Роман Полански и изнасилването на Саманта Геймър

Роман Полански и изнасилването на Саманта Геймър

През 70-те години Роман Полански бе господар на света. През осемте години, изминали от бруталното убийство на неговата бременна съпруга Шарън Тейт от Семейство Менсън, видният режисьор осъществява серия от професионални триумфи. Той режисира класиките „Бебето на Розмари“ и „Китайски квартал“ и получава множество номинации за Оскар и други бляскави награди.

Макар да не намира жена, която да заеме мястото на Тейт в сърцето му, Полански се наслаждавал на ергенския си живот и често бил забелязван да посещава партита в Лос Анджелис, Лондон и Париж в компанията на красиви, изгряващи модели и актриси.

Но през 1977 г. неговият свят се срива. Той е обвинен в шест углавни престъпления: снабдяване на непълнолетно лице с барбитурати, незаконни сексуални отношения, изнасилване с помощта на наркотици, орално съвкупление, содомия и насилване на дете.

Трудно начало

Полански е дете от епохата на най-големите трагедии на 20-и век. Той е роден през 1933 г. във Франция, в семейството на полски евреи. През 1936 г. семейството му се връща в Полша, където попада в ужаса на Холокоста. Неговата бременна майка загива в газовите камери на Аушвиц, а баща му е изпратен в концлагера Матхаузен. Малкия Полански избягал от гетото в Краков преди родителите му да бъдат изпратени в лагерите и бил укриван от полски семейства, представяйки за полски католик.

След войната той започнал да проявява интерес към киното и актьорското майсторство. Полански се записал в училище за филмово изкуство и бързо се превърнал в една от изгряващите звезди на Полша. Той се оженил за актрисата Барбара Квятковска, но бракът им продължил само две години. На 26 години се появил на корицата на списание „Тайм“, заради филма си „Нож във водата“. През същата тази година получил първата си номинация за Оскар в категорията „Най-добър чуждестранен филм“.

Скоро след развода си той се запознава с Шарън Тейт. Двамата се оженили в Лондон. Неговият пръв успех в Холивуд дошъл с филма „Бебето на Розмари“. Полански бил на върха, когато се случили убийствата на Семейство Менсън. Той бил в Лондон, когато получил известието за смъртта на бременната си съпруга.

След убийството на Тейт той заминал за Европа и живял три години в Италия. Там често се появявал във вестниците, сниман в компанията на много млади момичета. До 1977 г. възродил кариерата си с филма „Китайски квартал“, който получил признанията на критиката. Полански бил смятан за един от най-добрите режисьори на времето си, редом с Мартин Скорсезе и Франсиз Форд Копола.

Но скоро всичко щяло да се промени.

Точното момиче

Полански точно бил завършил работата си над филма „Наемателят“, когато получил обаждане от списание „Воуг Хом“. Списанието било предшественик на днешните мъжки издания като „Максим“ и „FHM“. Снимките на оскъдно облечени момичета били често срещано явление по кориците му. През 1976 г. Полански бил заснел 15-годишната Настася Кински, за която се говорело, че е негова любовница, за корицата на френския „Воуг“ и през 1976 г. редакторът Джералд Азария го помолил да направи нещо подобно за „Воуг Хом“.

Полански обяснил на редактора, че целта му ще бъде да изобрази тези подрастващи момичета „в истинската им светлина. Секси, нахакани и реални“.

Под подрастващи той и списанието разбирали 13-14 годишни момичета.

Той започнал да търси подходящи модели. Полански се срещнал със своя приятел певеца Хенри Сера. Преди една година в бар „Он дъ Рокс“ в Холивуд, който е често посещаван от знаменитости като Джон Белуши, Джон Ленън и Алис Купър, той и Хенри се запознали с една жена на име Сюзан.

След тази среща Сера започнал да излиза с една от дъщерите на Сюзан и подсказал на Полански, че нейната по-малка сестра Саманта Джейн Геймър би била идеална за снимките. Тя била изгряващ модел и актриса.

Тази ситуация била позната на режисьора. Той бил срещнал Кински при подобни обстоятелства в Европа – нейната майка го представила на младата, прохождаща актриса и модел. Неговите снимки помогнали за кариерата на Кински и той я избрал за главната роля в своя филм „Тес“.

На 13 февруари 1977 г. Полански излязъл от хотел „Бевърли Уилшър“, където държал пентхаус апартамент, а негови съседи били Уорън Бийти и Стийв Маккуин. Това е хотела, през чието лоби минава наперената Джулия Робъртс във филма „Хубава жена“.

Той подкарал колата си към Уудленд Хилс в Долината, където щял да се срещне със семейство Геймър.

