Публикувано на: 6 февруари, 2012

Леонарда Чанчули била находчива жена. Тя знаела как да цепи стотинката на две и да извлича полза от всеки отпадък. Парите никога не достигали в тежките условия на 30-те години и тя била жив пример на старата поговорка „неволята учи“.

Леонарда имала основателна причина да бъде пестелива. Наскоро била загубила дома си и всичките си вещи в земетресението във Вултуре, разтърсило южна Италия на 23 юли 1930 година. Тя и съпругът й Рафаеле свиват разходите и се преместват в Кореджо, където Леонарда отваря магазинче и скоро се прочува сред местните като врачка, сватовница и дори поетеса.

Леонарда е родена на 14 ноември 1893 година в италианския град Монтела ди Авелино в Кампания. Още като младо момиче тя прави два опита за самоубийство. През 1914 година се омъжва за държавния чиновник Рафаеле Пансарди, въпреки неодобрението на родителите си, които искали да я омъжат за друг. Майката на Леонарда дори я проклела.

Леонарда Чанчули

Леонарда Чанчули

По време на брака си Леонарда била благословена със 17 бременности. За съжаление три от тях приключват със спонтанен аборт, а 10 от децата й умират като малки. Затова Леонарда ожесточено закриляла останалите си 4 деца. Тя би отишла до края на света, за да ги защити и често се съветвала с други врачки и екстрасенси, за да успокои страховете си, че би могла да загуби друго дете. Някога, когато била още млада, една циганка й казала, че ще се омъжи и ще има деца, но всичките й рожби ще умрат. Леонарда нямало да допусне това! Друга циганка пък й разкрила: „В дясната ти ръка виждам затвор, а в лявата лудница за душевно болни престъпници“.

С настъпването на 1939 година нейното първо и най-обичано дете Джузепе вече бил достатъчно голям да бъде призован в армията, за да се бие във Втората световна война. Изглеждало че Италия все пак ще се включи във войната и Леонарда агонизирала при мисълта, че синът й ще бъде извикан и ще замине толкова далеч, че няма да може да се грижи за него. За пореден път тя се обърнала към окултните изкуства, използвайки доста тъмни способи, за да задържи останалите си деца.

Леонарда получила неочаквано прозрение от Дева Мария, както тя твърди по-късно: Ако друг заеме мястото на сина й в отвъдното, това би уравновесило баланса на нещата и Джузепе щял да остане при нея. Заслужавало си да опита.

Фаустина Сети

Фаустина Сети

Леонарда се била запознала с доста хора покрай своята гадателска практика. Тя знаела за какво копнеят най-много. Умът й се насочил към нейната съседка Фаустина Сети, която отчаяно мечтаела за съпруг и била идвала при нея за помощ. Да, казала й Леонарда тогава, ще направя всичко по силите си да ти намеря мъж.

Тя говорила с Фаустина, казвайки й че й е намерила съпруг, но той бил много далеч – в град наречен Пола. Посъветвала я да не казва на никого за заминаването си, а вместо това да напише писма и картички, които да изпрати по-късно, за да успокои близките си, че е добре. Когато подправеното с приспивателно вино, което сервирала на приятелката си подействало, Леонарда я убила с брадва и скрила тялото в килера. После го нарязала на девет парчета, събирайки кръвта в леген. Щом се успокоила, че е сторила всичко по силите си, за да запази баланса на съдбата, тя се замислила дали не може да вкара в някаква употреба останките на своята съседка. От известно време била разширила списъка с уменията си и се занимавала с направата на сапун. Вече имала сода каустик, купена сутринта от пазара. Все пак, хората са казали… „Пести, за да имаш!“.

С помощта на содата каустик и останките на Фаустина, Леонарда скоро се сдобила с асортимент от сапунени продукти. За нейно удоволствие, тя също така успяла да прибави малко от изсушената и стрита на прах кръв в сместа от брашно, захар, шоколад, мляко и яйца, която използвала за направата на своите патентовани чаени кексове. Кръвта прибавила чудесна хрупкава текстура в сладкишите. Леонарда гордо сервирала кексовете на своите приятели и съседи, и дори на съпруга си, наблюдавайки с енигматично изражение как лакомо изчезват в устите им.

Според някои източници Леонарда също така се сдобила и със спестяванията на Фаустина – 30 000 лири, които старата мома й платила за услугите.

Франческа Соави

Франческа Соави

Но дошъл моментът, когато сапунът и кексовете свършили и Леонарда почувствала, че трябва да попълни запасите си. Или решила, че съдбата може да е пропуснала нейното жертвоприношение и трябва да принесе по един човешки живот за всяко от децата си. Каквато и да била причината, Леонарда скоро отново се огледала в съседите си в търсене на потенциален източник на сапун и продукти за печене. Франческа Соави била друга нейна съседка, която се допитвала до нея за помощ в намирането на работа. Леонарда й казала, че й е намерила работа като учителка в друг отдалечен район на Италия и посъветвала Франческа да запази това в тайна, за да може да изненада по-късно с приятната новина роднините и приятелите си. За услугата й поискала 3000 лири.

Вирджиния Качиопо

Вирджиния Качиопо

На 5 септември 1940 година, след малко успокоително във виното и няколко замаха с брадвата, Франческа вече бълбукала щастливо на печката, подправена със сода каустик. Тя била последвана от Вирджиния Качиопо, която потърсила помощта на Леонарда в подновяването на оперната си кариера. Също като останалите Вирджиния се заклела да пази в тайна предстоящото си заминаване за Флоренция, където щяла да работи като секретарка при прочут импресарио. На 30 септември 1940 година Вирджиния последвала съдбата на другите две жени, оставяйки на Леонарда 50 000 лири и бижутата си. Леонарда била особено доволна от третото си жертвоприношение. След като поставила Вирджиния в тенджерата, тя добавила малко одеколон и забелязала, че полученият сапун е особено сладък, също като кексовете. Ах, тази сладка Вирджиния, помислила си тя.

Но близките на Вирджиния започнали да изпитват съмнения. Нейната снаха била видяла Вирджиния да влиза в дома на Леонарда и оттогава никой не я видял повече. Тя отнесла подозренията си в местната полиция, която разследвала сигнала й. Леонарда не била толкова добра в заличаването на следите си, колкото в готвенето. Тя веднага си признала всичко на разпита може би от страх, че отричайки ще заличи космическия ефект, създаден с всичките й жертвоприношения.

Леонарда Чанчули

Леонарда Чанчули

Леонарда получава 30 години затвор и 3 години в заведение за душевно болни. Тя оцелява в затвора, но когато се оказва в лудницата претърпява мозъчен кръвоизлив, от който не се възстановява повече. Сапунджийката от Кореджо умира на 15 октомври 1970 година. Някои от веществените доказателства от случая, включително и тенджерата, в която варяла жертвите си, са изложени в Музея по криминология в Рим.

Леонарда Чанчули се опитва да подсигури безопасността на децата си, принасяйки в жертва живота на други хора. Междувременно съумява да извлече полза от техните останки. За нея могат да се кажат много неща, но никой не би могъл да я обвини в прахосничество.

———————————————————————————————————————————————
crimecircle.com, wikipedia.org

10 Коментари за “Леонарда Чанчули: Сапунджийката от Кореджо”

 1. Avatar*

  Изрод ли съм ако това ми звучи смепно: „На 5 септември 1940 година, след малко успокоително във виното и няколко замаха с брадвата, Франческа вече бълбукала щастливо на печката, подправена със сода каустик.“? :D

 2. AvatarСилвия

  Изрод не, просто имаш черно чувство за хумор, също като мен ;)

 3. AvatarПарфюми

  Да вкарам малко черен хумор и аз :)
  Ето това определено е истина: „За нея могат да се кажат много неща, но никой не би могъл да я обвини в прахосничество.“ Оползотворява ги по най-добрия начин.
  Иначе сериозно, е нема такъв изверг като тя, даже ми се струва че 30г са малко за тая.

 4. AvatarДеси

  Хареса ми тази статия, достатъчна доза драматизъм и черен хунор :) Поздравления за автора!
  По същество – на мен също 30 години ми се виждат малко за 3 убийства, но все пак това е Италия :)
  Честно казано стана ми малко мъчно за хората, които са яли кексчетата и са се мили със сапуна…..

 5. AvatarRenito

  Извращенията са много и навсякъде!!! И все пак не разбрах успяла ли е да опази децата си от проклятието на майка си? Сигурна съм че синът и е отишъл в казармата, но просто вкусът на кръв й е харесъл, както и печалбата от лакомите й клиенти:):):)
  Поздрави за статията!! Много харесвам сайта Ви и го следя постоянно:)

 6. AvatarДеси

  Ужас!Майко мила,само като си представя колко обичам домашно приготвени кексчета….никога не ми е минавало през ум какво може да бъде добавено към едни кексчета или прост сапун!За мен 30 год.са много нежно наказание!

 7. AvatarИме (задължително) taka li

  В сравнение с другите изроди некрофили,канибали, педофили и прочее, тази женичка няма как да я наредя до такива!Въпреки разчленяванията на телата на жертвите си,тя ги е превръщала в нещо което се харесва на хората,само че под друга форма- неодушевени предмети .И в крайна сметка жертвите и са искали да бъдат харесвани! Иска ми се да намерите информация за германската обсада над Украйна от първата или втората световна война,какво преживяват гражданите и, по време на унищожителния глад и много тежката зима.

 8. Avatarmircho

  до горния коментар … др. Ников работи от 8.00 до 17.00 всеки ден . ако има опашка ще му званна да те прегледа по с време

 9. Avatarивчо

  Пред чекатило,тя изглежда като мистър биий

 10. AvatarТаня

  И все пак не е мистър Бийн а убийца- хладнокръвна при това.

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   • Марихуаната (40%, 4 844 Гласа)
   • Проституцията (26%, 3 142 Гласа)
   • Интернет пиратството (25%, 3 079 Гласа)
   • Гей браковете (25%, 3 035 Гласа)
   • Нито едно от посочените (24%, 2 886 Гласа)
   • Лесният достъп до оръжия (11%, 1 351 Гласа)
   • Порнографията (10%, 1 210 Гласа)
   • Алкохолът под 18 години (6%, 701 Гласа)
   • Полигамията (4%, 476 Гласа)
   • Всичко (2%, 242 Гласа)

   Общо гласували: 12 143

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User AvatarТаняЛеонарда Чанчули: Сапунджийката от... { И все пак не е мистър Бийн а убийца- хладнокръвна... } –
 • User AvatarsplatterhouseМормонският култ на Ървил... { " Едно от изкривените вярвания на Ървил било, че Дева... } –
 • User AvatarsplatterhouseМормонският култ на Ървил... { "Ървил умира в затвора на 16 август 1981 г. от... } –
 • User AvatarТаняОксана Макар: Момичето, което... { Да, определено съм съгласна със горния коментар, че тези изроди... } –
 • User AvatarsplatterhouseКакво ги кара да... { Пф, определено днеска ми гръмна главата да попивам от тоя... } –
 • User AvatarsplatterhouseЕдмънд Кемпер: Убиецът на... { Много серийни убийци на този свят, но аз поне не... } –