Криста Гейл Пайк: Ангелско лице – дяволско сърце

Криста Пайк живее в сива бетонна кутия, пълна с плюшени животни, играчки, семейни снимки и украшения с форма на ангелчета. Всеки ден има право на един час упражнения. Тя е на 35 години и е осъдена на смърт. Спартанската килия в женския затвор с максимална сигурност в Нашвил щата Тенеси е последният й дом. Почти няма шанс тя да напусне някога затвора жива.

През 1996-а 20-годишната Пайк бе осъдена да умре на електрическия стол за немислимо ужасно престъпление. Нейното лице е измамно невинно. Американските медии я описват като „дете със сладко гласче“, но един от съдебните заседатели в нейния процес й дава много по-удачно определение: „Тя има ангелско лице и дяволско сърце“.

Кривият път към електрическия стол

През 1995 година изпадналата от гимназията и продукт на разбито семейство Криста Пайк изучава компютърно програмиране в „Джоб Корпс“ в Ноксвил, щата Тенеси. „Джоб Корпс“ е вече прекратена американска правителствена програма, помагаща на младежи в неравностойно положение да променят живота си чрез преквалификация. Студентите живеели в общежития, намиращи се в кампуса на организацията. Често обаче, те се превръщали в развъдник на криминална дейност.

Криста се среща и влюбва в друг студент – чернокожият 17-годишен Тадарил Шип. Двамата се потапят в окултното и дяволопоклонничеството. Пайк си навила на пръста, че 19-годишната студентка от Флорида Колийн Слемър се опитва да й отмъкне приятеля.

Колийн Слемър
Колийн Слемър

Онези, които познавали г-ца Слемър, дълбоко се съмнявали в това, но Криста била убедена. В средата на януари 1995 г. тя казва на Шип: „Тази курвичка трябва да получи урок“. Тя и нейната приятелка Шадола Питърсън (18 г.) замислят план да подмамят Слемър в една изоставена мелница на територията на кампуса на Университета в Тенеси.

Мелницата била достатъчно близо, за да отидат дотам пеша, но дълбоко в горите – усамотена и далеч от цивилизацията. Малко вероятно било някой да им попречи. Или да чуе писъците.

В нощта на 12 януари 1995 година Криста казва на Слемър, че иска да се помирят и я кани да пушат заедно марихуана, за да изяснят недоразуменията помежду си. Слемър се съгласява да отиде с нея в гората. Преди да тръгнат Криста слага в джоба си макетен нож и малко сатърче.

Пайк, Слемър, Шип и Питърсън записват излизането си в дневника на общежитието и се насочват по мрачния криволичещ път към мелницата. Щом гората ги погълнала и изолирала напълно, Пайк се хвърлила с обвинения срещу Слемър, че се опитва да спи с приятеля й.

Момичето отрекло, което вбесило Пайк още повече и тя забила коляно в лицето й. Извадила сатъра и срязала със замах стомаха на Слемър. Тогава Шип също се включил, нанасяйки енергични рани с ножа си по гърдите й. Жертвата ги умолявала да спрат, но писъците й останали напразни. На ред дошъл макетният нож и тримата садисти изтезавали с него Слемър през следващите 30-40 минути. Оставили по тялото й стотици нарези и прободни рани.

Накрая тримата се отегчили от кълцането и Пайк и Шип приковали жертвата си към земята, за да издълбаят със сатъра в гърдите й пентаграм – знакът на дявола. Жертвата била още жива.

После Пайк вдигнала парче асфалт и размазала главата на момичето. Най-сетне, след цял час мъчения, тя била мъртва.

Пайк се навела и извадила от зейналата в главата й дупка едно парченце от черепа и прибрала окървавения зловещ сувенир в джоба на якето си.

