Публикувано на: 13 февруари, 2012

За радост на децата в южнокорейския град Дегу училищата затварят врати в пролетния ден на 26 март 1991 година заради местните избори. Малчуганите се възползвали от кратката ваканция така, както правеха децата преди 20 години – в игри на улицата или навън сред природата. Подобно на повечето корейски градове Дегу е заобиколен от планини. Районът Сонг со в крайната западна част на града е закътан в подножието на планината Уарйонг. Планината не е много висока и се предполага че прилича на полегнал дракон, откъдето идва името й. Лесно е да се загубиш, макар и за малко, сред смесените й гори.

В онази мартенска утрин пет момчета на възраст от 9 до 13 години потеглят към осветената от слънцето планина, за да търсят яйца от дъждовници. Момчетата стигат до края на града и поемат нагоре по горската пътека зад гимназията „Сонг сан“, за да не се върнат никога повече.

Гимназията Сонг сан, зад която лежи планината Уарйонг

Гимназията Сонг сан, зад която лежи планината Уарйонг

Впоследствие те стават известни като „Момчетата жаби“, вероятно защото „Момчетата дъждовници“ не звучи твърде добре. Местните жители все още помнят ясно тяхната история и заобикалящата ги мрачна и трагична мистерия.

Усилията да се намерят „Момчетата жаби“ приковават вниманието на цялата нация. Над 300 000 полицаи и войници претърсват планината, реките и водоемите, както и автобусните спирки и гарите в цялата страна. Компании, групи и частни лица даряват 42 милиона вона (около 35 000 долара) за награда за намирането на момчетата. Местните ученици организират кампания „Намерете Момчетата жаби“, а кутиите с мляко в магазините са облепени с техните снимки. Някои от съкрушените им родители напускат работа, за да обикалят страната с надеждата, че ще намерят децата си.

Изчезналите момчета

Изчезналите момчета

През 1992 година излиза филма „Момчетата жаби“. Година след изчезването им и без да има доказателства за извършено престъпление, оптимизмът на властите отслабва и мнозина започват да мислят, че момчетата просто са избягали в търсене на приключения. Филмът имал за цел да ги накара да се върнат у дома. Въпреки че специален полицейски екип разследва случая чак до 2001 година, нямало нито следи, нито улики. Вихрели се най-невероятни спекулации, като например че момчетата са отвлечени от Северна Корея, от извънземни, от властите в Южна Корея, за да бъдат използвани за медицински експерименти и дори се появяват съмнения, че родителите са убили и погребали синовете си.

Урвата, в която са открити костите на момчетата

Урвата, в която са открити костите на момчетата

На 26 септември 2002 година събирач на жълъди в планината се натъква на части от дрехи и кости и най-накрая, след 11 години, телата на момчетата са открити. Находката се превръща в гореща новина. Скупчените кости на децата накарали полицията да предположи, че те са били прегърнати и са умрели от студ. Тази версия обаче отпаднала бързо, тъй като домовете им се намирали само на два километра от мястото и светлините на града и шумът от движението са чували ясно. Първоначално властите отричат да става въпрос за убийство, въпреки че в черепите на момчетата имало дупки. Впоследствие, когато е извършено „истинско разследване“, макар мнозина да критикуват полицията за небрежност и повреждане на доказателства, се изяснява че със сигурност става въпрос за убийство. Край костите са открити гилзи от куршуми, момчетата били връзвани, а по черепите им имало следи от дупки, направени с някакъв неустановен инструмент. Наличието на мъх вътре в черепните кухини показвало, че момчетата са били заровени набързо в урвата, в която са открити, и с времето са били изровени от дъждовните води.

Черепът на едно от децата

Черепът на едно от децата

През 2002 година се появяват слухове, че някое от децата е било застреляно по погрешка от ловци, или от войниците в близката и вече несъществуваща казарма, и впоследствие извършителите са убили всички, за да прикрият този инцидент. Освен това се предполага, че неизвестният инструмент може би е отвертка, или още по-обезпокояващо – моделът на нанасяне на ударите навеждал на мисълта, че е използван инструмент за убиване на животни в кланица.

Една от майките на убитите деца дава интервю по телевизията и разказва, че била запазила спалнята на сина си непокътната от деня на изчезването му. Когато сред костите и парчетата дрехи била намерена зъбна шина, която би могла да принадлежи на нейния 12-годишен син, майката дори не успяла да си спомни дали той изобщо е носил шина. Вероятно споменът е бил твърде болезнен за нея и тя подсъзнателно е избрала да го забрави.

В края на 2002 година полицията спекулирала, че убийството е извършено от умствено болен човек или от побойници от училището на момчетата. Но това че децата са били погребани на място, където почвата е твърда като скала дори в дъждовно време предполагало, че убийството е било планирано, или че убиецът е имал време да слезе от планината в града и да се върне с подходящи инструменти. Никой никога не споменава нищо по въпроса дали момчетата са били жертва на сексуално насилие, което вероятно би бил първият слух, ако тази история се беше случила в някоя западна държава. Макар полицията да обещава да разкрие случая, това едва ли ще доведе до нещо, тъй като според корейския закон давността за престъплението е изтекла и дори извършителят да бъде заловен, той няма да може да бъде изправен пред съда.

Скоро след откриването на телата е извършена погребална церемония и обреди на мястото на убийството. Черепите на момчетата обаче са дарени на криминалната лаборатория в един университет, където безуспешно се опитват да установят какво е оръжието на убийството. Училището на децата продължава да отбелязва годишнината от убийството им с тържествена церемония. През февруари 2011 година излиза филмът „Деца…“, разказващ за събитията, заобикалящи случая с „Момчетата жаби“, които сега щяха да са на около 30 години. Филмът се превръща в един от най-успешните за годината в Южна Корея, макар да понася доста критики за точността на описваните събития.

Понякога, поглеждайки към планината Уарйонг или разхождайки се из нейните дъбрави, местните жители си спомнят за страховитите тайни, скрити под яките борове и изкривените дъбове, и в тези моменти красотата на планината се нарушава от нещо тъмно, страшно и злокобно. За родителите на петте невръстни момчета обаче планината се издига като огромна погребална могила, хвърляща постоянна сянка върху живота им вече повече от 20 години. Единствената им утеха е, че най-накрая, след 11 години, техните синове слизат от планината, напускайки мъртвешката урва в която намират смъртта си.

———————————————————————————————————————————————
Материалът е написан по идея на pa6ata
Източници: wikipedia.org, elwood5566.net

Филмът „Деца…“ (2011)  http://absolutetorrents.com/details.php?id=3321&category=10

6 Коментари за “Корейска загадка: Изчезването на Момчетата жаби”

 1. AvatarFirefly

  Може да пишете и за първият сериен убиец на Южна Корея през 1986г. в провинция Hwaseong, ако вече не сте писали. Има и филм от 2003г. – Memories of Murder.

 2. AvatarСилвия

  Споменавала съм за него тук: http://kriminalnidosieta.com/seriyni-ubiytsi/yu-yong-tchul-brutalniyat-serien-ubiets-kan/
  А Memories of Murder ми е един от любимите корейски филми и като имам повечко време ще се поразровя да проуча случая ;)

 3. Avatarpilanche

  Чудесно четиво,макар и леко недовършено и непълно.

  Бих Ви препоръчал да разкажете за случая „Длятов“.

  Поздрави

 4. Avatarpilanche

  Извинявам се – Дятлов

 5. Avatarpa6ata

  Благодаря за хубавата статия.

 6. Avatar333

  Дано на този , който го е сторил Бог също да му отнеме най- скъпото !

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Подкрепи ни!
Описание Сума
Помогни на Криминални Досиета да съществува и да се развива! BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   Виж резултатите

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User Avatar333Корейска загадка: Изчезването на... { Дано на този , който го е сторил Бог също... } –
 • User Avatar333Джунко Фурута: 44-дневните мъки... { Същото да сполети един ден и дъщерите на тези отрепки... } –
 • User Avatar333Антония Матева и Мария... { Изродки мръсни, не се учудвайте ако някой ден дъщерите ви... } –
 • User Avatar333Джунко Фурута: 44-дневните мъки... { Ако бях на мястото на почернените родители лично щях да... } –
 • User AvatarтутиИзчезването на Кейли Антъни... { Аз лично бих се позаинтересувал който е човека в тайна,... } –
 • User AvatarТаняАлександър Николаевич Спесивцев: Маниакът... { Имам и момче и момиченце, да са ми живи и... } –