Публикувано на: 31 юли, 2008

Очевидно била допусната съдебна грешка, когато Оскар е осъден за убийството на една пребита до смърт старица в Глазгоу през 1908 г. Слейтър изобщо не отговарял на описанието, дадено от очевидците, и присъдата виновен дори предизвиква гнева на сър Артър Конан Дойл, който написва книга в защита на Слейтър. След като прекарва почти 20 години в затвора, от Оскар Слейтър най-сетне са свалени всички обвинения.

Смъртта на старицата

На 21 декември 1908 г. 82-годишната мис Марион Гилкрайст е пребита до смърт в апартамента си в Глазгоу от неизвестен нападател. Полицията установява, че от голямата й колекция от бижута липсва една малка диамантена брошка. Нейната прислужница Хелън Ламби била излязла само за десет минути, за да купи вестник. Семейство Адамс, което живеело в апартамента отдолу, чуло някакъв шум и г-н Адамс се качил да провери какво става. Той и Ламби видели как един мъж излиза от жилището на Гилкрайст. Те влезли вътре и заварили тялото й да лежи пред камината с размазана глава.

Слейтър и неговата приятелка французойка живеели в Глазгоу от около шест седмици. Той твърдял, че е шлифовчик на диаманти, но полицията и обществото го считали за мошеник главно, защото бил едновременно германец и евреин.

На 22 декември, 14-годишната Мери Бароуман разказва на полицията, че по времето на убийството се е сблъскала с някакъв мъж, който бързал да напусне сградата на Гилкрайст. Адамс и Ламби били описали мъжа, когото видели, като висок „около 1,70 м., тъмен, облечен със светло сиво палто и черна шапка“. Бароуман казала, че той е бил „висок, млад, със сиво-бежово наметало и кръгла шапка“.

Полицията открива, че Слейтър се е опитал да продаде квитанция от заложна къща за диамантена брошка четири дни след убийството, след което той и приятелката му заминали за Америка на борда на кораба Лузитания. Те решили, че той е изкупителната жертва. След като телеграфирали на американската полиция да го арестува, те показали снимката му на тримата свидетели. Двете момичета го разпознали, но Адамс не успял. Бароуман и Ламби получили безплатни билети за пътуване до Америка, където да се явят на процедурата по екстрадирането на Слейтър.

Да бъде обесен

Първото заседание на британския съд се състояло на 3 май 1909 г. във Върховния съд в Единбург. До този момент полицията вече била решила, че малкият чук, който бил притежание на Слейтър, е оръжието на убийството. Те също били намерили дузина очевидци, които твърдели, че са видели Слейтър близо до адреса на Гилкрайст в деня на убийството (нищо странно при положение, че той живеел само на четири пресечки оттам).

Процесът представлявал чиста подигравка с правосъдието. Въпреки че защитата успява да докаже, че квитанцията е от друга брошка, заложена цял месец преди убийството, и, че Слейтър е организирал пътуването си до Америка шест седмици преди престъплението, властите решават, че той трябва да бъде осъден, тъй като е „опасен елемент“.

Алибито на Слейтър, според което той си бил у дома с приятелката и прислужницата си по време на убийството, било отминато като неправдоподобно. Кралският прокурор Александър Ър бил твърдо решен да го качи на бесилото. Съдебните заседатели не били единодушни, но мнозинството от тях го намерили за виновен и той бил осъден на обесване на 27 май.

Почти незабавно е организирана петиция за помилване, която събира 20 000 подписи. Един ден преди планираната екзекуция присъдата му е намалена на доживотен затвор. Приятели на Слейтър се свързват с писателя Артър Конан Дойл и го молят за помощ и съдействие. Той прочита за случая в учебника „Забележителни съдебни дела в Шотландия“ и остава потресен, че Слейтър е осъден единствено на базата на голи подозрения и крехки косвени доказателства.

Помилван

Да се предизвика някакъв интерес към случая се оказва дълъг и бавен процес. Мнозина смятали, че Слейтър е замесен в убийството и че е неприятен човек с доста гъвкави морални ценности. След като разследва случая в продължение на три години, Дойл предизвиква голям шум, публикувайки книгата си „Случаят на Оскар Слейтър“. Сега започнали да валят многобройни искания за неговото помилване или за повторно разглеждане на делото, но властите отказвали.

В крайна сметка, в продължение на период от 15 години изплуват най-различни факти. Един бакалин на име МакБрейн потвърждава алибито на Слейтър, казвайки, че го е видял на прага на къщата му по време на убийството. Мис Бароуман и мис Ламби си признават, че са били подкупени, за да разпознаят именно Слейтър. Един детектив, на име Тренч, заявява, че никога не е вярвал на идентификацията на мис Ламби. Заради тази си откровенност той бил тормозен от колегите си, бил обвинен в укриване на доказателства, и изгонен позорно от органите на реда. Когато всички тези нови доказателства са публикувани във вестниците, Слейтър е освободен, след като бил лежал в затвора цели 18 години. Новосъздаденият Шотландски съд за криминални обжалвания го помилвал на основание, че предишният съдия е подвел журито. Слейтър никога не получил някаква компенсация, а Дойл бил отчаян от злината на властите, които винаги отказвали да признаят грешките си.

Кой е убиецът?

За самоличността на убиеца съществуват най-различни теории, но никоя от тях не е убедителна. Но все пак са известни някои неща, от които можем да си направим съответните изводи. Първо, знаем, че мис Гилкрайст е била заможна дама. Тя събирала бижута от доста години и до смъртта й нейната колекция вече се оценявала на 3000 паунда (най-малко 60 000 паунда по днешните стандарти). Тя често купувала ценности от подземни и съмнителни дилъри. Слугинята мис Ламби казала по-късно, че когато господарката й очаквала някой подобен ювелир у дома, тя „трябвало да се изпари“. Второ, можем да предположим, че убиецът си е отключил вратата сам или е бил пуснат да влезе от мис Гилкрайст. Това означава, че той е бил или неин познат или очакван посетител.

Един коментар за “Случаят на Оскар Слейтър”

 1. AvatarТаня

  Луда работа! Нали един напълно невинен е „опрал пешкира“ какво ги интересува властите и така чак, до наши дни.

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Подкрепи ни!
Описание Сума
Помогни на Криминални Досиета да съществува и да се развива! BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   Виж резултатите

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User AvatarТаняСлучаят на Оскар Слейтър... { Луда работа! Нали един напълно невинен е "опрал пешкира" какво... } –
 • User AvatarТаняПортрет на един сериен... { Да, точно така Хана Монтана, напълно съм "за" това, което... } –
 • User AvatarТаняДженийн Джоунс: Смяната на... { Още първия поглед на физиономията й издава невероятен изрод- душегубка.... } –
 • User AvatarТаняСмъртта на Джеймс Бълджър... { Браво Светла, много добре казано. Аз макар, че препрочитам почти... } –
 • User AvatarТаняВелма Барфийлд: Серийна отровителка { Как пък всички откриват Бог, когато им запари под задника?... } –
 • User AvatarТаняДаян Даунс: Майка-детеубийца или... { Майка ли? Това няма как да бъде майка а само... } –