Сълзи в съдебната зала

Пайк разправяла наляво и надясно за стореното и показвала парченцето от черепа на приятелите си. Полицията проверила дневника на общежитието и видяла, че четиримата са излезли заедно, а само трима от тях са записали завръщането си. Тримата млади убийци били арестувани след 36 часа.

Убийците се озовали в полицията за разпити. Стаята на Шип била претърсена и вътре намерили сатанинска библия и олтар. При обиска на якето на Пайк се появило парченцето от черепа на Слемър.

Полицаите разпитали Пайк, а тя упорито настоявала, че само е искала да изплаши момичето, но нещата са излезли извън контрол.

Но доказателствата били железни и тя била обвинена в предумишлено убийство и заговор с цел убийство. Областният прокурор Джо Хелм обявила,че ще се бори за смъртната й присъда. Неин помощник в обвинението щял да бъде заместник-прокурор Бил Крабтрий.

Съдийското чукче сложило началото на процеса на 22 март 1996 година. Един от зловещите аспекти на делото настъпил, когато г-ца Хелм и г-н Крабтрий представили като доказателство парченцето от черепа на жертвата. С череп в ръка, антропологът от Университета в Тенеси Мъри Маркс свидетелствал, че фрагментът, намерен в якето на Пайк, пасва в черепа на Колийн Слемър като парченце от пъзел.

С череп в ръка, антропологът от Университета в Тенеси Мъри Маркс свидетелствал, че фрагментът, намерен в якето на Пайк, пасва в черепа на Колийн Слемър като парченце от пъзел.
С череп в ръка, антропологът от Университета в Тенеси Мъри Маркс свидетелствал, че фрагментът, намерен в якето на Пайк, пасва в черепа на Колийн Слемър като парченце от пъзел.

Но още по-драматични били показанията на съдебния лекар д-р Сандра Елкинс, която описала раните по тялото: „Нарези по лицето и скалпа, лицеви фрактури, нарези и контузии на мозъка, прободни и прорезни рани“.

Криста Гейл Пайк
Криста Гейл Пайк

Пайк плачела тихичко, докато д-р Елкинс описвала раните по черепа.

Сетне, съдебните заседатели изслушали хладнокръвните признания на убийцата в полицията: „Казах й, „Колийн, знаеш ли кой ти причинява това?„. Тя само викаше „а-а-а-а“. Казах й да млъкне“.

Пайк е призната за виновна и по двете обвинения и е осъдена на смърт на електрическия стол за убийството.

Присъдата за заговора щяла да бъде решена на по-късна дата.

Преди това Пайк дала интервю за местната телевизия от килията си. Изглеждала добре на екрана и играела убедително ролята на изгубена и объркана тинейджърка. Зрителите не можели да повярват, че това е чудовището, за което говори прокуратурата. Криста казала на репортера, че макар никой не би й простил, Бог щял да бъде до нея.

На 6 юни тя се върнала в съдебната зала с подновена самоувереност.

Прокурор Крабтрий призовал като свидетел г-ца Дебора Уейд, пазач в областния затвор в окръг Нокс. Госпожица Уейд разказала, че на 30 март, точно след осъждането й на смърт, Пайк написала писмо до приятеля си Шип. Тя го дала на Уейд да го изпрати, но пазачката го предала на началника си, който от своя страна го изпратил в прокуратурата. Сега, Крабтрий прочел писмото на глас в съдебната зала:

„Здравей Любими: Само искам да знаеш колко много те обичам! Остават ми 10 месеца да живея! Представяш ли си!? Бих прекарала всеки момент от тях с теб, ако можех! Скъпи! Искам да им кажеш, че си излъгал в показанията си и да се придържаш към моите! Става ли? Моля те, пиши ми! Толкова ми липсваш! Видя ли какво получих, задето бях добра към оная курветина? Размазах й мозъка, за да умре бързо, вместо да я оставя да изкърви до смърт, а те ще ме изпържат, мамка му! Не е ли шибано? Моля те, пиши ми и ми кажи какво чувстваш! Също, кажи на адвоката си, че, ако иска да свидетелствам за теб, ще го направя! Ще те обичам до края на живота си! Малкото дяволче“.

В съдебната зала настъпило гробно мълчание. Всички били изумени.

Криста Гейл Парк получила максималната възможна присъда по обвинението в заговор – 25 години затвор. Шип получил доживотна присъда с възможност за помилване, а Питърсън се отървала с условна, след като сключила сделка с прокуратурата да свидетелства срещу другите двама и пледирала за виновна в съучастничество.

Животът продължава

В момента само 34 щата в САЩ изпълняват смъртни присъди, но проблемът е широко разискван в цялата страна. Привържениците на смъртното наказание твърдят, че то предотвратява престъпленията. Неговите противници казват, че това е расистка система, насочена срещу черните. Чернокожите съставляват 42 процента от осъдените на смърт, макар да са само 12 процента от населението на страната. Най-често чернокожите са осъждани на смърт, когато убиват бели хора.

Дали смъртното наказание предотвратява престъпленията, зависи от това кой как тълкува статистиките. Когато е проведена анкета между полицейските началници в цялата страна, само 1 процент от тях заявяват, че смъртните присъди са ефективна превантивна мярка. Американските съдии не обичат да осъждат жени на смърт. Макар жените сред арестуваните по подозрение в убийство да са 13 процента, само 3 процента от жените, осъдени на смърт, са били екзекутирани, откакто съществува тази практика.

Малко вероятно е Криста Пайк да се срещне с палача. Тя е единствената жена, осъдена на смърт в щата Тенеси и има на разположение години, за да обжалва присъдата си.

Семейството на Колийн Слемър се опитва да освободи черепа й от попечителството на съдебния лекар, за да могат да го кремират и да разпръснат праха му, както направили и с останалата част от тялото на дъщеря си. Но черепът е доказателство. Той ще стои заключен, докато не свърши процесът по обжалване на присъдата. През това време Пайк ще седи в килията си, ще зяпа стените и ще чака.

Любов, измяна и опит за убийство

Криста Гейл Пайк
Криста Гейл Пайк

Решетките на затвора, дори в отделението на смъртниците, не могат да спрат стремежа на осъдените към любовни драми, омраза, мании и предателство. В женския затвор в Тенеси Криста се сприятелява с 24-годишната убийца и лесбийка Наташа Корнет и нейната любовница Дженифър Жостеки. Трите споделяли обща неприязън към осъдената убийца Патриша Джоунс, която често дразнела Пайк с предстоящата й екзекуция. Подигравките й вбесявали Криста и тя скоро решила, че трябва да й затвори устата веднъж и завинаги.

Планът им бил прост, но ефикасен. На 24 август 2001 година Дженифър Жостеки подпалила килията си, което принудило пазачите да евакуират всички затворници от нейния блок. В суматохата Криста и Наташа се озовали в едно помещение със своята мишена. Корнет сграбчила здраво жертвата, а Криста се заела да я души с връзка от обувка. „Най-накрая ми се удаде възможност да те убия“ – казала тя на Джоунс. – „И без това ще умра… Нищо не могат да ми направят!“. Отмъщението й обаче било прекратено навреме от пазачите, които спасили живота на изпадналата в несвяст Патриша. Криста е призната за виновна в този опит за убийство на 12 август 2004 година.

Междувременно Пайк се заема да обжалва смъртната си присъда със завидно непостоянство. През юни 2001-а, и после отново през юни 2002-а, в разрез със съветите на адвокатите си, тя пожелава съдът да прекрати обжалването и настоява да бъде екзекутирана на електрическия стол. Съдия Мери Бет Лебовиц от криминалния съд удовлетворява молбата й и насрочва датата за екзекуцията й за 19 август 2002 година. Но Криста скоро променя мнението си и на 8 юли адвокатите й се заемат отново да задвижат процеса по обжалване. Молбата им е отхвърлена. Все пак, на 2 август 2002-а апелативният съд постановява, че изслушванията трябва да продължат, а екзекуцията да бъде отменена.

През това време Криста не скучае и се потапя в романтична кореспондентска любов, споделяйки в писма страстта си към бруталната болка с осъдения убиец Джон Лий Фрайман. Но Фрайман подхожда практично и изпраща писмата й на прокурорите, борещи се да запазят смъртната й присъда. Така, нейните собствени неразумни откровения буквално забиват последния пирон в ковчега й.

Джон Лий Фрайман изпраща на заместник областния прокурор Бил Крабтрий осем любовни писма, написани от Пайк в периода 11 септември – 19 октомври 2000 година. Съдържанието на писмото от 11 септември показва, че двамата са си писали от известно време.

„Предполагам, че тези неща са по-ценни за вас, отколкото за мен“ – пише Фрайман до Крабтрий. – „Виждаш ли, човече, г-н Прокурор, аз съм на топло за Сатанинско Убийство. Казват, че все още практикувам магия. Криста ме обича – чудя се защо?… Глупаво момиче е тя“. Фрайман завършва с думите: „Приятен ден г-н Крабтрий – или който там се занимава със случая й“.

В писмата Криста обяснява разпалено колко много обича кръвта. „Доста е красива преди да стане кафява“ – пише тя в писмото си от 6 октомври, естетично опръскано за по-голям ефект със собствената й кръв. После продължава с откровението колко много обича да причинява болка. „Обичам да чувствам живота – и съответно липсата му – в ръцете си“ – пише тя на Фрайман. – „И знанието за болката, която мога да причиня. Обичам да гледам кръв и мозък – тлъсти тъкани и широко отворена, разкъсана плът. Аз не съм като останалите, Джони“. Тя нарича Фрайман „сродна душа“ и често повтаря че го обича и е неговата „принцеса“. Споменава също, че използва лицето си, за да крие своята зловеща същност. „Виждаш ли, аз имам невинно бебешко лице – лице на ангел“ – пише тя. – „То ме прикрива пред много хора“.

Фрайман излежава доживотна присъда в щата Охайо за убийството на 21-годишната Моника Лемън, която подмамва в караваната си и застрелва в тила в своята „магьосническа стая“. Стаята му била декорирана с боядисани в черно стени, олтар от надгробен камък, челюсти на животни, сатанински фигурки и пластмасова глава на овен. Фрайман отрязал краката на жертвата си и ги оставил в една църква. През 1993-а той за малко щял да бъде убит от другите затворници, които го смятали за доносник, по време на бунт в затвора в Лукасвил, при който загиват един пазач и девет осъдени.

Неизбежен убиец

Криста Гейл Пайк
Криста Гейл Пайк

През 2007 година съдия Лебовиц е изправена пред трудната задача да реши дали Пайк е получила честен процес. Нейните нови адвокати, платени от данъкоплатците, се заемат да докажат, че предишните й защитници са пропуснали да споменат, че тя страда от биполярно разстройство и е била под влиянието на манипулативния и агресивен Тадарил Шип. Нови експертни свидетели описват Пайк като „неизбежен“ убиец с перфектна смесица от смъртоносни характеристики.

Доктор Джонатан Хенри Пинкъс е експерт по неврология, който започва да се рови в мозъка на Пайк през 2001 година. Той изказва мнението, че всеки убиец, когото някога е срещал, притежава три отличителни черти – мозъчна травма, насилие в детството и умствена болест. Пинкъс изтъкнал в съда, че у Пайк се наблюдават и трите фактора.

Според него Пайк била тръгнала по пътя на убийствата още преди раждането си на 10 март 1976 година, в утробата на вечно пияната си майка. Майката на Криста обаче отрича това. Но д-р Пинкъс вижда доказателство за теорията си в главата на убийцата. Той свидетелства, че е забелязал изменения в предния дял на мозъка й и обяснява, че в тази част се развиват и записват чувствата за правилно и грешно. Способността на Пайк да различава добро и зло била нарушена още преди самото й раждане.

Лишена от този морален компас, изтъкват защитниците й, в детството си Пайк е била подлагана на най-различни травмиращи ума преживявания. Нейна детска площадка била кланицата, в която работел дядо й. Никой не контролирал какво гледа детето по телевизията и на малкия екран редовно се въртели порнография и филми на ужасите.

Самата Криста разказва, че като дете е била подлагана на най-разнообразно физическо и сексуално насилие от приятелите на майка си. Някои от твърденията й са подкрепени от роднини. Други са отречени.

Криста Гейл Пайк
Криста Гейл Пайк

Криминалният психиатър Уилям Кенър също свидетелствал за умственото състояние на Криста Пайк. Според него тя страдала отдавна от биполярно разстройство, макар никога да не й била поставяна тази диагноза. Симптомите, казва той, са били налице още в пубертета й – тя била будна, бъбрива и раздразнителна. Кенър описва Пайк като кола без спирачки, постоянно движеща се с превишена скорост.

В крайна сметка, през декември 2008 година съдия Мери Бет Лебовиц постановява, че Криста Пайк не заслужава намаляване на присъдата.

През април 2011 година пропада и най-скорошното обжалване на Пайк и тя отново е в очакване на смъртта. Не е известно дали тя е решила да обжалва във федералния съд, нито коя е датата, насрочена за екзекуцията й.

Криста Гейл Парк грабва отново медийното внимание през март 2012 г., когато става ясно, че в продължение на месец е планирала бягство от затвора с помощта на своя приятел Доналд Кохут и един от пазачите – Джъстин Хефлин, на когото давали пари и подаръци. Властите в щата Тенеси бързо надушват конспирацията и арестуват двамата помощници на „Ангелското лице“ по обвинения в подкуп и заговор и подпомагане на бягство.

Пайк ще получи дисциплинарно наказание и вероятно срещу нея ще бъдат повдигнати обвинения за заговора.

Книга по случая:
A Love To Die For

———————————————————————————————————————————————
Материалът е написан по идея на avangard
Източници: willkern.com, wikipedia.org, knoxnews.com, examiner.com, yuku.com, torontosun.com

12 коментара on “Криста Гейл Пайк: Ангелско лице – дяволско сърце

 1. Благодаря за чудесния материал. Преди време гледах Криста Пайк в интервю, в което плачеше и се кълнеше, че съжалява, че би си разменила мястото с жертвата и прочие. Истината е, че е доста убедителна. Във въпросното интервю тя казва, че приема присъдата си, защото смята, че я заслужава, но не приема, че само тя е осъдена на смърт за престъпление, извършено от трима. И въпреки това продължава да обжалва. Изключителна лицемерка. Само не разбирам защо е все още жива.

 2. Едно-две обжалвания – това е добре, ако човека е невинен да може да докаже, че е така. А да се плащат бюджетни пари на адвокати, експерти и т.н. За какво е тази смъртна присъда, която не се изпълнява. За тая малолетна хулиганка(това не са действия на един разбиращ човек, който да може да се аргументира) е ясно, че не осъзнава дълбочината на живота и няма дори да се притеснява да и го прекъснат. Действала е поради недостиг на образование(нямам впредвид висше и т.н., а знанието за човешките отношения). Отдавна е трябвало да се преключи нейния въпрос и да се премине към други по-интересни. L

 3. Едно такова вулгарно изразяване достатъчно говори само по себе си за въпросния човек. Хората , които разследват , дават присъди и т.н. би трябвало да са претръпнали и въобще да игнорират дори и най-миловидното изражение и най-разплакана физиономия.Макар че съм твърдо против смъртното наказание , защото понякога се получава така , че невинни плащат за грешките на другите , когато едно престъпление е доказано трябва човекът да бъде наказан.Иначе се получава тъпо , защото един абсолютно непълноценен индивид , който освен че не прави нищо градивно си позволява своеволия , които стигат до крайности му се дават същите права , които и на останалите , колкото да преживее.

 4. Изчел съм почти всички статии в сайта,но нищо не ме беше разгневявало така,като тази лицемерка,както avangard правилно я нарича.Първо се кълне във вечна любов на негъра съучастник,а после го топи,абсолютно всички вредни за обществото елементи постъпват по този начин,само и само за да си спасят кожата.Дано най-накрая я разстрелят,до кога ще харчат парите на данъкоплатците за такава измет?

 5. Москвич 412,
  Те голяма част от жените са такива, и тая така 🙂 (шегичка)
  Иначе съм абсолютно съгласен с теб че такива трябва директно да се застрелват. Трябва да има обществено НЕтърпение към подобни субекти и направо да се изтребват, такива НЕчовеци не трябва да живеят сред нас.

 6. Каква шегичка , то си е истина.Няма жена , която поне веднъж в живота си да не е използвала това , че е жена за постигане на целите й.

 7. @myownhell
  Това, че всяка жена използва пола си в своя полза е вярно (да речем в 99% от случаите), но също така е вярно, че обикновено не е за да не се изпържат на електрическия стол 🙂 Едно е да се възползваш от хубавия си външен вид, за да постигнеш някои неща по – лесно, съвсем различно – да си убиец без никакво чувство за вина и да се възползваш от външния си вид, за да живееш на гърба на данъкоплатеца още няколко годинки. Малко жени са способни на нещо подобно.

 8. В един чуждестранен форум случайно открих адреса й в затвора. Бях изумена колко много хора има, които изразяват своята готовност да й пращат картички в знак на подкрепа и любов, за да преживее трудни години там. Ще го споделя с вас, в случай, че някой реши да й напише нещо, защото аз лично още се колебая, но със сигурност не бих й пратила нещо в знак на подкрепа.
  Christa Gail Pike #261368
  c/o Tennessee Prison for Women
  U-3 Max B-24
  3881 Stewart Lane
  Nashville, TN 37218-3397

 9. Според мен са виновни и другите, но е осъдена само тя това не е честно!!!
  Мисля че тя заслужава втори шанс точно като убийците на Джеймс Блъджар!!!

 10. Do my oln hell, ако го написах правилно….така,относно това че си против смъртното наказание,и защо ако мога да попитам???аз с две ръце и два крака съм твърдо ЗА!!!!!Как може някой нарязал семеиството си,изял с децата си,и други тем подобни извращения,съдът да му дава шанс да се поправи….а той дал ли е шанс на убитите?????Какво той може да даде на обществото осевн още смърт????А не се ли сещаш че ако се върне смъръното наказание,следващите които решат да убият няма да се замислят дали да го направят,това няма ли да е за назидание??? И друго,колко е издръжката на затворник за един месец?Защо след като теб те ненавижда обществото,защото си крайно опасен,и от теб човек по смъртно няма как да стане,държавата трябва да се грижи за теб докато не умреш в затвора,това нее ли разхищение на пари,средства,майките ни стачкуват,пенсионерите ни тънат в мизерия,онко болни хора БЪЛГАРИ……умират поради недостиг на пари за лекарства,абе знаеш как е в българия (умишлено с малка буква)а смешната ни умираща държавичка се грижи за онези които не заслужават да живеят,и не само че незаслужават а и погубват съвсем невинни човешки същества,а и да ти кажа друго!смъртно наказание ТРЯБВА да се прилага само при неопровержими доказателства¡!!!!ш

 11. Do my oln hell, извинявам се обърках се,искам да кажа че ако се върне тази супер присъда,тези които планират да убият ще се замислят преди да го направя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *