Убийствата на гангста рапърите Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи

Убийствата на гангста рапърите Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи

Двамата гангста рапъри и заклети съперници Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи се радваха на огромна слава, която нарастна още повече след тяхната насилствена смърт. Техните убийства останаха неразкрити, но феновете, любителите на теории и служителите на реда все още спекулират за възможна връзка между двете престъпления. Като отговорници за смъртта им се споменават враждата между Източния и Западния бряг, воюващи улични банди, и дори висши служители от звукозаписната индустрия, готови на всичко за бърза печалба.

Гангста

Логото на „Death Row Records“ представлява черен мъж с покрити очи, завързан на електрическия стол в момента на екзекуцията си. „Death Row“ е звукозаписен лейбъл, който създава прочути рапъри като Снууп Дог, Д-р Дре и Тупак Шакур, а логото му е емблематично за агресивната поза, приета от много гангста рап изпълнители, стремящи се да продават музиката си. Рапърите често се показват като гангстери в публичното пространство, независимо дали наистина имат връзка с някоя банда. С нарастването на популярността на рапа през 90-те години, тази бандитска поза започва да придобива реални измерения. Наяве излизат истории за сбивания и нарушаване на реда. Рапърите се клеветят един друг с нарастваща свирепост. Избухва враждата между Източния и Западния бряг, която изправя базираните в южна Калифорния „Death Row Records“ срещу нюйоркските „Bad Boy Entertainment“. Враждата скоро ескалира от размяна на обиди до кървава война. Нейните най-видни жертви стават двамата рапъри и съперници Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи.

Тупак Шакур през 1993 г.

Обстоятелствата около тези две убийства са забележително идентични. Двамата млади мъже са простреляни многократно, седейки на пътническата седалка в собствените си коли. И двете жертви са откарани в болницата от антуражите си. Ноториъс Би Ай Джи, роден като Кристофър Уолъс и също известен като Биги Смолс, е обявен за мъртъв при пристигането си в болницата. Тупак Шакур живее още шест дни и претърпява многобройни операции преди да почине от раните си.

И двата инцидента се случват след важни обществени събития и на оживени улици. Шакур е убит в Лас Вегас. Ноториъс Би Ай Джи е застрелян в Лос Анджелис. И в двата случая очевидците отказват да помогнат на полицията. Враждата между черните банди Блъдс и Крипс, като че ли също изиграва роля в двете убийства.

Още съвпадения

Ноториъс Би Ай Джи

Двамата рапъри бяха сред най-популярните изпълнители в рап музиката. Тупак Шакур бе най-продаваният изпълнител на „Death Row Records“. Ноториъс Би Ай Джи се радваше на същия статус в „Bad Boy“. За ирония, точно преди смъртта си, двамата мъже започваха да губят доверието си в индустрията. Шакур вече взимал мерки, за да прекъсне отношенията си с „Death Row“. Би Ай Джи, който има две малки деца, говорел, че ще се оттегли напълно от музикалния бизнес.

Висши изпълнителни лица от звукозаписния бизнес присъстват и на двете убийства. Главният изпълнителен директор на „Death Row“ Шуг Найт е зад волана при застрелването на Тупак Шакур. Един отломък от куршум дори одрасква главата му. Найт лагерувал в болницата, заедно със семейството на Шакур, докато рапърът се борел за живота си.

Основателят на „Bad Boy“ Пъфи Комс (известен още като Пъф Деди и Пи Диди) пътува в колата точно зад Ноториъс Би Ай Джи, когато той е застрелян. Комс наредил раненият да бъде закаран в болницата „Сидар-Синай“ в Ел Ей и придружил Би Ай Джи до спешното отделение. Комс дори паднал на колене и се молил на Бог да спаси живота на рапъра.

Послесмъртно издадените записи на двамата рапъри се продават с милиони и продължават да носят печалби и днес.

Въпреки изтощителните усилия на полиция и разследващите напъни на пресата, убийствата на Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи остават неразкрити. В годините след смъртта им възникват най-различни слухове и теории. Някои вярват, че убийството на Шакур е било поръчано от Би Ай Джи, който на свой ред е бил убит от последователи на „Death Row“ и членове на бандата Блъдс, някои от които дори са полицейски служители в Калифорния. Други смятат, че убийствата са преднамерен опит да се засили враждата между Източния и Западния бряг, с цел да се държи рапът по първите страници на вестниците и така да се вдигнат продажбите. Съществува и версията, че Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи са били просто невинни жертви, а истинските мишени в действителност са били изпълнителните директори Шуг Найт и Пъфи Комс. А най-голямата теория на конспирацията твърди, че именно собствениците на студията са поръчали убийствата на изпълнителите, защото мъртвите рапъри – особено тези, които създават проблеми със закона и струват пари на компанията – са по-изгодни от живите.