Полански се уговорил с майката за фотосесията и й казал, че тя няма да продължи повече от час.

Той се върнал на 20 февруари и откарал Саманта горе на хълмовете, откъдето в далечината се вижда Тихия океан. Той я заснел с няколко различни блузи и после й казал да се съблече до кръста. Полански я уверил, че гърдите й няма да се виждат на снимките.

По-късно тя свидетелства, че се била чувствула доста неудобно. „Не бях сигурна дали да кажа на майка си. Щях да й кажа само, че не искам повече да бъда снимана от Полански“.

Но в действителност тя не протестирала, когато Полански се върнал за втора фотосесия. Той казал, че светлината не била подходяща по време на първата и поискал да опитат пак. След като се уговорил с майка й за датата на следващите снимки, той заминал за Ню Йорк.

Нощта на изнасилването

Саманта Геймър
Саманта Геймър

На 10 март 1977 г. той пристигнал в дома на Геймър с два часа закъснение. В бързината Полански и Саманта тръгнали без майка й и приятелката, която момичето възнамерявало да вземе със себе си. Първо те отишли в дома на Жаклин Бисе на „Мълхоланд Драйв“, където Полански я убедил да позира без сутиен край басейна, докато няколко от гостите на Бисе гледали през прозорците на къщата.

Но светлината отново започнала да намалява и Полански предложил да направят вътрешни снимки в дома на Джак Никълсън, който се намирал наблизо.

Полански се обадил на Никълсън, но се оказало, че актьорът е на ски в Аспен. Съседката Хелена Калиейниътс, която пазела къщата му, поканила Полански да дойде.

Саманта започвала да се чувства все по-неудобно в компанията на режисьора. По пътя към дома на Никълсън той започнал да се интересува от личния й живот, питайки я дали е девствена и дали мастурбира. Тя му казала, че била загубила девствеността си на 8 години(!) и че си има приятел.

Когато пристигнали, Саманта поискала нещо за пиене. Вместо да й налее безалкохолно или сок, той сипал три чаши шампанско за себе си, Саманта и Хелена.

Съседката си тръгнала и Полански възобновил фотосесията. Усещайки, че момичето се е отпуснало, той отново го помолил да свали блузата си. Тя позирала с чаша шампанско пред гърдите си, а светлините на Холивуд блещукали като фон зад гърба й.

„Вече почти не говорехме и аз усещах някакво сексуално напрежение между нас“ – казва по-късно Полански.

Той я помолил да влезе в джакузито. Преди да го направи тя се обадила на майка си, която я попитала дали всичко е наред. Саманта казала, че няма проблеми. След това Полански се появил с хапчета Куаалуд – той си взел едно и тя последвала примера му.

Джакузито

Преди да влязат в джакузито той й казал да свали бельото си. Първоначално тя протестирала, но после се съгласила, чувствайки се дезориентирана от наркотика. Тя позирала в джакузито, но комбинацията от горещата вода, хапчето и шампанското започнала да й оказва замайващ ефект.

Полански решил, че трябва да се присъедини към нея. Той оставил фотоапарата, отишъл в спалнята и се върнал чисто гол. Вътре в джакузито се опитал да я притисне, но тя се измъкнала, казвайки му, че има астма и не се чувства добре. Тя го помолила да я закара у дома, но той й казал преди това да полегне на дивана.

Тя отново се възпротивила. „Не, мисля, че е по-добре да си вървя“, но все пак седнала на дивана. По-късно обяснила пред Голямото жури, защо не е протестирала по-силно: страхувала се.

„От какво се страхувахте?“ – попитало я обвинението.

„От него“.

Полански продължил да се домогва до младото момиче. Той се опитал да я гали и целува, но тя му казвала „Не“ и „Махни се“. Полански я уверил, че скоро ще я отведе в къщи и започнал да й прави орален секс.

По време на процеса пресата се изпълва с радикално противоположни описания на Саманта. Едни смятали, че тя е 13-годишна невинна девойка и мечтателка, а други я считали за лукава и опитна в секса и наркотиците нимфетка.

Но нейните показания показват истинската й възраст и неопитност. Тя описала оралния секс като „cuddliness“ (гушкане), очевидно имайки предвид Кунилингус (стимулиране на женски полови органи с език). Показанията й пред Голямото жури шокирали обществеността:

„Колко време г-н Полански държа устата си върху вашата вагина?“ – попитало обвинението.

„Няколко минути“.

„Какво се случи след това?“.

„Той започна да прави секс с мен. Попита ме `Взимаш ли противозачатъчни?`. Аз му казах `Не`. Той каза `О, тогава няма да свършвам в теб`. После вдигна краката ми още по-високо и проникна в ануса ми.“.

„Знаете ли какво е оргазъм?“.

„Да“.

„Той получи ли оргазъм?“.

„Да“.

„Как разбрахте това?“.

„Защото го почувствах и после го видях върху бельото си. То беше по бельото ми, по задника ми и по други неща“.

След това

По средата на разврата на Полански в къщата пристигнала тогавашната приятелка на Джак Никълсън Анджелика Хюстън. Преди да дойде в къщата, когато не могъл да се свърже с Никълсън, Полански се обадил на Хюстън и тя знаела, че той е там. Тя не го харесвала и го смятала за „особняк“. Хюстън чула някакви шумове, но не можела да разбере откъде идват. Накрая тя почукала на вратата на стаята, в която Полански точно консумирал сексуалния акт с момичето. Той излязъл и й казал: „Ще свършим след няколко минути“.

Макар да била раздразнена от факта, че Полански използва къщата на приятеля й за сексуалните си похождения, Хюстън не сметнала, че се случва нещо нередно. По-късно тя описала Саманта като „начумерена“.

Саманта се почистила и се качила в колата му. Тя поплакала няколко минути, докато го чакала да дойде и да я закара у дома. В колата той се обърнал към нея и й казал: „Не казвай за това нито на майка си, нито на приятеля си. Това е нашата тайна“.

Когато пристигнали в дома на Саманта, той изпушил един джойнт с майка й и приятеля й. Той им показал снимките от първата фотосесия. Майката на момичето не харесала факта, че дъщеря й е снимана без дрехи.

Режисьорът се прибрал в хотела си и вечерял. По-късно се срещнал с Робърт де Ниро и двамата обсъдили възможността за съвместна работа.

Арестът

Скоро майката на Саманта щяла да разбере, че снимките са само върха на айсберга. Първо, Саманта казала за изнасилването на приятеля си, след това споделила и със сестра си, и тя казала на майка им, която се обадила в полицията.

Момичето било извикано за разпит и подложено на преглед за изнасилване, резултатите от който били неоспорими: били открити доказателства за „леки наранявания по ануса“, но нямало следи за вагинално изнасилване. По бельото й била открита семенна течност.

В 19:00 ч. на следващата вечер детектив Филип Ванатър засякъл Полански в лобито на хотел „Бевърли Уилшър“. Полицаят дискретно обяснил на Полански, че ще е най-добре да се качат в стаята му. Горе го чакали девет ченгета, които го третирали добре и дори не му сложили белезници. Някои от тях дори му поискали автограф.

Режисьорът усетил прилив на паника: той осъзнал, че в джоба му има хапчета Куаалуд и се опитал тайничко да ги хвърли на земята. Един от полицаите го видял и пребъркал джобовете му. В хотелската му стая било открито цяло шишенце със същите хапчета. Полицията конфискувала снимките и лентата от първата фотосесия на Саманта.

Междувременно полицията пристигнала в дома на Никълсън със заповед за обиск. У Анджелика Хюстън били открити кокаин и марихуана и тя също била арестувана. По-късно тя сключила сделка с прокуратурата да свидетества срещу Полански, в замяна на свалянето на обвиненията от себе си за притежание на наркотици.

Полански бил арестуван официално в 01:00 ч. през нощта, но бил освободен под гаранция. Пътувайки към дома на един свой приятел, той слушал новините по радиото и започвал да се страхува, че работата му в Холивуд е спукана.

Различна версия

Как е възможно двама души да имат толкова различни версии за едно и също събитие? Възможно ли е Полански да е вярвал, че не върши нищо лошо; да е бил толкова свикнал да спи с по-млади момичета, впечатлени от неговия блясък и слава, че да смята дрогирането и изнасилването на едно 13-годишно дете за нещо нормално? Той разказва на своя адвокат Дъглас Далтън своята версия за случилото се, чийто тон е съвсем различен от спомените на Саманта.

Той казал, че тя била изпила две чаши шампанско. „Започна да се смрачава“ – спомня си той. – „Аз й казах, че трябва да се обади на майка си. Тя говори с нея доста време… Тя каза на майка си за джакузито и че се готви да влезе в него“.

„Намерих в банята малка кутийка пълна с хапчета Куаалуд. Тя си взе едно без да я карам насила“.

„Отидохме в спалнята и тя изобщо не възрази. Не сме обсъждали противозачатъчните там, а по-късно в колата. Аз се дръпнах преди да свърша. Не съм й казвал какво да каже на майка си. Цялото нещо стана напълно спонтанно. Не беше планирано“.

В съда

Процесът започнал на 15 април в Санта Моника с предварително изслушване.

На 8 август Полански пледирал за виновен по едно обвинение: „незаконни сексуални отношения“. Въпреки че по-пикантните обвинения, като содомията и употребата на наркотици и алкохол били свалени, той все още бил изправен пред опасността да получи 50 години затвор.

Преди произнасянето на присъдата, съдията наредил Полански да бъде прегледан от двама психиатри, за да се увери, че той не е умствено разстроен сексуален насилник. Полански минал теста. Съдията възнамерявал да му даде условна присъда от 90 дни под психиатрично наблюдение и споделил намерението си със защитата и обвинението.

Междувременно Полански получил позволение да замине за Европа, за да завърши последния си филм. Той отишъл в Германия, където посетил Октоберфест. Там бил забелязан от един фотограф, който го заснел как се забавлява в компанията на жени. Снимките бързо обиколили света.

Съдията не погледнал с добро око на тези снимки, тъй като бил пуснал Полански да работи по филма си, а не да гуляйства. Той поискал режисьорът да се върне в страната и дал ясно да се разбере, че възнамерява отново да обмисли възможността за присъда в затвора.

След като изслушал показанията на всички замесени, съдията установил, че Полански наистина е работил, но все още бил раздразнен от поведението му. Той отказал да го пусне повече извън страната и го изпратил в Чино, където Полански трябвало да работи в чистотата. След 42 дни психолозите препоръчали условното му освобождаване и той бил пуснат.

Бягството

Медиите полудели, когато разбрали за условното му освобождаване. Съдията решил да накара Полански да довърши 90-те си дни в Чино, за да успокои журналистическите страсти. Адвокатът на Полански казал на режисьора, че съдията е споменал депортация и изглежда няма намерение да се съобрази с първоначалната сделка.

На 1 февруари 1978 г. Полански избягал. Той отишъл в дома на италианския продуцент Дино де Лаурентис, който му дал 1000 долара в брой. Полански си купил еднопосочен билет за Лондон, откъдето заминал и се установил да живее в Париж.

Полански избрал Париж, защото по рождение имал френско гражданство и понеже, според френския закон, не било задължително екстрадирането му по обвинения в противозаконен секс; ако той бил пледирал за виновен в изнасилване на процеса обаче, екстрадицията му щяла да бъде сигурна.

Във Франция Полански с лекота се приобщил към културните кръгове. Той бил избран за член на престижната „Académie des Beaux-Arts“ и режисирал още десет филма. Един от тях, „Пианистът“, спечелва няколко Оскара. Полански, разбира се, не заминал за Щатите, за да получи лично наградата.

На 27 септември 2009 г. Полански е задържан от швейцарските власти на път към Кинофестивала в Цюрих, където щял да получи награда.

Екстрадиция

Арестът бил изненада и за самия Полански – той имал вила в Гщаад и никога не бил арестуван. Той от дълго време избягвал Лондон, тъй като се страхувал от екстрадиция, но никога не бил предполагал, че в Швейцария го грози тази опасност. Властите отказали да го пуснат под гаранция и той останал под арест, като междувременно се опитвал да се спаси от екстрадиране.

По ирония на съдбата неговата жертва – която спечелва гражданско дело срещу него преди години – му била простила публично и била поискала обвиненията срещу него да бъдат свалени.

Полански, който някога бил изгнаник в Холивуд, сега се превърнал в негов любимец. След новините за ареста му мнозина актьори и други величия в шоубизнеса подписали петиция за неговото освобождаване и изразили публично подкрепата си към режисьора. Дългият списък включва имена като: Нийл Джордан, Изабел Аджани, Уди Алън, Педро Алмодовар, Уес Андерсън, Дарън Аронофски, Моника Белучи, Стивън Фриърс, Тилда Суонсън, Мартин Скорсезе, Дейвид Линч, Тери Гилиъм и много други.

Много хора си задават въпроса, дали защитниците на Полански изобщо са си направили труда да прочетат показанията на момичето. Остава въпросът дали 75-годишният Полански ще бъде пуснат на свобода, или ще излежи остатъка от живота си в затвора?

The following two tabs change content below.

Един коментар on “Роман Полански и изнасилването на Саманта Геймър

  1. Ужас! Тоя трябва да гние в затвора! Но това е малко вероятно, тъй като Холивуд се дирижа от еврейско лоби, елитът на шоубизнеса и политическата класа в Щатите се занимава с наркотрафик, окултизъм и педофилия. Учедена съм, че по темата няма коментари, та този въпрос е толкова назрял и актуален… Впрочем, гледала съм филмите на Полански и съм изумена колко сексуални извращения преобладават там… Уди Алън също бе обвинен в изнасилване на доведената си дъщеря. И двамата са евреи. Това не е случайно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *