Публикувано на: 23 април, 2009

Деветнадесетгодишният германец Робърт Акерман е задържан след като полицията го заварва с голото и разчленено тяло на 49-годишния Йозеф Швайгер в приют за бездомни. Акерман имал кръв около устата си, а в стаята била намерена чиния пълна с парчета от езика и мозъка на жертвата.

На 4 септември 2008 година австрийският съд решава, че Акерман не е годен да се яви на процес и вместо това ще прекара остатъка от живота си зад стените на строго охранявано заведение за умствено болни.

Канибал-тинейджър

Йозеф Швайгер

Йозеф Швайгер

Скарване заради порнофилм, сбиване, вероятно непреднамерено убийство и накрая зловещо пиршество, което продължило два дни – така Робърт Акерман се превръща във Виенския канибал-тинейджър. Неговият случай не се вписва в типичния профил на канибализма. Мотивите на Акерман не се коренят нито в ритуална жажда за кръв, нито пък изглежда са от сексуално естество. Неговият мотив очевидно е от най-опасните: извратено и погрешно насочено болно любопитство. Симпатичният рус млад мъж убива Йозеф Швайгер импулсивно и инцидентно, след което се възползва от възможността да задоволи своя нездрав интерес към скритите потайности на човешкото тяло.

През 2007 година Робърт Акерман напуска родния си град Кьолн в Германия и заминава за Австрия, където отсяда в приют за временно настаняване на бездомни и умствено болни хора, управляван от частна благотворителна организация. Той делял една стая с 49-годишния Йозеф Швайгер, който живеел в приюта от месец юни. Изглежда социалните служители, които правели ежеседмични визитации в заведението, не били разтревожени от поведението на Акерман, ннто пък били загрижени от враждата между него и Швайгер. Но съседите, които били виждали Акерман да пълзи гол из двора и да вие срещу луната, както и да изхвърля през прозореца си нещо силно приличащо на кръв осъзнавали, че младежът е опасен.

Робърт Акерман като малък

Робърт Акерман като малък

Някога Акерман изглеждал като нормално, дружелюбно и интелигентно момче. В ранния пубертет той претърпява драстична промяна, предизвикана вероятно или от психологическите промени, свързани с израстването, или от това, че баща му напуска семейството. Акерман започнал да чува гласове и да проявява сериозни поведенчески проблеми. Той напуска дома си на 15 години. Започва да кспериментира с метамфетамини, екстази и по-силни наркотици и крадял, за да се снабдява с пари.

Тежката умствена болест на Акерман го вкарва няколко пъти в болница и лекарите му поставят диагнозата шизоафективна психоза. Германските власти решават, че той е твърде болен, за да лежи в затвора, но не достатъчно болен, за да бъде вкаран в държавна болница за своя собствена и на обществото защита. Акерман бил оставен на самотек, въпреки отчаяните апели на майка му, че неговото заболяване трябва да бъде контролирано с лекарства, които той изобщо не взимал, когато не бил под наблюдение. В крайна сметка Акерман се озовава във Виена, където бил арестуван в болница в началото на 2007 година. Там се представял за лекар, надявайки се, че преоблечен като болничен служител ще може да се промъкне в операционната и да вземе участие в някоя хирургическа операция, което било негова детска мечта.

Съвсем скоро той щял да осъществи мечтата си.

Отвратителната истина

В нощта на 26 август 2007 година съквартирантите се скарват за нещо, за което и друг път били вдигали врява. Раздразнителният Акерман установил, че му липсват една порно видеокасета и запалка за цигари. Той повдигнал въпроса пред съквартиранта си. Йозеф Швайгер отрекъл всичко, но всъщност касетата била у него. Бесен, Акерман пребъркал джобовете на по-възрастния мъж, за да провери какво още би могъл да е задигнал, при което между двамата се разразило люто сбиване. Според версията на Акерман, двамата продължили да си разменят удари, докато накрая той ударил Швайгер толкова силно, че човекът паднал на леглото в безсъзнание; впоследствие обаче, полицията установява, че Акерман в действителност е ударил мъжа с десеткилограмова спортна гира, с която му бил разбил черепа. По-късно Акерман казва, че не е осъзнал сериозността на положението и затова бил оставил Швайгер да си лежи на леглото, а той се бил върнал в стаята си, където сготвил и изял своята (не-човешка) вечеря, прочел няколко глави от една книга и се унесъл в спокоен и невинен сън.

Швайгер не се събудил на следващия ден. Акерман предположил, че мъжът страда от махмурлук – което се случвало постоянно. Вечерта той отишъл да го провери и видял, че Швайгер лежи в същото положение, в което го бил оставил. С ентусиазма на изгряващ млад лекар, Акерман проверил пулса и сърцебиенето му. Швайгер бил мъртъв. Акерман реагирал на това откритие не с разкаяние или паника, а с нетърпеливо задоволство: най-сетне щял да може да задоволи любопитството си за вътрешните функции на човешкото тяло.

В едно по-късно интервю Акерман описва това като своето най-голямо желание: да види как изглеждат хората отвътре. Знаел, че Швайгер вече не можел да изпитва болка, а самият той щял да изпита огромно удоволствие.

Акерман използвал остър като бръснач нож, тип пеперуда, за да разреже Швайгер от слабините до гърлото, да отвори стомаха му и да изреже горната част на черепа му. Той бръкнал в коремната кухина на трупа, за да изследва влажните загадки на тялото и да почувства вътрешните органи на Швайгер. Отрязал вътрешностите му с касапски нож. След това извадил мозъка му и го поставил в чиния.

По-късно Акерман се опитва да убеди всички, че не е ял от Швайгер, а само бил опитал малко от кръвта му, за да види как е на вкус – нещо като научен експеримент. На 28 август, вторият ден след сбиването им, той повикал чистачката на приюта в апартамента и й показал тялото. Предложил й да се обади в полицията. Когато полицията пристигнала в пропития с кръв апартамент на първия етаж, безстрастният Акерман им казал да погледнат какво се е случило, сякаш това бил някакъв непонятен и неочакван инцидент, с който той нямал нищо общо. Той дори първоначално се опитал да хвърли вината за страховитата гледка върху мишките, но доказателствата бързо оневинили популацията от гризачи и хвърлили вината върху нестабилния тинейджър.

Отложена мечта

Властите изнасят тялото на Швайгер

Властите изнасят тялото на Швайгер

На местопрестъплението полицаите обърнали внимание, че Акерман точи лиги и изглежда дезориентиран. По устата му били размазани кръв и вътрешности, а дрехите му също били пропити от кръв. Той вече си бил похапнал от мозъка на Швайгер, неговите вътрешни органи и малко от бицепса му. Езикът на жертвата и остатъкът от мозъка й били сервирани в чиния.

Колкото и объркан – и екзалтиран – да бил в онзи момент, младежът бързо осъзнал, че е заловен. Той си признал. ДНК експертизите показали, че кръвта по устните и ръцете му наистина принадлежи на жертвата.

Властите твърдят, че понастоящем Акерман е образцов пациент и затворник. Дали случилото се се е дължало на тежък психотичен епизод или на дълго потисканите му садистични желания, не е ясно. Но терапията и редовното приемане на медикаменти изглежда успяват да го върнат в реалния свят и сега той е в състояние да говори за престъплението си. На 4 септември 2008 година австрийският съд решава, че Акерман не е годен да се яви на процес и вместо това ще прекара остатъка от живота си зад стените на строго охранявано заведение за умствено болни.

Канибалът от Виена казва, че възнамерява да използва времето си зад решетките, за да учи медицина, така че, ако някога бъде освободен, да може да реализира своята заветна мечта да стане хирург.

———————————————————————————————————————————————

Източник: trutv.com

4 Коментари за “Робърт Акерман: Виенският канибал-тинейджър”

 1. AvatarГалина

  Родният град на Акерман „Колон“ в Германия е всъщност градът Кьолн, 4 по големина в Германия, известен с най-голямата готическа катедрала в света и основен медиен център на страната.

  Моля за достоверност на преводите на географските названия.

 2. AvatarСилвия

  Съжалявам за нелепата грешка, вече е поправена. Галина, благодаря ти за сигнала!

 3. AvatarHanna Montana

  Абе тоя е баси и ненормалника…или аз вече съм се повредила или специално този ненормалник ми е смешен..абсолютен изрод..ще топи мишките той!!!

 4. AvatarТаня

  Да, да точно от такива хирурзи има нужда светът и световния мир, така да знаете!

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Подкрепи ни!
Описание Сума
Помогни на Криминални Досиета да съществува и да се развива! BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   Виж резултатите

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User AvatarТаняСмъртта на Джеймс Бълджър... { Браво Светла, много добре казано. Аз макар, че препрочитам почти... } –
 • User AvatarТаняВелма Барфийлд: Серийна отровителка { Как пък всички откриват Бог, когато им запари под задника?... } –
 • User AvatarТаняДаян Даунс: Майка-детеубийца или... { Майка ли? Това няма как да бъде майка а само... } –
 • User AvatarТаняГражданинът Х: Андрей Чикатило... { Наистина потресаващо, но защо Московича,пише че е изведен навън и... } –
 • User AvatarТаняФил Спектър: Лудият гений... { Личи си му, че е откачен! Колкото грозен, толкова и... } –
 • User AvatarТаняИсеи Сагава: Японският канибал... { Пари, пари, пари и пак пари. В която част по... } –