Убийствата на Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи са без съмнение свързани. Но остава въпросът: Кой ги уби? И защо?

Конкурентни компании

Тупак Шакур (вляво) и Шуг Найт

Съперничеството между конкурентните звукозаписни компании е нещо естествено, но когато става въпрос за премиерите в бранша „Death Row“ и „Bad Boy“, съревнованието бързо придобива смъртоносни размери. Въпреки многото обяснения и опровержения на двете компании, враждата между лейбълите със сигурност е била поне частично подклаждана от техните по-големи от живота основатели Шуг Найт от „Death Row“ и Пъфи Комс от „Bad Boy“.

Марион „Шуг“ Найт израства на същите улици в Комптън Калифорния, където се ражда и скандалната улична банда Блъдс. Неговите родители го наричали „Шугър Беър“ (сладко мече) като дете, заради сладкия му характер и прякорът му се лепва, като по-късно е съкратен на „Шуг“. Той не движел с бандите, докато бил в гимназията, а предпочитал да спортува. Той се извисявал на 1,90 м. и тежал 136 кг. и през 1988-89 г. играл професионален футбол за Лос Анджелис Рамс. Той работил като бодигард за певеца Боби Браун и през 1990 г. започнал да промотира изпълнения на гангста рапъри. Две години по-късно, заедно с Д-р Дре, Найт създава „Death Row Records“ в партньорство с „Interscope Records“. Според някои автори, парите за създаването на компанията идвали от един осъден наркодилър, на име Майкъл Харис, който вложил в нея 1,5 милиона долара. Впоследствие „Death Row“ изкарва печалби в размер на милиони долари, но се говори, че Харис никога не е получил парите си обратно.

Като основен играч зад кулисите на рапа, Шуг Найт знаел как се играе играта и раздавал шамари на всеки, който му се изпречи на пътя. Макар да избягвал бандата Блъдс като дете, сега шефът на „Death Row“ станал част от тях, влизайки в редиците на шайката Пиру Блъдс (кръстена на улица „Пиру“ в Комптън), и гордо се обличал в червения цвят на бандата. Той си шиел червени костюми и шапки, и дори наредил къщата му да бъде боядисана в червено.

В сравнение с него, основателят на „Bad Boy“ Пъфи Комс е направо ангел небесен. Макар Комс често да разказвал, че баща му е бил наркодилър от Харлем, той починал, когато Пъфи бил едва на две години и половина. Комс посещавал католическо училище за бели и дори станал момче-помощник в църквата. На 11-годишна възраст семейството му се премества в предградието Уесчестър Каунти, на север от Ню Йорк, където Комс работел като раздавач на вестници, обикаляйки с колелото си по два маршрута. По-късно той постъпва в подготвително училище само за момчета в Манхатън, след което влиза в Университета Хауърд, откъдето взима диплома за бизнес администрация. Неговият стремеж към успеха и усет в откриването на музикални таланти му спечелват работа в „Uptown Records“, където става президент на отдел „Нови таланти“ на 22-годишна възраст. Изплашен от амбициозния младеж, президентът на „Uptown“ уволнява Комс, но находчивият предприемач отново се качва на върха само след няколко месеца, подписвайки сделка за дистрибуция в размер на 15 милиона долара с „Arista Records“. Впоследствие Комс често се хвали, че неговата компания, за разлика от „Death Row“, е създадена с честни пари.

Логото на "Bad Boy Entertainment"

Бившето момче от олтара също се сблъсква със закона, нещо задължително за всеки в света на рапа. През декември 1999 г., Комс е арестуван и обвинен в притежание на оръжие и в подкуп, след един инцидент със стрелба в манхатънския нощен клуб „Ню Йорк“. Жертвите свидетелствали, че са били простреляни от Комс, който избягал от местопрестъплението с тогавашната си приятелка, певицата и актриса Дженифър Лопес. Той предложил на шофьора си подкуп, за да каже, че оръжието е негово. В крайна сметка Комс, който бил представляван от адвоката Джони Кокран, е оправдан по всички обвинения.

С години се носят слуховете, че „Bad Boy Entertainment“ поддържа връзки с бандата Крипс, която е върховният противник на Блъдс, но Комс винаги е отричал всякакъв официален съюз между неговата компания и сините бандити.

Източният бряг срещу Западния бряг

Полицейска снимка на Тупак Шакур
Полицейска снимка на Тупак Шакур

Преди 30 ноември 1994 г. враждата между Източния и Западния бряг се състояла главно в размяна на публични обиди и сбивания в нощните клубове. Суперзвездата на „Death Row“ Тупак Шакур и новоизлюпеният Ноториъс Би Ай Джи били приятели, напук на горчивата неприязън между техните лейбъли. Жилавият като петле Шакур бил израснал в Ню Йорк, Балтимор и Сан Франциско, и макар че декларирал лоялността си към Западния бряг, тя не му пречела да има приятели сред рапърите от Източния. Както говори името му, Ноториъс Би Ай Джи (B.I.G. – голям) бил закръглен мъж, с тегло над 130 кг., който се славел с бързия си ум и ловки рими. Докато Шакур бил в Ню Йорк през ноември 1994 г., в очакване да получи присъдата си за сексуално нападение, той получил покана да направи запис с един друг свой приятел от Източния бряг, Литъл Шон, в „Куод Студиос“ на Таймс Скуеър.

„Куод Студиос“, което заема пет етажа от една офис сграда, представлявало оживено място през онази нощ. Докато Литъл Шон записвал на един от етажите, Джуниър М.А.Ф.И.Я. – рапър-тинейджър, спонсориран от Ноториъс Би Ай Джи – записвал на друг етаж, а Би Ай Джи и Пъфи Комс работели по един видеоклип на трети етаж. Тупак и неговият антураж пристигнали в сградата в малко след полунощ на 30 ноември. Качвайки се в асансьора, те били нападнати от трима въоръжени черни мъже, които откраднали бижутата им. Само тези на Тупак били на стойност над 35 000 долара. В гнева си Тупак се хвърлил върху един от крадците и получил пет куршума – в главата, ребрата и лявата ръка. Той бил откаран в болница „Белвю“, където го оперирали.

На следващата сутрин го посетил Ноториъс Би Ай Джи. Пренебрегвайки лекарската заръка, Шакур се изписал от болницата и продължил възстановяването си в апартамента на актрисата Джасмин Гай. Той се явил в съда на следващия ден, където получил четири и половина години в изправителното заведение „Клинтън“ в горната част на щат Ню Йорк. В затвора Шакур имал време да помисли за нападението и стигнал до извода, че то е било поръчано от Пъфи Комс и Би Ай Джи. Той изказал съмненията си публично. Би Ай Джи се защитил, наричайки обвиненията му безумни и обидни и поискал извинение от Шакур. Той не му предложил такова. Шуг Найт нарекъл инцидента „резултат от ревността между двама незрели рапъри“. Междувременно, албумът на Шакур, „Аз срещу света“, става най-продаваният в страната.

През следващата есен Шакур сключва сделка с Шуг Найт. Рапърът се съгласява да подпише тригодишен договор с „Death Row Records“, в замяна на което Найт щял да плати гаранцията за освобождаването му.

Фатален удар

На 24 септември 1995 г. контингентът на Западния бряг претърпява още един удар, този път фатален. Събитието било късно вечерно парти за рождения ден на един звукозаписен продуцент в клуб „Платинум Хауз“ в Атланта. На него присъствали Шуг Найт и Пъфи Комс със своите антуражи. Пред заведението избухнал скандал и се чули изстрели. Един от служителите на „Death Row“, Джейк Робълс, който освен това бил и член на Пиру Блъдс, лежал на земята сериозно ранен. Робълс бил близък приятел на Шуг Найт. Очевидците обвинили бодигарда на Пъфи Комс за стрелбата и Найт незабавно насочил всичките си обвинения към Комс.

Няколко дни след смъртта на Джейк Робълс, независимият музикален промотър от Ню Йорк Марк Антъни Бел получил обаждане от загадъчен непознат, който му обещал сделка за запис, в замяна на неговото „съдействие“. Бел и Пъфи Комс били съученици от гимназията и Джейк понякога работел за „Bad Boy“. Непознатият помолил Бел да му разкрие домашния адрес на Комс и неговата майка, но той отказал да издаде каквато и да е информация, подозирайки, че този човек по някакъв начин е свързан с „Death Row“.

Три месеца по-късно Бел присъствал на коледното парти на „Death Row“ в „Шато Ле Бланк“ в Холивуд. Когато пристигнал Шуг Найт, той отишъл при Бел и го попитал: „Защо не съдейства, когато имаше този шанс?“. Бел му казал, че не е знаел адреса на Комс. Найт го поканил да си поговорят във ВИП стаята. Те били придружени от шестима мъже, сред които рапърите Д-р Дре и Тупак Шакур.

Във ВИП стаята Найт продължил да разпитва Бел за Пъфи Комс. Когато не получил отговорите, които искал, един от другите мъже, „особено страховит член на Блъдс“, ударил Бел в лицето няколко пъти. „Това е за Джейк“ – казал бандитът, след което се заканил да убие Бел.

Шуг Найт напуснал стаята и отишъл в тоалетната. Когато се върнал, той държал чаша за шампанско пълна с урина. Той заповядал на Бел да я изпие. Бел отказал, но бандитът го ударил отново. Бел взел чашата, преструвайки се, че се готви да я изпие, след което внезапно я хвърлил и се затичал към балкона с намерението да избяга. Останалите го хванали, докато се опитвал да прескочи перваза. Те го завлекли обратно вътре и му нанесли жесток побой, следвайки заповедите на Найт, който крещял: „Удряйте само по тялото!“. Побоят спрял чак, когато Бел се престорил на припаднал, а неговите мъчители си тръгнали с портфейла и бижутата му.

Шуг Найт награждавал специалните си приятели със скъпи медалиони на „Death Row“, на които със злато и диаманти било изобразено логото на компанията. През юли 1996 г. един член на шайката Пиру Блъдс, на име Трей Лейн, носел своя медалион, докато пазарувал с двама свои другари от бандата в търговския център „Лейкууд“ в Калифорния. Група от седем или осем членове на Крипс влязла в магазина и се нахвърлила на тримата от Блъдс. В мелето един от бандитите от Крипс взел медалиона на Лейн. Това е един сравнително безобиден инцидент в продължаващата бандитска война, но той щял да се окаже искрата, която причинява експлозията във враждата между Източния и Западния бряг и довежда до убийствата на Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи.

Бандитски живот

В 20:45 часа на 7 септември 1996 г. – два месеца след кражбата на медалиона – Трей Лейн бил в лобито на МГМ Гранд хотел в Лас Вегас. Той бил заедно с Тупак Шакур, Шуг Найт и група бодигарди от Пиру Блъдс. Те току-що били гледали боксовата среща между Майк Тайсън и Брус Шелдън в хотела и се готвели да излизат, когато Лейн забелязал един млад мъж в другия край на лобито. Името на младежа било Орландо Андерсън и Лейн го разпознал като един от бандитите на Крипс, които го пребили и откраднали медалиона му. Групата на Лейн се хвърлила върху Андерсън, проснали го на земята и започнали да го удрят, ритат и тъпчат. Този 30-секунден инцидент бил заснет от охранителните камери на хотела. Записът показва как Шакур и Найт участват в побоя, като Шакур нанася първия удар. Контингентът на „Death Row“ се изпарил преди да дойде полицията. Андерсън отказал да повдигне обвинения.

По-късно през същата нощ върволицата лъскави коли на „Death Row Records“ си проправяла път през гъмжащите улици на Лас Вегас, насочвайки се към „Клуб 662“, известен като свърталище на бандата Блъдс. Шуг Найт шофирал черното си БМВ 750 начело на кортежа. Тупак Шакур седял до него. В 23:17 ч. Найт спрял на червения светофар на „Фламинго Роуд“. Улиците били претъпкани от туристи. Шакур флиртувал с една кола пълна с момичета вляво от БМВ-то и не забелязал белия Кадилак с четирима черни мъже, който спрял отдясно. Една ръка, държаща оръжие, се показала през шофьорския прозорец откъм задната част на Кадилака и стреляла в БМВ-то.

Когато Шакур осъзнал какво се случва, той се опитал да се скрие на задната седалка, но бил ударен четири пъти в гърдите. Един отломък от куршум одраскал главата на Найт, но той все пак успял да подкара БМВ-то през задръстването, направил обратен завой и се насочил обратно към булеварда. Другите коли от кортежа на „Death Row“ го последвали. Найт спрял чак, когато забил колата си в един бордюр. Полицията пристигнала и извикала линейка за Шакур. Полицаите наредили на всички да излязат от колите, отнасяйки се с антуража на „Death Row“ като със заподозрени. Междувременно белият Кадилак изчезнал в нощта.

Татуировката "Бандитски живот" на Шакур

Шакур бил закаран в Университетския медицински център, където лекарите го подложили на спешна операция. Опитвайки се да спрат вътрешен кръвоизлив, хирурзите отстранили десния му бял дроб. Шуг Найт останал в болницата заедно със семейството на Шакур, в очакване на добри вести. Сърцето на Тупак спирало няколко пъти и докторите го съживявали отново. Накрая майката на Шакур решила да не съживява сина си, ако сърцето му отново спре, обяснявайки на репортерите: „важно е душата му да бъде свободна“. Тупак Шакур починал шест дни след покушението.

Полагайки тялото на Шакур на масата за аутопсии, лекарите можели да разгледат неговите скандални татуировки, сред които изпъквала фразата „Бандитски живот“, написана с големи букви във формата на полукръг на корема му.

Алиби

В своята смела статия „Кой уби Тупак Шакур?“, публикувана в „Лос Анджелис Таймс“, журналистът Чък Филипс представя доказателства, че Ноториъс Би Ай Джи стои зад убийството на Тупак. Според Филипс, след побоя на Орландо Андерсън от ръцете на „Death Row“, той се върнал в хотелската си стая и се обадил на брат си, член на бандата Крипс, който набързо организирал план за отмъщение. Бандата Крипс, смятайки, че би могла да изкара пари от един удар над Шакур, изпратила пратеник при Ноториъс Би Ай Джи, който, според Филипс, бил в Лас Вегас за мача на Тайсън и бил отседнал в хотела под чуждо име. Пратеникът поискал 1 милион долара за убийството на Шакур, когото Би Ай Джи ненавиждал не само, защото бил заклет член на рапърите от Западния бряг, но и защото бил издал песента „Hit ‘Em Up“, в която се хвалел, че е правил секс с отчуждената му съпруга. Но, според Филипс, Би Ай Джи се съгласил да даде парите само при едно условие: ударът трябвало да бъде извършен с неговото собствено оръжие. Според теорията на Филипс, Би Ай Джи дал на пратеника на Крипс своя 40-калибров пистолет Глок.

Междувременно Крипс сформирали група за операцията. Филипс пише, че те са разполагали с две коли – един нов модел бял Кадилак и един по-стар Кадилак, управляван от един единствен член на Крипа, въоръжен с AK-47. Планът им бил да причакат Шакур пред „Клуб 662“, но когато се натъкнали на кортежа на „Death Row“ на „Фламинго Роуд“, бандитите решили да се възползват от случая и да ударят веднага.

Списание „Вайб“ обаче хвърля съмнение върху този сценарий, пресъздавайки времевата линия на събитията, описани от Филипс. По време на боксови срещи улиците на Лас Вегас са винаги претъпкани с хора и коли. Стрелбата се случва два часа и 32 минути след побоя над Орландо Андерсън. Според „Вайб“, Крипс едва ли са били в състояние да съберат група и да стигнат до „Фламинго Роуд“ за толкова кратко време.

Освен това, Ноториъс Би Ай Джи твърдял, че изобщо не е бил в Лас Вегас в нощта на убийството на Шакур и имал алиби за това. Очевидци се заклеват, че Би Ай Джи е бил в едно студио в Ню Йорк, записвайки новите си песни. Неговият най-добър приятел рапърът Лил Сийз заявил, че след това двамата са отишли в дома на Би Ай Джи в Ню Джързи, където гледали записа от боксовата среща на Тайсън. Както посочва статията на „Вайб“, би било сравнително лесно да се потвърди присъствието в Лас Вегас на „огромна черна знаменитост с антураж“ в нощта на убийството, но полицията в Лас Вегас не била в състояние да открие подобни доказателства.

Убийството на Тупак Шакур остава неразкрито.

Както и това на Ноториъс Би Ай Джи.

Живот след смъртта

Шест месеца след смъртта на Тупак Шакур Ноториъс Би Ай Джи пристига в Лос Анджелис, за да присъства на 11-ите годишни Соул Трейн музикални награди в „Шрайн Аудиториум“ и „Експо център“. Когато се качил на сцената, за да представи една награда, публиката го освиркала.

Той се навел над микрофона и се опитал да разведри настроението: „К`во става, Калифорния?“.

Освиркването се засилило и продължило през цялото му представяне на наградата за певицата Тони Бракстън.

Би Ай Джи напуснал сцената дълбоко притеснен. Той се бил опитал да се отдръпне от рапърските вражди и просто да прави музика, но слуховете, че е отговорен за убийството на Шакур продължавали да го преследват.

Списание „Вайб“ и „Куест Рекърдс“ организирали парти за следващата вечер, което щяло да се състои в музея „Петерсън Аутомотив“ на булевард „Уилшир“. Според авторката Кати Скот, Би Ай Джи не бил в настроение за купон след случката на церемонията по награждаване, но се съгласил да отиде, „защото Пъфи Комс го бил помолил“. Двамата с нетърпение очаквали излизането на следващия албум на Ноториъс Би Ай Джи „Life After Death“ в края на месеца и щяло да бъде добра реклама да бъдат видени заедно на партито.

Според очевидците, Би Ай Джи си прекарал добре на партито. Той говорил със стари приятели и се запознал с няколко флиртуващи жени. Някои дори го поканили на танц, но той все още ходел с бастун след операция на крака и предпочел просто да си седи и да гледа танцуващите пред него жени. Партито било хитът за вечерта и в музея се събрали 2000 души, като отвън напирали да влязат още 200. Към полунощ служителите на пожарна безопасност решили, че музея е опасно претъпкан и в 00:35 ч. прекратили купона, и заповядали на всички да си вървят. Тълпата от разочаровани гости се насочила към вратите. Би Ай Джи се движел бавно с болния си крак, затова той, Пъфи Комс и антуражът на „Bad Boy“ останали последни. Те се запътили към техните наети G.M.C. Събърбанс – черен и тъмнозелен – които били паркирали на улицата, защото паркингът вече бил препълнен при пристигането им. Би Ай Джи се качил на предната седалка на тъмнозеления Събърбан, заедно с двама приятели и шофьора си. Пъфи и неговите приятели се натъпкали в черната кола. През нощта двата автомобила изглеждали съвсем еднакви на цвят.

Колата на Пъфи потеглила първа, следвана непосредствено от тази на Би Ай Джи, и накрая от един Форд Блейзър, в който се возели бодигардите им – свободни от дежурство полицейски служители от Ингълууд. Трите коли стигнали до булевард „Уилшир“, където спрели да изчакат червения светофар. Те отивали на афтър парти. Стереото в колата на Би Ай Джи бумтяло с музиката от новия му албум.

Докато чакали зелената светлина, един мъж се провикнал към зеления Събърбан. Мислейки, че това е просто фен, който иска да го поздрави, Би Ай Джи свалил стъклото на прозореца си. Тогава един тъмен на цвят Шевролет Импала спрял от дясната страна на Събърбана. Шофьорът – черен мъж, облечен в костюм и папионка – извадил един 9 мм. автоматичен пистолет и открил огън по рапъра. Би Ай Джи бил уцелен няколко пъти в гърдите. Пъфи излязъл от своя Събърбан и се затичал към него, докато Импалата отпрашвала, но Би Ай Джи вече бил в безсъзнание. Той починал преди да стигне до болницата.

Наемникът изчезва

Скица на убиеца с папионката
Скица на убиеца с папионката

Със случая бил натоварен детектив Ръсел Пул и неговото упорито разследване го накарало да вярва, че стрелецът с папионката се казва Амир Мухамад, известен още като Хари Билъпс – ипотечен брокер от южна Калифорния и близък приятел на бившия полицай Дейвид Мак, за когото очевидците разказват, че също е бил на местопрестъплението. Мак вероятно е бил „фенът“, заради когото Би Ай Джи смъкнал стъклото на прозореца си. Детектив Пул открил, че освен полицай, Мак е и член на Пиру Блъдс и близък приятел на основателя на „Death Row“ Шуг Найт. Пул научил още, че Мак е един от многото лосанджелиски полицаи, които освен това членуват в банди. Когато полицията се сдобила със заповед за обиск на дома на Мак, те открили там „олтар“ посветен на Тупак Шакур. Но, когато разследващите се добрали до него, Мак вече излежавал 14-годишна присъда за банков обир и отказал да им съдейства. Усилията на полицията да намери Амир Мухамад се оказали безуспешни. Той просто бил изчезнал.

Тялото на Ноториъс Би Ай Джи било качено на самолет за Ню Йорк и той е погребан с почести в родния си Бруклин. До ден днешен неговата майка Волета Уолъс настоява да узнае кой е убил сина й, но случаят остава неразкрит. Дали убийството му е било отмъщение за смъртта на Тупак Шакур? Или, както предполага детектив Пул, мотивите и за двете убийства са много по-коварни?

Теории

Полицай Дейвид Мак
Полицай Дейвид Мак

През 1999 г. детектив Ръсел Пул напуска полицията, разгневен и отчаян от целенасочените, според него, усилия на града да му попречи да стигне до дъното на убийството на Ноториъс Би Ай Джи. Стрелецът Амир Мухамад бил свързан с ченгето-бандит Дейвид Мак, който пък бил свързан с Шуг Найт. Уликите, събрани от Пул, все повече сочели за вината на основателя на „Death Row“. Но Найт имал приятели на високи места.

Амир Мухамад
Амир Мухамад

Според автора Рандал Съливан, Найт имал ангел пазител в лицето на заместник-областния прокурор Лорънс Лонго. Когато Найт бил съден за бруталния побой над звукозаписния промотър Марк Бел, Лонго препоръчал „деветгодишна условна присъда, с пет години пробация“, въпреки че преди десет месеца Найт бил пледирал за виновен в углавно нападание. Той лежал едва един месец в изправително заведение за това престъпление. Няколко месеца по-късно дъщерята на Лонго се превръща в първата бяла изпълнителка на „Death Row Records“, а Шуг Найт се премества под наем в дома на Лонго в Малибу Колони за 19 000 долара наем на месец.

Но, ако Найт наистина е човекът поръчал убийството на Ноториъс Би Ай Джи, какви са били неговите мотиви? Някои спекулират, че това е било просто отмъщение за убийството на Тупак Шакур. Найт бил загубил своя най-продаван рапър и искал Пъфи Комс и „Bad Boy Entertainment“ да страдат по същия начин – око за око.

Други вярват, че Крипс са отговорни за двете убийства. Според една от теориите, Ноториъс Би Ай Джи се е съгласил да плати на Крипс за убийството на Шакур, след което си променил мнението и не им дал парите, заради което те му издали смъртната присъда. Според друга теория, компанията „Bad Boy Entertainment“ поискала членовете на Крипс да й бъдат бодигарди по време на музикалните награди в Ел Ей, но цените на бандата били по-високи, отколкото Пъфи Комс бил склонен да плати, и вместо тях той наел ченгетата от Ингълууд. Убийството на Биги бил отговорът на Крипс за тяхното отхвърляне.

„По-ценен мъртъв, отколкото жив“

Но най-зловещата от всички теории посочва Найт като отговорника и за двете убийства. Още преди смъртта си Тупак Шакур вече се превръщал в проблем за Найт. Звездата поставяла под въпрос счетоводните методи на „Death Row“, според които Шакур дължал на компанията 4,9 милиона долара, въпреки че приходите от продадените му албуми й били донесли 60 милиона долара. Носели се слухове, че Шакур е недоволен от договора си с „Death Row“ и ще се оглежда за нов лейбъл след приключването на тригодишното им споразумение. Шакур бил поставил началото и на обещаваща актьорска кариера, участвайки в няколко филми, сред които „На ръба“ и „Безизходица“. Неговите отношения с „Death Row“ може и да се разпадали, но компанията притежавала над 200 неиздадени негови песни – суров материал за бъдещи албуми. В звукозаписния бизнес смъртта винаги повишава интереса на публиката към даден изпълнител. Или както казва един анонимен служител на музикалната индустрия: „Тупак струваше повече мъртъв, отколкото жив“.

Според тази теория, целта на убийството на Ноториъс Би Ай Джи била да се прикрие това на Тупак Шакур, като накара и двете убийства да изглеждат като следствие от враждата между Източния и Западния бряг. Съдбата на 19-годишния Яфу „Кадафи“ Фула изглежда потвърждава тази теория. Фула, който е един от бекъп певците на Шакур, бил единственият очевидец, който изявил желание да даде показания и да идентифицира убийците. Полицията в Лас Вегас обаче отказала да го разпита и го освободила. Два месеца по-късно Фула е застрелян на един строеж в Ориндж Ню Джързи. Полицията описва смъртта му като „екзекуция“. Също като убийствата на двамата рапъри, и това на Фула остава неразкрито.

Авторката Кати Скот предполага, че, подобно на Шуг Найт, и Пъфи Комс би могъл да е поръчал убийството на Ноториъс Би Ай Джи, воден от стремежа си за огромни печалби. Щастието на звездите изисква огромни суми, а една мъртва звезда продава албуми без много разходи. В седмиците след смъртта им албумите и на двете звезди се изкачват до върховете на класациите. Послесмъртно издаденият албум на Ноториъс Би Ай Джи „Живот след смъртта“ става номер едно и продава 690 000 копия за една седмица.

Но, ако Шуг Найт наистина е поръчал убийството на Тупак Шакур, то щял ли да се постави на огневата линия, шофирайки БМВ-то едва на сантиметри разстояние от мишената? В колата били изстреляни тринадесет куршума и Найт бил одраскан от един от тях. Изглежда твърде невероятно той да е избрал доброволно да участва в подобен рискован план.

Според друга теория, истинските мишени на убийците не са били Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи, а самите собственици на звукозаписните компании Шуг Найт и Пъфи Комс. Но здравият смисъл прави тази версия неправдоподобна. В случая на Шакур, как убиецът би могъл да сбърка слабичкия Шакур с огромния Найт? И обратното, би ли могъл убиецът на Ноториъс Би Ай Джи да обърка 136-килограмовия рапър с финия Пъфи Комс, който дори не бил в същата кола? Малко вероятно.

Шон "Пъфи" Комс

И така, кой тогава убива Шакур и Би Ай Джи? Полицията в Лас Вегас и Лос Анджелис продължава разследването си, но случаите остаряват все повече. Освен ако не се появи изненадващ свидетел, изгледите за разкриването на тези престъпления стават все по-нищожни с годините. Въпреки това, майката на Ноториъс Би Ай Джи Волета Уолъс е твърдо решена да открие кой е убил сина й. Тя завежда дела срещу градската управа и полицията в Лос Анджелис, с надеждата да получи отговори на въпросите си. Майката на Тупак Афени Шакур също иска отговори и отказва да повярва на теорията, че убийството на сина й е било просто отмъщение за побоя над члена на бандата Крипс Орландо Андерсън.

Шуг Найт прекарва почти шест години в затвора, тъй като нарушава условията на гаранцията си, участвайки в побоя над Андерсън. Сега той е свободен и продължава да управлява „Death Row Records“. Пъфи Комс, който сега се нарича Пи Диди, също остава начело на „Bad Boy Entertainment“.

The following two tabs change content below.

11 коментара on “Убийствата на гангста рапърите Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи

 1. Дайте на черните маймуни оръжия и им гледайте сеира. Това представляват те-бесни,диви кучета.

 2. Много хубава и подробна статия.Благодаря!
  Жалко и тъжно..едва ли ще разберем какво наистина се е случило..ужасно е когато хората умират без причина,семействата им имат право да знаят истината,много замесени хора с власт и пари…
  Мога само да кажа Почивайте В Мир ..музиката,която са оставили е вечна
  There’s a Heaven for a ‘G’

 3. Има версия,според която Тупак е жив,така че още не може да се твърди,че е наистина мъртъв !!!

 4. В статията има верни неща, но има и грешни. Тупак подписва с „деъд роу“. Но защо? ‘Пак подписва с този лейбъл в периода през 94-та, месеци след стрелбата по него. През 95-та го тикват в падниза, защото се е борил с правителството, илюминатите и конспирацията. Обвинен в изнасилване. Естествено! Та нали е черен! Мръсните евреи заробват черните и ги третират като опитни мишки. Така или иначе, доказателства няма, но е вкаран в затвора. След, което след 8 месеца лежане зад решетките, Шуг Найт (шефа на лейбъла) плаща на съда и Тупак е освободен под гаранция. Миг след излизането си от затвора, Тупак се прекръства на Макавели! Но защо? Защо му е да се казва Макавели? Точно и ясно, идеята му е била, че Тупак скоро ще умре, и се ражда Макавели. Макавели е по идея на Макиавели. Както знаем, в затвора Тупак е чел книгата на Макиавели, „Принцът“. Там, Макиавели си изценира смъртта, защото е имал много врагове, които са искали да го убият и той е в неизвестие, уж умрял за 18 години. След, което се завръща и избива враговете си. Преди да продължа за Тупак, нека ви разясня кой и защо е убил или по-скоро е поръчал убийството на Биги. Биги и Тупак са имали връжда. Една от причините е била Лил Ким. Жена, която първо е била с Биги, а след това е спала и с Тупак (‘Пак се гаври с това в песента „хит ем ъп“). Другата причина, е че Биги е приятел с крайно грешните хора. Неговия най-добър приятел е Пъфи (известен илюминат). Пъфи е бил отговорен за стрелбата по ‘Пак (‘Пак го е знаел) през 94-та. Пъфи е дърпал конците в лейбъла, който е бил негов. Биги е бил просто продукт, който Пъфи е използвал, уж, че бил негов приятел. Биги е убит 7 месеца, след като ‘Пак умира. Хм, ами това, че албума „ал ейз он ми“ излиза, след което, 7 месеца след това излиза албума „макавели дъ дон: дъ дон килуминати“, среща се още като „макавели дъ дон: севън дей теори“…? Връзва се, нали? Това е седем дневната теория. Също факт, че в Египет, 7 е свещенното число. Добре се сещаме, че корените на Тупак са в Африка… В песента „год блес дъ дед“, Тупак погребя Биги и казва „Бог да прости моето копеле Биги Смалс“. Интересно. Питам се, Тупак пророк ли е бил? От къде знае, че Биги ще умре? Ако самия Биги, умира месеци след Тупак? Ясно е, че Тупак е поръчал убийството на Биги. Биги умира по същия начин, по който уж умира и Тупак. Сами разбираме връзката… и тайното послание, което ‘Пак ни изпраща. Също интересен факт е, че Тупак предрича собствената си смърт в песента (с клип) „айнт мад ат ча“. В песента Тупак казва: „Казвам, че ще се върна но траябва да се боря ..съдбата пристига.
  Не прлоливай и сълза, защото мамо аз не съм щастлив тук.
  Минавам през изпитание, няма да има повече усмивки в близките години.
  Те ме подлудяват,удрям копелетата в гърбовете.
  Стоя в моята килия, мисля „Мамка му знам че един ден ще се върна“
  Още щом успея.
  Казах на моето момиче че ще бъда при нея, така че приготви се даа …“ Е, не е ли подозрително? Също много интересна е песента (с клип) „хейл мери“ (света богородице). В клипа на песента, гроба на Макавели се отваря. Посланието е: „Аз възкръстнах“. Също има много интересни интервюта на Тупак, в които казва неща като: „Ще се завърна 50 пъти по-силен“, „Ако Бог ми даде още 20 години, аз се виждам като човека, който ще промени света“. Това изказване е точно 20 години преди президентските избори в САЩ, през 2016-та, както ни е ясно, господин масон – Барак Обама ще бъде сменен. Тупак ясно разкрива, че ще създаде своя политическа партия, която да бъде за всички хора (черни, мексиканци, арменци и т.н.). Има купища песни с тем подобни послания, от най-великият творец в историята. Най-великият ум, също. Има много още какво да се каже по тази тема, но засега стига ви толкова!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *