Хърватският фюрер Анте Павелич и тайният Холокост на усташите

Сърбите имат повече от основателни исторически причини да не се доверяват на хърватите. Онова, което са изстрадали през Втората световна война, е твърде зловещо и не подлежи на описание.

Хърватската революционна организацията, наречена Усташа, убива и изтезава евреи и сърби по изключително зверски начин под ръководството на своя лидер „Главатаря“ Анте Павелич. Един от най-прочутите лагери в хитлерова Европа – Ясеновац, се намирал в Хърватия.

Това бил най-големият концентрационен лагер в страната. В него са убити около 600 000 души, главно сърби, евреи, цигани и противници на усташкия режим. Условията на живот в лагера били крайно сурови, а отношението на пазачите към затворниците безсърдечно и нечовешко.

Тук усташите използвали примитивни инструменти, за да убиват жертвите си – ножове, брадви, чукове и други метални сечива. Характерен метод за екзекуция било връзването на двама затворници с гръб един към друг и хвърлянето им в река Сава.

Съдбата на затворниците зависела изцяло от прищявките на Усташите, които имали властта да решават кой да живее и кой да умре.

Франковистът Анте Павелич

Известен още като "Касапина от Балканите", "Главатаря", Антон Павелич и Педро Гонер, той е един от най-профилните военни престъпници в историята.
Известен още като „Касапина от Балканите“, „Главатаря“, Антон Павелич и Педро Гонер, той е един от най-профилните военни престъпници в историята.

Известен още като „Касапина от Балканите“, „Главатаря“, Антон Павелич и Педро Гонер, той е един от най-профилните военни престъпници в историята. Бройката на жертвите му се изчислява на от 300 000 до 1 милион души, сред които около 30 000 евреи, 29 000 цигани и между 300 000 и 600 000 сърби.

Той е роден на 14 юли 1889 година в Брадина, разположен на около 35 км югозападно от Сараево – столицата на Босна и Херцеговина. Павелич посещавал основното училище в Травник в Босна и Херцеговина. След като завършил средното си образование в Йезуитската семинария в град Сен в Хърватия, той постъпил в Университета в Загреб, където изучавал право. След завършването си Павелич отворил малка адвокатска кантора в Загреб.

Като младеж Павелич се присъединил към Хърватската партия за права – екстремистка, дясна националистическа политическа групировка, пропагандираща за сепаратизъм в Хърватия.

Когато Партията за права се разцепила през 1908 г., Павелич преминал към фракцията, предвождана от Йосип Франк. Това движение, често наричано „франковисти“, смятало себе си за „чистата“ Партия за права. Павелич поел поста на временен секретар на 1 май 1919 година.

Той вярвал в „една свободна и независима хърватска държава, обхващаща цялата историческа и етническа територия на хърватския народ“. Смятал, че сред враговете на хърватското движение за освобождение се крият не други, а фримасоните, евреите и комунистите.

Бойкот на кралството

Принц-регент Александър Караджорджевич
Принц-регент Александър Караджорджевич

На 1 декември 1918 година е формирано „Кралството на сърби, хървати и словенци“, което е признато на Парижката мирна конференция през май 1919 г. Кралството обхваща повечето от австрийските словенски земи, Хърватия, Славония, по-голямата част от Далмация, Сърбия, Черна гора, Войводина, Косово, и контролираните от сърбите части на Македония и Босна и Херцеговина. То щяло да бъде управлявано от сръбския принц-регент Александър Караджорджевич (известен още като Александър Обединителя).

Освен за етническото славянско мнозинство, кралството било дом и за германци, албанци, унгарци, румънци, турци, италианци, гърци, словаци, рутени, руснаци, поляци, българи, евреи и цигани. То включвало хора от християнската ортодоксална вяра, римокатолици, мюсюлмани, евреи и протестанти.

Политическата сцена в кралството отразявала тази смесица от националности и култури, като нито една партия не успявала да грабне мнозинство. Сръбската радикална партия (СРП), предвождана от Никола Пасич, и Хърватската републиканска селска партия (ХРСП), водена от Степан Радич, доминирали в управлението, но изповядвали крайно противоположни възгледи, като сърбите пропагандирали за силно централизиран контрол, а хърватите предпочитали регионалната автономия.

След общите парламентарни избори през 1920 година, когато ХРСП успяла да грабне мнозинството от хърватски места, партията бойкотирала парламента – състояние, което се запазило до 1924 г. Бойкотът позволил на СРП автоматично да поеме властта и да преследва политиката си за централизация.

През 1925 г. ХРСП и СРП стигнали до компромис и сформирали коалиционно правителство. Според условията на съглашението ХРСП признала монархията, приела конституцията и променила името си на Хърватска селска партия (ХСП). Въпреки това коалицията не процъфтяла дълго, разпадайки се през 1926 година, след което парламентът се изродил.

Кралска диктатура

През 1927 година Павелич бил избран за градски съветник на Загреб, като представител на фракцията на франковистите от Хърватската партия за права (ХПП). На националните избори хърватският блок, който включвал фракцията на франковистите, спечелил 45 000 гласове в района на Загреб и получил две места в югославския парламент, едно от които отишло при Павелич. Впоследствие той бил избран за президент на ХПП-франковисти.

На 20 юни 1928 година Радич бил прострелян смъртоносно на пода в парламента. Когато умрял на 28 август, представителите на Хърватия и Босна и Херцеговина напуснали демонстративно парламента, настоявайки за федерална държава и отказвайки да признаят авторитета на краля.

На 6 януари 1929 година, в опит да запази цялостта на федерацията, кралят отхвърлил конституцията и обявил временна „кралска диктатура“. Парламентът се разпуснал, политическите партии били забранени, гражданските права преустановени, местното самоуправление изоставено, а законите се насочили главно срещу подмолната антидържавна дейност, тероризма и пропагандирането на комунизма. Сърбин бил провъзгласен за премиер, а името на страната било променено официално на Кралство Югославия.

Но скоро станало очевидно, че вместо да заздрави единството в страната, планът на краля създавал още по-голямо разделение. Хърватската опозиция срещу централизираната система на управление на сърбите растяла, а сръбското политическо движение се разпадало на фракции. Лидерите на двете групи, сред които и Павелич, напуснали страната. Той бил осъден задочно на смърт за участието си в антисръбски демонстрации, организирани от български и македонски терористи.

Павелич пристигнал във Виена през февруари 1929 година. Там поел ръководството на Хърватското младежко движение – националистическа група, бореща се срещу кралската диктатура. Освен това Павелич установил контакт с Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО), чрез чийто лидер получил възможност да се срещне с Бенито Мусолини – фашисткият диктатор на Италия.

Краят на кралската диктатура в Югославия настъпил през 1931 година и се наблюдавали наченките на плаха демокрация, макар политическият пейзаж все още да оставал бурен и противоречив. Недоволството на хърватите нараснало, когато новият лидер на ХСП бил арестуван и хвърлен в затвора за терористична дейност.

Убийството на краля

През 1932 година Павелич приел предложението на Мусолини да се пресели в Италия, където започнал да преустройва Хърватското младежко движение в терористичната групировка, която по-късно става известна като Усташи (от „ustanak“ – въстание).

Осигурени с тренировъчни лагери, защита и финансова подкрепа от Мусолини, и получавайки допълнителна помощ от правителството на Унгария, и по-късно от нацистка Германия, Усташите подхванали кампания от бомбени атентати в Югославия.

В така нареченото „Въстание в Лика“ Усташите предприели въоръжено нахлуване в Югославия. Около дузина усташки оперативни лица тайно пресекли Адриатика в моторни лодки, пътувайки от Италия към град Задар на хърватския бряг, който тогава бил под италианско управление. От Задар се насочили към планините Велебит. След като атакували един полицейски участък и убили 17 полицаи, били принудени бързо да се оттеглят, последвани от известен брой местни усташи, които се присъединили към тях по време на сражението.

След този епизод базата на усташките терористични операции се преместила в Унгария.

На 14 октомври 1934 година усташки агент убива крал Александър по време на посещението му в Марсилия, Франция. При атентата бил ранен и френският външен министър Луи Барту, който умира от загуба на кръв. Двамата били застреляни от българина активист на ВМРО Владо Черноземски. Атентаторът бил прострелян и убит на място от полицейски ескорт. Смята се, че Павелич е подкупил висшестоящ френски служител, за да се увери, че охраната на краля е отслабена, въпреки че това не бил първият атентат срещу живота на владетеля, предприет от усташите.

Убийството на крал Александър Джорджевич
Убийството на крал Александър Джорджевич

След атентата управлението се поело от тричленно регентство. Лидерът на ХСП бил освободен от затвора и през 1935 година се провели избори. Избраното правителство смекчило политическия гнет, но не успяло да възстанови пълна демокрация, нито пък да се справи с хърватското сепаратистко движение, което отказало да прави компромиси.

Междувременно след атентата над краля италианските власти арестували Павелич и други лидери на Усташите, но отказали да ги екстрадират за изпълнение на смъртните им присъди, които получили задочно във Франция. Те били освободени няколко месеца по-късно.

На 26 август 1939 година, когато станало ясно, че избухването на Втората световна война е неизбежно, югославското правителство подписало споразумение („Sporazum“) с ХСП, предоставяйки ограничена автономия на Хърватия. Шест дни по-късно Германия нахлула в Полша и войната започнала.

Независима хърватска държава

Югославия се опитала да запази неутрална позиция, но непрестанният натиск от страна на Германия я принудил да подпише „Тристранния пакт“, съюзявайки се по този начин със Страните от оста – Германия, Италия и Япония.

На 24 март 1941 година югославското правителство се предало под натиска на Германия, подписвайки протокол за придържане към Тристранния пакт. Два дни по-късно, на 26 май младши офицери от югославските Военновъздушни сили предприели държавен преврат, сваляйки правителството и организирайки вълна от антигермански демонстрации из цял Белград. Германия отговорила на това предизвикателство на 6 април, бомбардирайки столицата в един „блицкриг“, който погубил хиляди (според различните източници броят на жертвите се изчислява на 12 000 – 17 000). След това Силите на Оста нахлули в страната.

Павелич веднага се възползвал от тази възможност. Той призовал от Италия хърватските войници да се вдигнат на бунт.

„Използвайте оръжията си срещу сръбските войници и офицери“ – казал той. – „Ние се бием рамо до рамо с нашите германски и италиански съюзници“.

Югославската армия била победена от многобройните сили на врага, а правителството се разпръснало.

На 10 април германските войски окупирали Загреб. В същия ден Славко Квартерник – пенсиониран австро-унгарски полковник, лидер на Усташите в Хърватия, заместник на Павелич и командир на въоръжените сили – обявил „Независимата хърватска държава“, включваща териториите на Хърватия, Босна и Херцеговина, и Сремска област.

Павелич пристигнал в Загреб в 5:00 часа сутринта на 15 април, слагайки край на 12-годишното си изгнание.

До 17 април силите на Оста смазали всякаква югославска съпротива. На 18 април Югославската армия се предала официално. Окупаторите започнали да разпределят плячката си.

Германците признали Хърватската партия за права, окупирали по-голямата част от Сърбия и анексирали съседна Словения. Италия взела южна Словения и повечето от Далмация, съединила Косово с нейната марионетна държава Албания и окупирала Черна гора. Унгария окупирала част от Войводина и словенските и хърватски гранични райони. България взела Македония и част от южна Сърбия.

По настояване на Мусолини, германците се съгласили да провъзгласят Павелич за Поглавник (Главатар) на Хърватската партия за права. Почти незабавно той обявил, че главната цел на неговото правителство ще бъде „прочистването“ на Хърватия и елиминирането на „чуждите елементи“. Така започнало „етническото прочистване“ на два милиона сърби, евреи и цигани.

Началото на прочистването

Усташките военни части на Павелич се заели с насилствените религиозни обръщания, депортации и убийства, целящи да постигнат етнически чиста Хърватия. Тяхното кредо гласяло: „убий една трета, прогони втора трета и обърни вярата на останалите“. Сърбите били принудени да носят на ръцете си ленти с буквата П (православен), а евреите – буквата Ж (от „Židov“ – евреин).

Павелич позира с францискански монаси
Павелич позира с францискански монаси

Усташкият режим бил подкрепян от елементи на хърватската католическа църква, сред които архиепископът на Сараево Иван Сарич. Някои францискански свещеници също се присъединили към движението на Усташите и взели участие в насилието.

Кланетата започнали в сръбското село Гудовач в Босна и Херцеговина на 27 април. Те продължили необезпокоявано до края на войната и отнели живота на десетки хиляди сърби, евреи и цигани. Хиляди други избягали, търсейки относителна сигурност в Сърбия. Православните свещеници също се оказали на мушката, като 131 от всичките 577 духовници, практикуващи в района, били убити. Методите за екзекуция, предпочитани от усташите, включвали намушкване с нож или пребиване до смърт, хвърляне на живи хора от скали, както и разстрел.

Бруталността на усташкото насилие отвратила много висши офицери от окупационните сили. Немският командир на Независимата хърватска държава генерал Едмунд Глайзе фон Хорстенау докладвал в Берлин, че „според достоверни източници от многобройни германски военни и цивилни наблюдатели… Усташите са напълно обезумели“. По-късно той заявил, че „хърватската революция е най-кървавата и ужасна от всички, които съм виждал с очите си в Европа от 1917 година насам.“.

Анте Павелич се среща с Адолф Хитлер
Анте Павелич се среща с Адолф Хитлер

Германският командир на югоизточна Европа нарекъл усташките набези „хърватски поход към унищожението“. Италиански командири започнали да осигуряват защита на цивилните граждани срещу усташите, като някои от тях стигнали дори дотам да пренебрегнат категоричните заповеди за преустановяване на тази практика.

На 6 юни Павелич се срещнал лично с германския диктатор Адолф Хитлер, който се съгласил с неговия план за изселване на сръбското население от Независимата хърватска държава и подмяната му с хървати и словенци от земите, анексирани от германците. Павелич се срещнал с Хитлер отново и през ноември 1942 година.

През септември 1941 година Усташите открили концентрационния лагер в Ясеновац, разположен на границата с Босна и Херцеговина на около 90 км югоизточно от Загреб. Това бил най-големият от 26-те лагера, създадени на Балканите. Заедно с Усташите в екзекуциите участвали католическите служители в лагера.

Концентрационните лагери в Независима Хърватия

Следвайки примера на своите покровители: нацистка Германия и другите фашистки режими, Независимата хърватска държава създала своите концентрационни лагери с цел да „прочисти нацията“ от нежелания генофонд. Усташите ги нарекли „събирателни“ или „трудови“ лагери, а тяхното предназначение било масовото и систематично унищожение на сърби, евреи, цигани и „непокорни“ хървати. Така наречените „Секретни служби на Усташите“ и най-вече техният „Трети отдел“ (наричан още „Усташка гвардия“) отговаряли за основаването, организацията и управлението на концентрационните лагери в страната.

Първите лагери в Независима Хърватия са основани в село Слано на остров Паг, в Ядовно в планината Велебит близо до Госпич и в село Крушица в Босна. Освен Ясеновац, другите по-големи лагери са: Даница в Копривница, Керестинец, Лобоград, Стара Градишка, Лепоглава, Ястербарско и Сисак. В началото не съществувал законен регламент за изпращането на хора в лагерите, както и за размера на техните присъди. Тези въпроси се решавали от емисарите на Павелич, областните префекти, началниците на лагерите и други усташки командири. Тази практика се запазила и по-късно, след създаването на предписания, които никой не си правел труда да спазва.

Първият командир на „Трети отдел“ и съответно на лагерите е Мийо Бабич с прякор „Джовани“, който бил наследен от Вйекослав Лубурич „Макс“. Следвайки заповедите на Павелич и Квартерник, Лубурич прекарал известно време в Германия като гост на Гестапо в началото на октомври 1941 година, посещавайки няколко германски концентрационни лагери. При завръщането си в Независимата хърватска държава той се заел с реорганизирането на съществуващите лагери и основаването на нови такива по модела на онези в Германия. Превърнал Усташката гвардия в могъща военна част, която изпълнявала масови екзекуции по негова лична заповед.

Създаването на лагера Ясеновац

Лагерът на смъртта Ясеновац
Лагерът на смъртта Ясеновац

Усташкият лагер наречен Ясеновац е създаден по модела на лагерите в нацистка Германия на 21 август 1941 година. Той е най-мащабното място за изтезания и екзекуции, което някога е съществувало в Югославия. Страховитият лагер е трети по брой на жертвите си в цяла окупирана Европа в годините на войната (1941-45). Благодарение на своя садизъм и патологични престъпления, усташите успели да надминат „подвизите“ дори своите господари от нацистка Германия.

За разлика от германските лагери, където се провеждал индустриализиран геноцид, геноцидът в Ясеновац се вършел по начин без документиран аналог в историята на човечеството. Всичко, което е негативно, патологично и престъпно – качества, характеризиращи като цяло усташкото движение – достигнало своя връх в Ясеновац.

Лагерът в Ясеновац се простирал на 210 кв. км, разположен по брега на река Сава от Стара Градишка на изток, до село Крапье на запад и от Струг на север, до линията между Драксенич и Бистрица на юг.

Лагерът на смъртта в Ясеновац
Лагерът на смъртта в Ясеновац

Изборът на такъв обширен район за този чудовищен по размери лагер бил направен по няколко причини. Една от тях със сигурност е подходящото географско разположение. Намиращата се наблизо железопътна линия Загреб-Белград била от съществена важност за транспортирането на затворниците. Теренът е заобиколен от реките Сава, Уна и Велика Струга, в средата на блатистото Лонско поле, което правело бягството от лагера почти невъзможно. От другата страна на река Сава се намира област Градина, която е трудно достъпна, необитаема и често е наводнявана от реката. Това било идеалното място за укриване на масовите убийства.

Друго удобство на района били фабриките в него – цехове за вериги, ковачници, ключари, тухларни, дъскорезници и други работилници, които успешно прикривали истинската цел на смъртоносното съоръжение, представяйки го пред обществеността като трудов лагер.

Лагерната система в Ясеновац

Концентрационният лагер в Ясеновац обхващал система от лагери, разположени край река Сава в блатистото Лонско поле.

На 23 август 1941 година контролираните от Усташите национални вестници съобщили, че край селата Брочице и Крапье са издигнати първите бараки за затворници и че лагерите ще бъдат използвани за отводняване на Лонско поле. В действителност това било основаването на лагера Ясеновац или по-точно Лагер ІІ, наречен Брочице-„Версайев“, и Лагер 11 наречен „Крапье“, където били докарани първите затворници – евреи и сърби от усташките лагери в Слано и Ядовно.

В началото затворниците наистина работели по изграждането на отводнителни канали, но при неописуемо трудни условия и тормоз. Онези, които не умрели от изтощителната работа и глада, и заровени набързо в изкопания от тях канал, били убити при ликвидирането на лагера.

През ноември 1941 година отворил врати Лагер ІІІ „Циглана“ (което означава „тухларна“) и бързо се превърнал в централното събирателно звено за управление на останалите лагери в Независимата хърватска държава. Центърът му лежал под село Ясеновац в индустриалната зона, където наистина имало тухларна, откъдето идва и името му. Три-четвърти от Лагер ІІІ били заобиколени от стена висока от 3 до 5 метра, в която били вградени седем бетонни бункера и няколко охранителни кули. Пред стената лежали три линии от бодлива тел, която на места била електрифицирана. Четвъртата страна на лагера гледала към река Сава. Като неделима част от Лагер ІІІ съществувал специален затвор на Усташките секретни служби, предназначен за избрани затворници.

Децата в лагер Ясеновац
Децата в лагер Ясеновац

Лагер ІV „Кожара“ (кожарска работилница) е основан в село Ясеновац, а затворниците там работели в кожарския цех при изключително трудни условия. Лагер V – Стара Градишка също принадлежал към организационната лагерна система.

В общата територия на лагера Ясеновац се намирали три други специални лагери. В село Уштица, разположено на делтата на реките Уна и Сава, се намирал импровизиран „цигански“ лагер, където се докарвали и убивали предимно роми, а селата Млака и Ябланац били превърнати в събирателни лагери за жени и деца.

Местата за екзекуции в Ясеновац

Системата за масови убийства в Ясеновац вече била в готовност през есента на 1941 година, когато започнали да пристигат огромни количества с човешки товар. Мъжете, жените и децата се карали с влакове, камиони, каруци теглени от коне или просто тичали под дулото на въоръжените усташи. Местата за масови екзекуции са разпръснати из целия лагер Ясеновац. Повечето от тях се намират на десния бряг на Сава в ямите с негасена вар в Дубички и особено в село Градина. Според проведеното разследване повече от половината от жертвите са били убити тук.

Убийства на затворници се извършвали и в гората край лагера Крапье, както и край лагера „Версайев“ и „Уштица“ по целия ляв бряг на река Сава. Освен това в самия комплекс на Лагер ІІІ имало крематориум, който всъщност представлявал пещ за тухли; усташите я приспособили, следвайки плановете на Хинко Пицили, така че да могат да горят в нея затворници. Другите места, на които били измъчвани и убивани затворници са наречени „Ланчара“, „Тунел“, „Граник“, „Звонара“, „Сабласно езеро“ и т.н.

В лагера в Стара Градишка мъченията и убийствата се извършвали в мазетата на старата австрийска крепост, в кулата на крепостта и по бреговете на Сава.

За степента на развитие на системата за убийства свидетелства меморандум на Главния щаб от 27 април 1942 година, адресиран до всички усташки части и институции, който гласи „събирателният и трудов лагер в Ясеновац може да приема неограничен брой затворници“.

Методи за масово изтребване на хора в Ясеновац

Някои от уредите използвани за екзекуции от Усташите
Някои от уредите използвани за екзекуции от Усташите

От лятото на 1941 година до пролетта на 1945 г. смъртта в Ясеновац приемала многобройни форми. Затворниците и всички онези, които се озовавали в лагера, били убивани с брадви, тояги и чукове; били застрелвани или провесвани от дървета и стълбове. Гърлата им били прерязвани от усташите със специални ножове. Някои от тях били изгаряни живи в пещите, сварявани в котел или удавяни в река Сава.

Използвали се най-разнообразни методи за мъчения: изтръгване на пръсти и нокти с метални инструменти, изваждане на очи със специално измислени куки, ослепяване с игли, рязане на плът и посоляване на раните. Хората били одирани, носовете, ушите и езиците им били отрязвани с клещи, а в сърцата им били забивани шила. Дъщери били изнасилвани пред майките им, синове били изтезавани пред бащите им. С две думи, в концентрационните лагери в Ясеновац и Стара Градишка усташите успели да надминат и най-болните фантазии на нечий извратен ум.

Хората в Ясеновац вече не били човешки същества, а обекти, оставени на благоволението и прищявките на усташите.

Дори нацистите били смаяни от ужасите в Ясеновац. През 1942 година представителят на Хитлер в Загреб генерал фон Хорстенау написал в своя личен дневник, че усташките лагери в Независимата хърватска държава са „епитом на ужаса“, а Артур Хефнер – германски транспортен офицер от трудовите войски на Райха – пише на 11 ноември 1942 година:

„Лагерът в Ясеновац всъщност се състои от няколко лагера, разположени на километри един от друг, групирани около Ясеновац. Въпреки цялата пропаганда, това е един от най-ужасните лагери, който може да се сравни единствено с Дантевия ад“.

Жените и децата в лагера Ясеновац

Децата в Ясеновац
Лагерите за „отглеждане и образование“ на деца, създадени по решение на лидера Анте Павелич, са единствените концентрационни лагери за „затворници в пелени“ в Европа, а вероятно и в света. Мъченията, на които са били изложени децата в лагерите на Усташите, са единствен по рода си пример за човешко страдание. Животите на момчета и момичета, много от които все още пеленачета, са прекъснати по най- брутален начин. Сръбските деца се нареждат на първо място в трагичните проценти с около 80%.

Много жени, често с децата си, попадали в Ясеновац. Цялото село Млака било превърнато в женски трудов лагер. Жените били принудени да вършат изтощителна земеделска работа в околността. Екзекуциите се провеждали в непосредствена близост до селата Млака и Ябланац.

В процеса за „прочистване на хърватската нация“ първи били екзекутирани сръбските деца, дори ако все още били на гърдите на майките си. През четирите години между април 1941 до май 1945 година в Независимата хърватска държава са убити десетки хиляди деца. Най-малките били още в люлката, а най-големите на около 14 години. По време на Втората световна война Хърватия е единството място, където имало специални лагери за деца.

От декември 1941 до април 1945 година усташите убиват в Ясеновац 19 544 момчета и момичета от сръбски произход, като техните самоличности са установени след години. Те били екзекутирани по зверски начин или умирали от болести, глад, жажда и измръзване. Усташите често давели малки дечица в Сава, като ги връзвали по няколко в чувал и ги хвърляли в реката.

Много деца (около 400) били убити в средата на септември 1942 година. След това били откарани по 15 в конска каруца до тухларната и хвърлени в пещта. Подобна съдба сполетяла и други 300 деца, които били екзекутирани в Градина през октомври 1942 година.

Публичният имидж на Ясеновац

Пред външния свят Ясеновац бил представян като трудов лагер. Усташката пропаганда се опитвала да убеди гражданите, че съоръжението е полезно място за труд и реформация.

Обширната територия на лагера се охранявала строго. Допускали се единствено одобрени усташи, натоварени със специални задачи. Дори германците, като „съюзници“ и приятели, нямали право свободно да посещават лагера. Но под натиск от чужбина, главно от Германия, на 6 февруари 1942 година лагерът бил посетен от „международна комисия“, която искала да провери какви са условията за живот и работа в него. В тази делегация присъствал и емисар на папата, а именно монсиньор Дж. Масучи.

Три дни преди това Любо Милош – комендантът на лагерите в Ясеновац, събрал всички затворници и им наредил да почистят лагера, да подредят столовата, кухнята и болницата. Затворниците получили храна, каквато не били виждали дотогава, нито пък щели да видят отново. След тази визита фотографиите на „работниците и техните машини“ в добре оборудвани работилници, и на лагерната клиника с безупречно чисто облечен персонал, били изпратени по медиите. Лагерът бил представен по такъв начин, че на обикновените хора им се приискало да се озоват там в онова време на война, несигурност, смърт и беднотия, без да имат ни най-малка представа какво в действителност се крие зад тези снимки.

Съпротивата

Междувременно югославската съпротива започнала да затопля отношенията си с националистическите „четници“ и водените от комунистите „партизани“.

Югославският полковник Драголюб Михайлович „Дража“ се превърнал в един от най-известните командири на четниците и през октомври 1941 година бил признат от Великобритания за лидер на югославската съпротива. През 1942 година югославското правителство в изгнание го провъзгласило за командир на въоръжените си сили. Стратегията на Михайлович била да избягва сблъсъци със силите на Оста и да подготви всеобщо въстание, което да съвпадне с инвазията на Съюзническите сили на Великобритания, Съединените Американски Щати и Съветския съюз на Балканите.

Йосип Броз Тито
Йосип Броз Тито

Генералният секретар на Югославската комунистическа партия Йосип Броз Тито предвождал партизаните. Техният лозунг бил „Смърт на фашизма, свобода на народа“. Тито предпочитал директните действия и през юли 1941 година вдигнал въстание, чрез което партизаните се сдобили с контрол над голяма част от югославската провинция. Но при последвалите репресивни мерки от страна на усташите загинали хиляди цивилни граждани.

През септември 1941 година Германия също отвърнала на удара, предупреждавайки, че за всеки убит от съпротивата германски войник ще екзекутира по 100 сръбски граждани. През октомври, след като един германски ескадрон бил изтребен от засада, край Крагуевац в Сърбия били избити 7000 сръбски мъже и момчета. Още 1700 били екзекутирани в Кралево.

Тито игнорирал репресиите и продължил с партизанската си кампания, разширявайки атаките си към четническите сили, които в по-голямата си част били антикомунистически настроени. Михайлович от своя страна се прицелил към партизаните като към основни врагове на четниците. Четниците започнали да си съдействат с германците и италианците, за да предотвратят комунистическата победа.

През декември 1943 година британският премиер-министър Уинстън Чърчил, американският президент Франклин Делано Рузвелт и съветският диктатор Йозеф Сталин се съгласили да дадат пълната си подкрепа на партизаните, като по този начин ефективно отстранили четниците.

На 1 октомври 1944 година напредващата Съветска армия пресякла югославската граница, присъединявайки се към партизаните, за да освободи Белград на 20 октомври. След това Червената армия се придвижила към Германия, оставяйки партизаните и Западните съюзници да се оправят с останалите германци, усташи и четници. Най-кървавите битки избухнали, когато партизаните напредвали към Хърватия.

На 6 април 1945 година партизаните превзели Сараево. Усташките лидери и колаборационисти побегнали към Австрия, заедно с обикновените хърватски и словенски войски и някои четници, оставяйки на партизаните пълен контрол над Югославия.

На 7 май Германия капитулирала безусловно. Войната в Югославия свършила на 15 май. В нея загубили животите си около милион, милион и седемстотин хиляди души или около 11% от предвоенното население. По-голямата част от жертвите били убити от свои сънародници.

Бунтът и освобождението на лагера

В началото на април 1945 година Усташите подготвяли ликвидацията на лагера в Ясеновац, за да заличат следите от престъпленията си преди да избягат. Крайната ликвидация на лагера започнала на 20 април, когато били екзекутирани голяма група жени и деца. На 22 април 1945 година около 600 бунтовници, въоръжени с тухли, пръти, чукове и други сечива, съборили вратите, разбили прозорците и се измъкнали от бараките. Около 470 души били болни и неспособни да се бият с голи ръце срещу въоръжените усташи, така че не взели участие в бунта. Дългата 150 метра пътека до източната порта на лагера била покрита от кръстосания огън на усташките картечници и много от затворниците загинали там. Голям брой от тях се омотали в бодливата тел около лагера. Само 80 души успели да избягат. Останалите в лагера 470 болни били убити от усташите.

Пленените в лагер „Кожара“ 167 души също се вдигнали на бунт. Сто и петдесет от тях успели да пробият охраната, но бързо били обкръжени и подложени на толкова ожесточен огън, че само 11 от тях останали живи.

Лагерът Ясеновац не бил ликвидиран чак до последните битки във войната. Югославската армия влязла в Стара Градишка на 23 април, а в Ясеновац на 2 май 1945 година. Преди да напуснат лагера усташите убили останалите затворници, взривили и унищожили сградите, къщите на пазачите, стаите за изтезания, „фурната на Пицили“ и други здания. При влизането си в лагера, освободителите заварили единствено руини, сажди, дим и мъртви тела.

Бягството на Павелич

Павелич се изплъзнал на партизаните. Напускайки Загреб на 15 април, той преминал през Австрия и се насочил към Рим. Там живял под покровителството на Католическата църква и със знанието на Съюзническите окупационни сили, които пропуснали да го арестуват, въпреки че получили достоверна информация за местонахождението му.

На 12 септември 1947 година офисът на американското контраразузнаване в Рим докладвал, че „контактите на Павелич са толкова нависоко, а сегашното му положение е толкова компрометиращо за Ватикана, че евентуалното му екстрадиране би представлявало унищожителен удар за Римокатолическа църква.“.

Известно е, че по време на управлението си, усташкият лидер се е срещал лично с Негово светейшество папа Пий ХІІ. В последните дни на Втората световна война Францисканският орден и Ватиканската банка енергично подпомагали изпирането на парите от съкровището на Павелич, с които бил изграден така нареченият „бежански канал“, който помогнал на хиляди нацисти и усташи да се спасят в Южна Америка.

Ключът към оцеляването на Павелич бил в така нареченото „Хърватско съкровище“ или с други думи личното богатство на „Главатаря“, плячкосано в концентрационните лагери и при кланетата на Балканите. Усташите ограбвали православните черкви и еврейските синагоги, и изтръгвали собствеността на сърби, евреи, цигани, украинци и други етнически малцинства.

В началото на 1948 година Павелич се преместил в манастир край Кастел Гандолфо, намиращ се на около 25 км югоизточно от Рим, където живял, представяйки се за свещеник. По-късно през същата година оперативните лица на Ватикана го вкарали тайно в Буенос Айрес в Аржентина, където той съживил Усташкото движение (сега наречено Хърватска партия за държавност), и изпълнявал функцията на съветник по сигурността при аржентинския президент Хуан Перон и неговата съпруга Ева Перон. Около 7250 други членове на Усташите намерили убежище в Аржентина между 1946 и 1948 година.

Отмъщението на комунистите

Междувременно комунистите в Югославия, подкрепени от Съветския съюз, поели контрол над правителството. Федеративна народна република Югославия била провъзгласена на 29 ноември. Тя се състояла от републиките Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Македония. Вътре в Сърбия били създадени етнически смесената Автономна провинция Войводина и преобладаващият от албанско население Автономен регион Косово. Тито застанал начело на Комунистическата партия, правителството и въоръжените сили.

Започнало отмъщението срещу колаборационистите от войната. Членове на Усташите, хърватски и словенски колаборационисти, и невинни бежанци били заловени и върнати в Югославия, където били екзекутирани с хиляди от партизаните. Хиляди четници били хвърлени в затвора. Михайлович и други лидери на четническото движение също били екзекутирани след показен процес през 1946 година.

Над 200 свещеници и монахини били обвинени за участието си в зверствата на Усташите и екзекутирани.

Архиепископът на католическата църква Aлойжие Степинач се среща с Анте Павелич
Архиепископът на католическата църква Aлойжие Степинач се среща с Анте Павелич

През септември 1946 година главата на Хърватската католическа църква архиепископ Алойжие Степинач бил осъден на 16 години затвор за съучастничеството си с правителството на Павелич. Той излежал само пет години от присъдата си преди да бъде освободен.

Смъртта на Главатаря

Трудно е да се определи броят на жертвите, убити в концентрационния лагер Ясеновац, тъй като много от документите са унищожени. Досиетата на затворниците били унищожени два пъти (веднъж в началото на 1943 и през април 1945 година), а дори и да бяха запазени, едва ли щяха да бъдат от голяма полза за установяване на истината, тъй като усташите често убивали новопристигналите затворници незабавно, без да впишат имената им никъде. Много малък брой цигани са описани, а е известно че 25 000-35 000 от тях са убити в Ясеновац. Броят на убитите сърби е най-спорен. Източниците от чужбина споменават цифри от 300 000 до 700 000. Истината е, че повечето от хората убити в Ясеновац са сърби. Точната бройка все още не е известна, но със сигурност достига няколкостотин хиляди.

Националната хърватска комисия за разследване на престъпленията, извършени от окупационните сили и техните сътрудници, заявява в доклада си от 15 ноември 1945 година, че в Ясеновац са убити 500 000-600 000 души.

На 9 април 1957 година югославската тайна полиция попаднала на следите на Павелич в Аржентина и организирала атентат срещу него. Павелич бил ранен зле, но оцелял. Впоследствие избягал в Испания, която тогава е управлявана от фашисткия диктатор Франциско Франко.

Анте Павелич умира на 28 декември 1959 година в Мадрид от усложнения на раните, нанесени му при атентата. По-късно се разкрило, че тялото му се пази на тайно място в Мадрид, очаквайки времето, когато ще може да се върне в родината и погребано в Загреб.

Мемориалът в Ясеновац

След края на Втората световна война започнало погребването на жертвите и прочистването на района на лагера. Обитателите на Ясеновац и близките села използвали тухлите и други строителни материали от руините, за да издигнат наново къщите си. По този начин почти всички материални доказателства изчезнали от мястото на най-голямото престъпление в бивша Югославия, сякаш там никога не е съществувал лагер. Изглежда, че държавата и властите от онова време, особено определени лица в Загреб, искали точно това. Под мотото „Братство и единство“, с цел създаване на търпимост между нациите, престъплението трябвало да бъде забравено колкото се може по-скоро.

Чак 20 години по-късно, през 1965 година, под натиска на семействата на жертвите, започнало издигането на паметник – каменно цвете, за което неговият автор – инженер Богдан Богданович казва, че „внушава идеята за превъзмогване на страданието и безумието“. Няколко години по-късно е построен и Мемориален музей.

Гледан отстрани, Мемориалният парк Ясеновац, със неговия модерен музей и стилизираното каменно цвете, прилича повече на хубав парк, отколкото на бивш концентрационен лагер от възможно най-лошия вид. Ако не са експонатите в музея, посетителите едва ли биха разбрали ужаса на случилото се тук.

Послеслов

Бившият четник Благое Йовович заявява през 1999 година, че той е произвел изстрелите, които впоследствие довели до смъртта на Анте Павелич. Роденият в Черна гора Йовович емигрирал в Аржентина след края на войната.

На 10 септември 2003 година Хърватия и Сърбия и Черна гора стопяват леда, когато президентите на двете страни се извиняват един на друг за „всички злини“, извършени от техните държави във войните. В едно по-ранно пътуване до Израел хърватският президент поднесъл извиненията си за престъпленията, извършени от Усташите през Втората световна война.

Страховитите събития на Балканите по време на Втората световна война бяха забравени в близките години, за сметка на скорошните ужаси, извършени там в края на миналия век. Но едва ли може да се спори, че геноцидът, дело на Слободан Милошевич и Радован Караджич, бледнее в сравнение с този на Анте Павелич и неговия фашистки режим. Едно е сигурно – страданието на сърбите в ръцете на Усташите по време на Втората световна война е и продължава да бъде ключовият фактор за параноята, на която до голяма степен се дължи националният им шовинизъм.

За притесненията им има съвсем основателна причина. Павелич е мъртъв, но Усташите все още съществуват. След смъртта на Павелич движението е обвинявано за множество терористични атаки в Европа и Съединените Щати. В периода 1962-1966 г. трима югославски дипломати са убити от Усташите. През 1968 г. бомбен атентат в театър в Белград убива един човек и ранява 85. Югославският посланик в Швеция е убит в Стокхолм през 1971 г. През следващата година усташки терористи отвличат шведски самолет и поискват, и получават, освобождаването на убиеца на посланика. Усташите поемат отговорност и за взривяването на друг югославски самолет, пътуващ от Дания за Хърватия, през 1972 година. При атаката загиват 26 души.

Усташите са отговорни и за бомбата, която избухва в личен сейф в нюйоркското летище „Ла Гуардия“ през декември 1975 година и ранява 75 души. През септември 1976 година четирима усташки агенти отвлякоха американски самолет ТУА и причиниха смъртта на един полицейски служител. През същата година в югославското посолство във Вашингтон бе заложена бомба. Усташите взривяват бомба и в Статуята на свободата в Ню Йорк.

Още по-обезпокояващо е, че мнозина граждани на днешна Хърватия почитат хърватския фюрер Анте Павелич като национален герой и копнеят за времето, когато неговата цел за етнически чиста родина ще бъде реализирана. Основаването на Независимата хърватска държава на 10 април 1941 година все още се празнува в различни части на страната, а някои католически свещеници продължават да славословят Павелич.

*Материалът е осъществен по идея на нико стояновъ и Владимир Ганчовски
Източници: srpska-mreza.com, jerusalim.org, christinebednarz.wordpress.com, wikipedia.org

The following two tabs change content below.
Подкрепи ме, за да мога да пиша редовно:
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

93 коментара on “Хърватският фюрер Анте Павелич и тайният Холокост на усташите

 1. Зверствата които правят сърбите през последните близо сто години са много по големи.Да вземем само лагера Бели оток където са изпращати жители на Сърбия и Македония които се самоопределят като българи.Хилядите убити българи хървати босненци черногорци албанци в периода от 1918 до 1941г.и от1945 до 2000г надхвърлят над 5.милиона души в това число попадат и унгарци от Войводина и немци от Хърватско и Словения.Сърбите са били окупатори на над 12.народа в продължение на близо 100.години.Европа ако е на място трябва да ги принуди да върнат всички откраднати несправедливо териториите на съседните държави.А именно Западните покрайнини на България .Войводина на Унгария .западните гранични райони на Босна.Хърватско и Черна гора и така наречената Южна Сърбия на Македония и чак след това естествено като се извини за тормоза на всичките си съседи може да бъде приета в Евро съюза.Унгария Хърватска Словения и България трябва да настояват като членове на ЕС.И ако Сърбия не го изпълни да не бъде приета никога.

 2. Г-н Панчев,
  Изцяло съм съгласен в Вашето мнение!
  Сърбия е един инфилтрат на Балканите, който трябва веднага да бъде подложен на хирургическа намеса.

 3. Когато добрите хора не правят нищо – злото просперира. За съжаление 25 – те години псевдодемокрация си родиха своето – едни злобни нацисти мразещи всички и всичко.
  🙁

  Какво голямо падение за човешкият род е управлението на един хитлерофашистки режим избил не хиляди, а МИЛИОНИ хора какъвто е усташкият.

  Никога няма да забравя времената когато бях още младеж, някъде в нач. на 90 – те год. на XX век баща ми имаше един приятел хърватин женен за българка, бащата на хърватина живееше в София заедно със сина си и неговата снаха, при разговорите между по – възрастните разбрах, че старецът е бил „усташа“ на младини. Никога до тогава не бях виждал фанатик на живо, толкова изпълнен с омраза човек не бях срещал през живота си, при все това, че въпросният старец беше доста горд от факта, че като млад е бил охрана на един от лагерите в НДХ.

  Не знам дали този човек ще се покае някога за злините които е извършил( а и не ме интересува ), но знам, че злото живее сред нас.

  Все още има същества ( а не хора ) които на драга ръка биха избивали жени и деца и биха вършили такива злини от които на човек може да му настръхне косата.

  Не знам за вас, но аз се страхувам от такива зверове и мисля, че ТЕ живеят сред нас.

 4. Г – н Далев,

  Абсолютно прав сте по отношение на тези демони в човешки кожи, тяхната идеология не е нито националистическа, нито каквато и да била общохуманна, тяхната идеология винаги е била античовешка и насочена срещу доброто. Не случайно усташите обявяват, че целта им е да бъдат избивани колкото си може повече сръбски, еврейски, цигански и др. малцинствени групи на територията на НДХ.

  Сърбия заслужава да бъде обезщетена с огромни парични средства, а сръбските територии в Босна и Хърватия да бъдат върнати обратно на Сърбия.

 5. Днешната сръбска държава наистина е един троянски кон на балканите, създаден от имперска Русия и Австроунгария, Румъния и Македония също са троянски коне на балканите, създадени са на изконни български земи, като най нагло лъжат населението че не е българско, и как българите сме били татари и прочие… Целта на тези държави, а най вече на Сърбия и Румъния, е да ни забиват нож в гърба в най трудните моменти за нас… т.е., точно когато българия се бори срещу османското присъствие в Источна Румелия, Белградския пашалък, с подкрепата на Австрия ни напада… А по късно, след като ние разбиваме османския башибозук на балканите като почти превземаме Цариград, същата Сърбия, тоя път под руско влияние, заедно с Румъния, ни нападат най долно отзад, като румънците изобщо не се бият, а само навлизат (България не е очаквала такова коварно поведение)… Но да не се бъркаме, и да не вярваме на съюз с албанци и унгарци, и австрийци… Това е вредно за нас, защото тези измислени държави нямат нищо общо с населението там… Преди два века не е имало Румъния, а е имало Влашко, Молдова и Седмиградско, с българско население… влахите не са румънци, те са българи, както и молдовците… Да не забравяме че през средновековието Сърбия е Рашка, а не е днешната Сърбия, а Рашка е била васална на България… тогава обаче нещата са стояли по друг начин, сърбите не са ни смятали за татари, а са били наши съюзници срещу Византия и Унгария, но след това, както и с влахите и молдовците (и македонците), те са били отродени и на тях им сее внушава че ние сме татари и прочие глупости… Целта е да се създаде един народ който да прокарва руските интереси на балканите, за създаване на „Балкански Съюз“, и това са били точно сърбите, а по късно и измисления народ „румънци“. Въпреки това ние не трябва да забравяме нашите врагове които са ни причинили толкова много зло, както унгарците… А тук ще кажа че те имат много принос за създаването на тези две територии, служещи за троянски кон, не трябва да забравяме как заради Унгария падаме под византииско робство, а след това, България трябва да си възвърне западните покрайнини, тогава завзети от унгарците, обаче България губи завинаги Седмиградско и Банат… Нещата не свършват тук, Унгария непрекъснато прави интриги в Сърбия и Влашко, като се опитва да ги насочи срещу България, но тогава Сърбия и Влашко са ни били съюзници, защото са ни смятали за братя. Най вече Влашко, където влашките воеводи се сражават до край срещу унгарските опити за завземане на родината, България. Унгарците днес, когато толкова много плюят по сърби и влахи, правят примамливи опити да ни умаят и нас в това оплюване, но те укриват най важното, сърби и влахи са били винаги близки до нас българите и винаги са ни подкрепяли, докато не са били отродени не без помоща на унгарците, това се прикрива от унгарците. Българите трябва да се борим срещу днешните фалшиви пропаганди на Румъния и Сърбия, но не трябва да се хващаме на унгарските пропаганди.

 6. Скитец…, да се върнем още по – назад в историята и да върнем изконните римски земи на Свещената Римска империя и Византия?

  Какво ще кажеш а? :V

  Да не забравим да върнем и незаконно окупираните от галите и франките земи на Франция и тези на индианците. 😀

  Да върнем и Жечпосполита и да възстановим Полско – Литовската уния. 😀

  Поуките които можем да си направим от разказите ти е, че докато гледаме и се ровим в миналото пропускаме бъдещето – а то смятам е най – важното.

  Затова нека помним злото извършено от усташите и нацистките главорези и да продължим напред към обединена Европа. 🙂

 7. +Праведник, може да се върнем още по назад и да видим че целите Балкани са български, не се шегувам… http://ziezi.net/trakite.html
  Няма бъдеще без минало, това трябва да се знае, все едно човек да живее без да бъде роден…
  А това за „Обединена Европа“ изобщо не ни служи… трябва да се разбере че сегашното ни правителство е долнопробно комунистическо, от повече от 70 г. И ако няма революция, няма да се оправим, защото всички партии до последна са комунистически, и ако не махнем това правителство, българите още повече ще мигрират и ще напускат родината си, за да отстъпят на турците и циганите, които раждат по осем деца и получават помощи от продажните ни управители… Та демогравски ще бъдем превзети… Това трябва да се има предвид когато се говори за „Обединена Европа“… Та ако в България има революция, това засяга интересите на измислените държави Македония, Сърбия и Румъния, а който знае историята добре знае че тези държави, още от създаването си имат за цел да ни забиват нож в гърба, т.е. Революция в България е равно да ходиш върху минирана почва. И като включим това че Ердоган заплашва България, имаме още един проблем. Та за каква „Обединена Европа“ става въпрос? На къде да вървим, да ни изгонят от България? Към ЮНЕСКО с комунето Ирина Бокова? Просто трябва да разберем че нямаме бъдеще към тази посока. В историята, винаги има някой водещи сили, който командват териториите под техен обхват, някога са били Рим, Франция, Англия, Америка, СССР, а днес са най вече Америка, Русия и Европа, и винаги уш има мир, и вървим към подобрение, но всъщност мир няма и винаги има войни, защото всеки си гледа интересите и не му пука за другите… Та ние само ще губим от съюзи като ЕС, Евразийски съюз, НАТО, ООН, ЮНЕСКО, БРИКС, и прочие там… Най добре ще е за нас да сме самостоятелни, но това не става без революция и война. Та това трябва да ни е бъдещето, да сме свободни, а не да зависим от някого и да намаляваме по брой, защото „ни е добре“.

 8. Българите сме народ, не сме население! Ние сме народ, създаден за да бъде свободен! Не ни стига само с права на гражданин, искаме си независимостта! Винаги сме го доказвали, стремим се да сме независими. Ние можехме да не искаме да се борим срещу Османската Империя, можехме да „вървим към обединена Османска Империя“, но ние избрахме войната за да докажем нашето достойнство, а когато пак ставаме роби през 1944 българи патриоти стават горяни и се борят срещу комунизма, и тогава можехме да вървим към „Обединено СССР“, за жалост, още вървим към подобна посока, и още не сме се освободили, въпреки че сега склоним към ЕС, ние сме между двете сфери на влияние. Та вместо да склоним към едната или другата, не е ли по добре независимост? Но независимостта не се извоюва ей така, трябва да има революция, за да може утре да продължим да съществуваме. И ако станем независими, сателитите (Сърбия, Македония и Румъния) ще ни нападнат в гръб, няма гаранция че няма да го направят, защо мислиш че се заражда толкова антибългарщина в Македония? Ще ти кажа че не е случайно, Македония е като една закопана мина за нас, ако станем свободни, Македония няма да се колебае да ни нападне, защото е контролирана от чужди сили (предимно бившите комунисти), и нас искат такива да ни направят, но не трябва да се хващаме… Сърбия по същия начин работи, така става през 1885 и 1913 г. Същото е и с Румъния, както ни напада отзад и ни зима Южна Добруджа през 1913 г. Има ли някаква гаранция че тези държави не са в състояние да ни набучат нож в гърба? Защо точно сега тези имперски цели да са свършили? Можем ли да вярввме че всички войни на Балканите са свършили? Аз не вярвам, а единствения начин да свършат е някой да победи, и това трябва да сме ние, та да изгоним чуждите интереси от нашата земя, не е трудно да се разбере, нали? Българите винаги сме били свободни, и пак ще бъдем!

 9. Скитец, много си скромен, сега остава да напишеш, че не само Балканите, но и целият свят е български. 😀

  Ти си доказателството, че национализмът в сегашният му вид е изключително вреден и никому ненужен. Към момента България е в Европейският съюз и ново прекрояване на границите на българската държава е просто невъзможно. Така, че успокои страстите. Можем единствено да се поучим от историята, не да я повтаряме.

  А сега си представи, че на власт дойдат крайните националисти? Какво ще е бъдещето ни от тук насетне? Ще се започне с реваншистката реторика по отношение на съседните държави, ще си върнем Македония, Западните покрайнини, Северна Добруджа и Беломорска Тракия, но след това ще изгубим и това което имаме като територия, защото както знаем от двете световни войни България беше на губещата позиция.

  Нам не ни е необходимо да повтаряме грешките на педофила Фердинанд или на сина му Борис трети. Нима искаме да пожертваме България заради едно парче земя каквото например е Македония?

  И за гаранциите които ти говориш малко по – горе, да има гаранции. Балканите не са това което бяха, сега балканските държави напират към ЕС и НАТО. А в Обединена Европа няма място за реваншистка и националистическа политика. Европа е обединена, а България в момента върви напред благодарение на Брюксел.

  Що се отнася до съдбата на българският народ, то той трябва сам да я изкове. Нима си мислиш, чев циганите, турците, евреите, сърбите, гърците или които и да било друг са ни виновни, че младите българи не искат да създават деца?

  И не бедността и безпаричието са причината за ниската раждаемост на българина, а неговата апатия и безотговорност – вземи за пример старите българи от преди 100 години. Тогава българският народ е бил масово беден, но в едно семейство е имало по 10 деца.

  Говориш ми за „обединен СССР“, това е идеалното оправдание за пишман – националистите и шовенистите. Само, че ЕС няма нищо общо нито по структура на институциите, нито по водене на политика, нито по какъвто и да било друг параграф със Съветският съюз. А и до колкото знам в момента Русия е най -големият дестабилизатор на ЕС с неговите парични траншове с които той спонсорира разни „националистически’ партийки като тази на Льо Пен и пр.

  Ето защо България за твое/аше съжаление г – н Скитец няма да изчезне и няма да пропадне надолу колкото и да ви се иска. 🙂

  Тя просто ще продължи своето съществувание независимо дали ви харесва или не.

  И усташите, фашистите, националистите, франковистите, расистите, национал – патриотите и пр. дегенерирала измет никога няма да намери място в цивилизована Европа колкото и да им се иска на някой олигофрени.

  Да живее Сърбия, Македония, Гърция, Румъния, Албания – заедно в Обединена Европа. 😉

 10. +Праведник: с комунето Боко тиквоча, бранител на един от най големите антибългари Тошо Живков, който предлага Ирина Бокова (дъщеря на комуне-убиец) за генерален секретар на ООН, с него вървим към „Обединена Европа“, която когато тъпата комсомолка Феркел вкара получовеците терористи от Арабия и там някъде в Европа, няма да я има вече „Обединената Европа“… И стига с това „ако не си с едните, значи си с другите“, това е комунистическа маневра… Ти не разбираш ли че и без това циганите раждат по 8 деца и се размножават, а българите напускаме родината си? В ЕС след няколко години, ако не влязат националисти български в управлението (изрично предупреждавам да не ме свързвате с клоуна Фолен Сайдеров, и Ангел Че, и Николайно Барекапут и другите „псевдопатриоти“), българите вече ще сме малцинство. Казах, българите сме народ, създаден за да се самоуправлява!!! За какво умря Левски, за какво умря Раковски, Захари Стоянов, Ботев, Стамболов, ген. Луков, за какво умряха? За да сме управлявани от чужди сили, или за да се управляваме сами? И много моля да не наричаш цар Фердинант с неговия син цар Борис ІІІ Обединител педофил, защото звучи като подигравка с България. Цар Фердинант не е бил най добрия цар, допуснал е много грешки (абсолютно не подкрепям Симеон, който сега е човек свързан с ДС), но все пак, той е бащата на великия българин Цар Борис ІІІ Обединител!!!

 11. Не разбрах какво общо имат емигрантите в България с Левски, Ботев, Стамболов и останалите известни личности?

  И Обединена Европа ще я има напук на всички които твърдят обратното. Нам не ни е нужен зловредният национализъм. Всичко което сме изградили като основни човешки принципи трябва да бъде основополагащо за нашият нов свят.

  Нима си мислите, че германците и останалите европейски нации вкл. и българската ще се откажат от своите християно – либерални принципи и ще се въоръжат с идеологията на омразата, лъжата и пропагандата? 😀

  А що се отнася до избора на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, това е още една прекрасна възможност за България да се докаже като държава която може да диктува световната геополитика и да решава важни международни въпроси. Трябва да бъдем повече от щастливи, че една българка заема такъв почетен пост какъвто е секретариата на ООН. Миналото на родителите и няма никакво значение. 😉
  Живеем в други времена.

  Скитец:
  „За какво умря Левски, за какво умря Раковски, Захари Стоянов, Ботев, Стамболов, ген. Луков, за какво умряха?“ – умряха за да може България да бъде развита, икономически европейска държава, за да може българите да бъдат достойни европейци на Стария континент, за да живеем в едни по – добри времена без шовенизъм, омраза между нас или към останалите. 😉

  Скитец: „И много моля да не наричаш цар Фердинант с неговия син цар Борис ІІІ Обединител педофил, защото звучи като подигравка с България“. – дори и да спра да го наричам „педофил“ това ще промени ли факта, че е такъв наистина? 😀

  И не е твоя работа как ще наричам този боклук след като той е един от основните виновници за първата национална катастрофа в Царството. Последователите на Хабсбургската династия винаги са гледали на България като на територия която трябва да бъде превзета. Заради роднините на педофила Феро в Европа избухва ПСВ. Пак заради него изгубихме Македония и Западните покрайнини.

  България смело може да си отдъхне от такива жалки политици като него. 😉

  Подигравка към България ще бъде изричането на хвалебствия за педофилчето Феро ! 🙂

 12. +Праведник, „И Обединена Европа ще я има напук на всички които твърдят обратното. Нам не ни е нужен зловредният национализъм. Всичко което сме изградили като основни човешки принципи трябва да бъде основополагащо за нашият нов свят.“ – това е стара приказка, „живеем в мир, защото сме в ХХІ век“, ми виж ти колко такива обединения е имало в историята и си направи сметката колко време са просъществували и как са завършили… Нима Европа ще е по устойчива? По какво съдиш че това ще бъде „вечно“? Още повече че сега влизат всякакви терористи араби в Европа, които имат за цел да разрушат един икономически съюз, ЕС (това обявиха джихадистите)… Мислиш ли че нещо ще им попречи? Мислиш ли че е само това?
  Праведник: „А що се отнася до избора на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, това е още една прекрасна възможност за България да се докаже като държава която може да диктува световната геополитика и да решава важни международни въпроси. Трябва да бъдем повече от щастливи, че една българка заема такъв почетен пост какъвто е секретариата на ООН. Миналото на родителите и няма никакво значение.“ – значи уважаваш дъщеря на един комунистически пресъпник (която се гордее с това), а не уважаваш цар Борис ІІІ Обединител, последния български държавен глава…
  Праведник: „За какво умря Левски, за какво умря Раковски, Захари Стоянов, Ботев, Стамболов, ген. Луков, за какво умряха?“ – умряха за да може България да бъде развита, икономически европейска държава, за да може българите да бъдат достойни европейци на Стария континент, за да живеем в едни по – добри времена без шовенизъм, омраза между нас или към останалите.“ – развита ли е икономически България? Живеем ли в по-добри времена без шовинизъм? Живеем ли добре в България? Живеем ли достойно? Изобщо живеем ли в нашата родина, или не можем да живеем там, поради икономическото положение?
  И ПСВ избухва поради мноооооооого причини, една от тях е това че измислените държавици около България с марионетните правителства превземат изконно български земи и изтезават българското население там, какво да прави България?
  „България смело може да си отдъхне от такива жалки политици като него.“ – жалко обаче че не може да си отдъхне от комунистическото ченге Ирина Бокова, и изобщо от Борисов, от Орешарски, Миков, Фестан, Фолен, Станишев (лидер на ЕВРОПЕЙСКИТЕ соцялисти), Барекапут, Свинята, Другата свиня – прокурор, Доган, Раданчо, Кунева, и другите там комунета. Жалко, нали?
  Абе българе!!! Не мислете тъй ограничено!!! Вижте до какво падение сме стигнали, управлява ни бранителя на Тошо – антибългарина!!! Ако някой от вас, беше решил да стреля срещу Тошо още преди 1989 за да следва делото на горяните и да освободи България от комунистическо робство… кой щеше да стреля срещу него? Нима няма да е същия Борисов, дето сега ни е премиер? Та за тази ли „Европа“ говорите?

 13. Скитец, къде бяхте 1989 година и защо ви нямаше? Сега след 26 години демокрация започнахте да плюете против комунизма, а тогава бяхте част от СДС.

  А що се касае до ПСВ виновникът Фердинанд ни съсипа териториално, ако не бяхме преминали на страната на Централните сили и ако не бяхме в един общ съюз с Германия, Австро – Унгария и Османската империя (все губещи държави) никога нямаше да се стигне до обединена Югославия и разпокъсването на българските земи. Не знам какво общо имат тук комунистите?

  Комунистите ли през 1918 година ли разпокъсаха България или монархистите начело с Фердо и неговото протеже Стамболийски?

  Относно Европа, ти не бери грижа, Старият континент винаги е оцелявал и ще оцелее и сега напука на всички нацисти, ислямисти и левичари. 😉

  Икономически България се развива добре – страната ни е една от най – добре развиващите се на Балканите, информационните технологии, напредъка в туризма и привличането на чужди инвестиции в българската интернет информационна среда е достатъчен показател, че вървим смело напред макар и с малки крачки. 😉

  А Ирина Бокова безспорно е умна, амбициозна и има талант за да представя България на световно ниво. 🙂 Не виждам какъв е проблемът тук? Какво те тревожи? Факта, че е дъщеря на комунист или факта, че е умна, кадърна и знаеща, а когато един човек има такива качества веднага се появяват 200 други българи които да му направят мръсно дори и да го оплюят ако трябва. Нали знаеш поговорката за българският казан в ада и как българите сме готови сами да се самоунищожим само и само някой от нас да не просперира напред?

  А ЕС най – вероятно никога няма да се разпадне за твое съжаление и моя радост, защото:

  – никоя европейска държава няма да има интерес от това да изгуби икономическото си влияние и да постави под въпрос индустриализацията и развитието на технологиите.

  – никоя европейска държава в ЕС няма да си позволи да изгуби стотици трилиарди евро за да изтегли индустриалните си съоръжения от общността

  – почти всяка европейска държава ще бъде рано или късно част от ЕС. Предимствата за това са обща защита, общи права и свободи за всички граждани, обща армия, обща икономическа програма, обща валута и пр.

  Както казах и в предните си коментари – национализмът е бита карта, той няма бъдеще и като идеология не предлага абсолютно нищо в замяна, имаше време когато национализмът имаше своите възможности да се докаже като „правдива“ идеология, но след като видяхме пораженията от двете световни войни и стотиците военни конфликти по света предизвикани от разни ксенофоби, просто се изчерпа окончателно. 🙂

 14. „Скитец, къде бяхте 1989 година и защо ви нямаше? Сега след 26 години демокрация започнахте да плюете против комунизма, а тогава бяхте част от СДС.“ – мисля че това не се отнася за мен… Аз не съм членувал в нито една партия, защото още отдавна се видя че всички са едни и същи лъжци комунета.
  „А що се касае до ПСВ виновникът Фердинанд ни съсипа териториално, ако не бяхме преминали на страната на Централните сили и ако не бяхме в един общ съюз с Германия, Австро – Унгария и Османската империя (все губещи държави) никога нямаше да се стигне до обединена Югославия и разпокъсването на българските земи. Не знам какво общо имат тук комунистите?“ – ти самозабрави ли се? Забрави ли как румънците изтезаваха българите в Добруджа? Забрави ли Македония? Ти забравяш ли че си българин? Щото ако България не беше на страната на Съюзниците (категорично предупреждавам, че не съм нито прогерманец, нито проунгарец, нито протурчин, та да не ми се лепят всякакви етикети), днес Южна Добруджа щеше да бъде част от Румъния, с румънско население… Това че България смачква Румъния през ПСВ е мнооого голям успех, защото благодарение на това, Южна Добруджа е върната на България през 1940 според Крайовската спогодба…
  „Комунистите ли през 1918 година ли разпокъсаха България или монархистите начело с Фердо и неговото протеже Стамболийски?“ – Стамболийски е много виновен за загубата на ПСВ, но той си е проводник на антибългарските интереси…
  „Относно Европа, ти не бери грижа, Старият континент винаги е оцелявал и ще оцелее и сега напука на всички нацисти, ислямисти и левичари.“ – да, оцелявал е… но с хиляди войни.
  „Икономически България се развива добре“ – и населението е мнооого богато… Живее прекрасно и няма безработица.
  „страната ни е една от най – добре развиващите се на Балканите“ – слава богу че измислените държавици не ни изпреварват.
  „информационните технологии, напредъка в туризма и привличането на чужди инвестиции в българската интернет информационна среда е достатъчен показател, че вървим смело напред макар и с малки крачки.“ – особено инвестиции от Гъзпром и Лукоил… Да не говорим за огромния внос от чужди стоки, които ни обогатяват сигурно… Дрехи, плодове, зеленчуци, мебели, инструменти… Сигурно това е била мечтата на всички борци за България, да вървим с малки крачки назад към мизерията и да бягаме в чужбина…
  „А Ирина Бокова безспорно е умна, амбициозна и има талант за да представя България на световно ниво. Не виждам какъв е проблемът тук? Какво те тревожи? Факта, че е дъщеря на комунист или факта, че е умна, кадърна и знаеща, а когато един човек има такива качества веднага се появяват 200 други българи които да му направят мръсно дори и да го оплюят ако трябва. Нали знаеш поговорката за българският казан в ада и как българите сме готови сами да се самоунищожим само и само някой от нас да не просперира напред?“ – ами логично е че и КГБ разполага с умни хора… Това че някой бил „умен“, и „талантлив“, не значи че трябва да му се прекланяме и да го правим световен лидер… Някои крадци са мнооого умни и хитри, трябва ли да ги издигаме? Повтарям, комунистическото животно Ирина Бокова е дъщеря на един много голям червен престъпник Георги Боков… Ти знаеш ли? От къде знаеш че не говориш с наследник на някои от тези убити българи от бащата на Бокова? Питай някои от тези наследници, какво мислят за Ирина Бокова… (аз не съм).
  „А ЕС най – вероятно никога няма да се разпадне за твое съжаление и моя радост, защото:

  – никоя европейска държава няма да има интерес от това да изгуби икономическото си влияние и да постави под въпрос индустриализацията и развитието на технологиите.

  – никоя европейска държава в ЕС няма да си позволи да изгуби стотици трилиарди евро за да изтегли индустриалните си съоръжения от общността

  – почти всяка европейска държава ще бъде рано или късно част от ЕС. Предимствата за това са обща защита, общи права и свободи за всички граждани, обща армия, обща икономическа програма, обща валута и пр.“
  То и Османската Империя щеше да пребъде… И комунизма, когато „живеехме като богове“… Аз нямам интерес България да остане в ЕС, защото:
  1. България няма икономическо влияние, а е роб на чуждите инвестиции и печалби… Гъзпром ни граби, всички големи вериги „Декатлон“, „Била“, „Лидел“, и др.
  2. „стотиците трилярди“ ги държат Боко тиквоча, Свинята, Барека, Долен Сидеров, и другите там… Ако искаш да знаеш, аз бих се зарадвал ако.тези личности изгубят тези пари. Да не говорим и за нашите евродепутати, където влязоха Барека и за малко Свинята…
  3. Защита на „бежанците“ от войната сигурно…

 15. Скитец: „мисля че това не се отнася за мен… Аз не съм членувал в нито една партия, защото още отдавна се видя че всички са едни и същи лъжци комунета“. – когато човек няма отговор или не знае за какво става въпрос е нормално да започне да използва термини като „комунета“, „фашаги“ и пр. 🙂

  Но ти не си виновен за това, че си невеж в политическите материи, израсъл си без политическа култура.

  Скитец: – „ти самозабрави ли се? Забрави ли как румънците изтезаваха българите в Добруджа? Забрави ли Македония? Ти забравяш ли че си българин? Щото ако България не беше на страната на Съюзниците (категорично предупреждавам, че не съм нито прогерманец, нито проунгарец, нито протурчин, та да не ми се лепят всякакви етикети), днес Южна Добруджа щеше да бъде част от Румъния, с румънско население… Това че България смачква Румъния през ПСВ е мнооого голям успех, защото благодарение на това, Южна Добруджа е върната на България през 1940 според Крайовската спогодба“. – Не съм забравил, но това е история и такива насилия е имало и недай си боже да има за в бъдеще. Затова има и европейски организации като ООН, ЕС, ПАССЕ които да съблюдават за мира и стабилността в Европа и на Балканите, че ако чакахме на вас реваншистите да ни оправите държавата щяхме да станем като в Босна или Близкия изток. 🙂
  А що се отнася до историята, там няма понятие „ако“; „ако бяхме“, „ако можехме“ и пр. Историческите свидетелства сочат вината на Фердинанд за преминаването към грешната страна – тази на губещите. Съгласно неправилният избор България е ощетена с разпокъсването на територии. 😉

  Скитец – „Стамболийски е много виновен за загубата на ПСВ, но той си е проводник на антибългарските интереси…“ – И аз това казвам само, че не той е единственият виновник, само, че аз не го защитавам за разлика от любимеца ти педофила Фердинанд, там е разликата – аз съм безпристрастен и не се ръководя от емоциите си. 😉

  Скитец – да, оцелявал е… но с хиляди войни. – Ти да видиш, „горките“ европейци как ли са оцелявали… 😀

  Скитец – „и населението е мнооого богато… Живее прекрасно и няма безработица“. – Образовайте се, какъв е проблемът? Защо държави като Япония, Швеция, Норвегия, Финландия и пр. просперираха? Отговорът е във високият образователен ценз на гражданите на тези страни. Аз акво съм виновен, че голяма част от българите са учили за сервитьори, шофьори и маслиноберачи? :V

  Скитец – „слава богу че измислените държавици не ни изпреварват“. – Да Румъния, Сърбия, Турция, Босна и Македония направо ни задминават, вече са икономическите тигри на Балканите и Източна Европа. 😀

  Скитец – „особено инвестиции от Гъзпром и Лукоил… Да не говорим за огромния внос от чужди стоки, които ни обогатяват сигурно… Дрехи, плодове, зеленчуци, мебели, инструменти… Сигурно това е била мечтата на всички борци за България, да вървим с малки крачки назад към мизерията и да бягаме в чужбина…“ – Така си е друже, друго си е викаш сам да си произвеждаш доматите, чушките, краставиците и пипера с пот начело, да копаеш кладенци и да гледаш животни и да чакаш някой български мастит националист милеещ за всичко българско и родно да ти хвърля стотинки за това което си произвел. А иначе е „безспорно“ че ни обират чуждите монополи. Виж за българските такива сигурно си горд, че родните производители произвеждат боклуци които дори и кучетата не поглеждат. 😀

  Скитец – „ами логично е че и КГБ разполага с умни хора… Това че някой бил „умен“, и „талантлив“, не значи че трябва да му се прекланяме и да го правим световен лидер…“ – Световен лидер? 😀 Не знаех, че Ирина Бокова е станала господар на света. :V Някои крадци са мнооого умни и хитри, трябва ли да ги издигаме? – И какво ти открадна госпожата, че така я ненавиждаш? 😀 Повтарям, комунистическото животно Ирина Бокова е дъщеря на един много голям червен престъпник Георги Боков… Ти знаеш ли?“- Стига ве :O, била дъщеря на Г. Боков – ти да си видял делата и да говорят за комунизъм, марксизъм или нещо подобно? Жената в момента е една от най – големите демократи на XXI век. 🙂 Иначе тия пусти комунисти са много зли, децата нощем се напикават от страх в леглата си като чуят думичката комунист. 😀 В България има над 2 млн. души които са били членове на БКП, ако прибавим към тях и децата им, че то няма да остане ни един антикомунист. 😀

  Скитец – „От къде знаеш че не говориш с наследник на някои от тези убити българи от бащата на Бокова? Питай някои от тези наследници, какво мислят за Ирина Бокова… (аз не съм). – Пак опити да се раздели и противопостави българският народ на комунисти, демократи, фашисти, русофили, анархисти и пр. ; подобни разделения са полезни за антибългарите, но не и за народа ни. Няма никакво значение каква е Бокова – важното е, че си върши работата съвестно и чистосърдечно. 😉

  Скитец:
  „То и Османската Империя щеше да пребъде… И комунизма, когато „живеехме като богове“… Аз нямам интерес България да остане в ЕС, защото:
  1. България няма икономическо влияние, а е роб на чуждите инвестиции и печалби… Гъзпром ни граби, всички големи вериги „Декатлон“, „Била“, „Лидел“, и др.
  2. „стотиците трилярди“ ги държат Боко тиквоча, Свинята, Барека, Долен Сидеров, и другите там… Ако искаш да знаеш, аз бих се зарадвал ако.тези личности изгубят тези пари. Да не говорим и за нашите евродепутати, където влязоха Барека и за малко Свинята…
  3. Защита на „бежанците“ от войната сигурно… “

  Тук аналогията е изключително неуместна, защото Османската империя няма що общо нито икономически, нито културно, нито духовно или съзнателно общо с модернистичният Европейски съюз. Да изброявам ли примерите между империите от различите епохи?

  1. Европейският съюз не ни е виновен за това, че мафията в България ни управлява.

  2. Вие като не сте доволни, защо спите? Обикновено недоволният човек се бунтува, а вие май сте от тези които си приказват и нищо не вършат. 😉

  3. Икономиката малко или много зависи от ЕС, едно евентуално излизане от ЕС ще доведе до срив на борсите в страната ни, до спиране на паричните потоци от Брюксел и връщането обратно в лоното на Кремъл. Вие това ли искате?

  4. Лукойл, Газпром, Кауфланд, Лидл, Билла и пр. чужди компании работят в съответните държави с местни служители, тези фирми са побългарени, не името на международната компания е виновно – виновни са онези които управляват българските клонове на тези компании и това не са чужденци а българи. 😉

 16. +Праведник: „Не съм забравил, но това е история и такива насилия е имало и недай си боже да има за в бъдеще. Затова има и европейски организации като ООН, ЕС, ПАССЕ които да съблюдават за мира и стабилността в Европа и на Балканите, че ако чакахме на вас реваншистите да ни оправите държавата щяхме да станем като в Босна или Близкия изток.“ – И какво са направили тези организации на Балканите? Аз гледам турци и роми раждат по 8 деца, и тези организации следят те да имат права… Случайно да видиш българите в Македония и Албания да имат права? Това ли ще бъде стабилността на Балканите, роми и турци да ни превземат демогравски?
  „А що се отнася до историята, там няма понятие „ако“; „ако бяхме“, „ако можехме“ и пр. Историческите свидетелства сочат вината на Фердинанд за преминаването към грешната страна – тази на губещите. Съгласно неправилният избор България е ощетена с разпокъсването на територии.“ – добре де, коя е правилната страна? Русия – Сърбия – Гърция – Румъния ли? През ПСВ просто няма как България да не защити правата на българите в окупираните Македония и Добруджа… Какво трябваше да прави България според теб? Да стои и да гледа как биват асимилирани българите в Македония, как са изтезавани българите в Южна Добруджа? Какво трябваше да направи България според теб? Значи грабят те, и ти трябва да не воюваш с тях, защото ще те победят… Е тогава какво да правим? И още нещо, как така тогава се е знаело кои ще спечелят? Какви са тия измислици?
  И ако България не беше воювала на страната на централните сили, днес нямаше да имаме Южна Добруджа.
  „И аз това казвам само, че не той е единственият виновник, само, че аз не го защитавам за разлика от любимеца ти педофила Фердинанд, там е разликата – аз съм безпристрастен и не се ръководя от емоциите си.“ – Фердинант не е нито педофил, нито мой любимец… Казах, той не е бил добър държавник, възползвал се е от царуването си за лична изгода… вярно, той също е виновен за загубата на ПСВ, но неговия син Борис ІІІ е един много добър български държавник, а и не само това, той е последния наш държавник.
  „Образовайте се, какъв е проблемът? Защо държави като Япония, Швеция, Норвегия, Финландия и пр. просперираха? Отговорът е във високият образователен ценз на гражданите на тези страни. Аз акво съм виновен, че голяма част от българите са учили за сервитьори, шофьори и маслиноберачи?“ – еми нали аз точно това ти казвам бе… Цигани и турци раждат по 8 деца защото получават помощи, а ние не… Къде си видял циганин да работи?
  „Така си е друже, друго си е викаш сам да си произвеждаш доматите, чушките, краставиците и пипера с пот начело, да копаеш кладенци и да гледаш животни и да чакаш някой български мастит националист милеещ за всичко българско и родно да ти хвърля стотинки за това което си произвел. А иначе е „безспорно“ че ни обират чуждите монополи. Виж за българските такива сигурно си горд, че родните производители произвеждат боклуци които дори и кучетата не поглеждат.“ – и българските произведители не произвеждат боклуци, българските плодове и зеленчуци са много добри, за разлика от турските и гръцките боклуци които ги има по магазините, но нали сме в Европа, та трябва да купуваме чужди стоки…
  И стига с тая Бокова, та още малко тя ще стане по добра и от Цар Борис ІІІ Обединител, едно копеле, наследник на един огромен комунистически престъпник… И била „демократ“… И не критикувам някои защо е бил в БКП, а критикувам Бокова, защото се гордее че е наследничка на един терорист, убил хиляди българи.
  Пак опити да се раздели и противопостави българският народ на комунисти, демократи, фашисти, русофили, анархисти и пр. ; подобни разделения са полезни за антибългарите, но не и за народа ни. Няма никакво значение каква е Бокова – важното е, че си върши работата съвестно и чистосърдечно.“ – пак манипулации… Какво разединение? Да не би да искаш най големите врагове на българия – комунистите да имат честта да се наричат българи? И не съм споменал нито веднъж термините „демократ“, „анархист“, „фашист“, и „русофил“, така че недей да манипулираш.
  „1. Европейският съюз не ни е виновен за това, че мафията в България ни управлява“ – Мислиш ли че Комсомолката Феркел е заинтересована ние да имаме нормално правителство? Сигурно ПЕС с техния лидер Станишо няма нищо общо с нашата мафия… Та да не говорим за същата комунистическа мафия която управлява и другите бивши комунистически страни… Унгария, Румъния, Чехия, Словакия, Хърватска, Словения… Какви са политиците там? Същите като при нас… То се видя че Европа не подкрепи Украина… защото в ЕС голяма част са комунисти.
  „2. Вие като не сте доволни, защо спите? Обикновено недоволният човек се бунтува, а вие май сте от тези които си приказват и нищо не вършат.“ А вие как знаете че спя и не съм се бунтувал? Ами как искаш да се бунтувам при положение че се опитвам да просвещавам хората, а ти ми пречиш да го правя, а и навсичкото отгоре ме питаш защо не съм бил правил нищо… Казах че без революция няма да се оправим, ама революция не се прави от един човек… И да правя нещо ти ще бьдеш срещу това, защото както разбрах, ти искаш да има „мир“, независимо че ни тъпчат и ни използват, живеем на прага на бедността, но нали според теб щом е ХХІ век, значи сме в мир?
  „3. Икономиката малко или много зависи от ЕС, едно евентуално излизане от ЕС ще доведе до срив на борсите в страната ни, до спиране на паричните потоци от Брюксел и връщането обратно в лоното на Кремъл. Вие това ли искате?“ е то това е старата приказка, че ние не можем… Бих искал да те попитам, накъде да се връщаме назад към кремъл като и без това сме към Гъзпром?
  Нима ние не можем да си организираме икономиката сами? Нима нямаме почви, полезни изкопаеми? Защо трябва все да сме зависими от незнам си кой? Ами България е една от първите държави в Европа по обработяема земя спрямо територията… Може спокойно да използваме слънчева енергия, може да развием туризъм… Що да не можем? Просто трябва да имаме едно нормално, инициативно правителство, каквото го нямаме.

 17. Скитец, благодарен съм господу че те има тебе!!! Продължавай да разпространяваш истината!!! Благословен да си ти и други като тебе!!! Ти не ги слушай невежите като Праведник, и той сигурно работи на някакъв държавен пост, какво очакваш от чорбаджия да бъде патриот??? Те такива като него си мечтаят за Тошо, затова обожествяват Разбойко, Рамаданчо и Бокова, всички до един червени боклуци…
  Колкото до ЕС, той няма да пребъде, и той ще бъде прецакан… Но Бьлгария няма да изчезне и ние българите ще се борим докрай за нашата родина, няма да се дадем в ръцете на хитри манипулатори русофили, евразийци, туркофили, американофили и подобни чуждопоклонници.

 18. Скитец, не си губи времето с тоя простак „Праведник“… Ето какво казва той в предишните коментари
  „Г – н Далев,
  Абсолютно прав сте по отношение на тези демони в човешки кожи, тяхната идеология не е нито националистическа, нито каквато и да била общохуманна, тяхната идеология винаги е била античовешка и насочена срещу доброто. Не случайно усташите обявяват, че целта им е да бъдат избивани колкото си може повече сръбски, еврейски, цигански и др. малцинствени групи на територията на НДХ.
  Сърбия заслужава да бъде обезщетена с огромни парични средства, а сръбските територии в Босна и Хърватия да бъдат върнати обратно на Сърбия.“
  Т.е. Босна и Хърватска да станат сръбски, според Праведник… Но Македонско да не бъде Българско, нали? Ето какво споменава същия господин в предишните коментари: „Да живее Сърбия, Македония, Гърция, Румъния, Албания – заедно в Обединена Европа“ нали? Да живее Македония… Но Босна и Хърватска да бъдат Сръбски и да се възвърне Югославия…
  А и г-н. Праведник, като осъждате толкова усташите, защо не осъдите по същия начин това което Скитец много правилно ви каза, румънците са изнасилвали всички българки по селата в Южна Добруджа, от 2 годишни до 90 годишни жени, и после са ги разкъсвали на парчета… А мъжете ги заточват и после когато България воюва срещу Румъния, пленниците биват използвани като жив щит… Цели села са запалвали, цяло училище е изгорено с децата вътре… Румънците са събирали българите и са ги горяли живи, това не е ли геноцид според вас? Защото по вашата логика Румъния трябва да ни обезщети с българските територии в румъния, т.е. Добруджа, Влахия, Молдова, Седмиградско… Цяла Румъния изобщо… Нали така?
  Ето точно заради такива чорбаджии като този Югославец Праведник, живеем разпокъсани и в такава мизерия.
  А, и дано пукне по-бързо копелето Ирина Бокова, заедно с всички други червени копелета.

 19. Честно казано, не си бях направил труда да прочета предишните коментари на трола Праведник, 😀 Но за негово голямо нещастие, българското възраждане започва! Ще си върнем славата и честта която ни принадлежи! Когато българите превземем властта, комунетата ще съжеляват че са загубили властта! Бокова, Станишев, Пеевски, Сидеров, Барека, Тиквоча, Орешарски, Миков, Кунева и всички други ще си отидат по местата си… т.е., по килиите!
  Ние може да сме изгубили предишните войни, но сега ние можем да спечелим хладната битка… Все повече българе разбират истината за нашите управници, за целия фалшив живот, в който ни лъжат че сме в мир, което си е абсолютна лъжа… Село по село, кът по кът бьлгарската нация започва да се възбужда, а българщината в Румъния, Сърбия, Македония, Албания, Гърция и Турция, започва да се възражда. Българската слава започва да се припомня, а нашата истинска история, започна да излиза наяве… Макар и бавно, българския дух се възражда… Сега е момента да се разпространява с пропагандата, колкото повече се казва истината, толкова по-бързо ще узрее българския дух. И тук ще има майдан и ще изметем продажните ни политици!!!

 20. Та, интересно е тия дето все приканват към реваншизъм и военни действия дали ще се навият да воюват с онези наши съседи които искат същото или говорят от името на целия български народ? И как ще стане това „завръщане“ на земя в състава на България? 😀

  А българското възраждане за което говори Скитец на практика се осъществява само, че не както на него му се иска. 😉

  Пък като гледам се се „събужда“ българщината в Македония, Румъния, Сърбия, Албания и другаде чак ще огреем света с ранобудието си. Дори българските младежи бягат в Западна Европа, а на българите в съседните държави хич не им е до бедна България. Сега Скитец колкото и да ползваш различни акаунти и псевдоними във форумите ми кажи как по – точно ще си възвърнем Македония, Западните покрайнини, Беломорска Тракия? Че нещо доста нереални ми изглеждат идеите ти. 😀

 21. „И как ще стане това „завръщане“ на земя в състава на България?“ – Ами както ще стане това завръщане на Хърватия към Сърбия… Нали знаеш за какво говоря?
  „А българското възраждане за което говори Скитец на практика се осъществява само, че не както на него му се иска.“ – Ами при положение че старите другари прехвалват Ирина Бокова, какво можем да правим?
  „Сега Скитец колкото и да ползваш различни акаунти и псевдоними във форумите ми кажи как по – точно ще си възвърнем Македония, Западните покрайнини, Беломорска Тракия? Че нещо доста нереални ми изглеждат идеите ти.“ – Първо, това че ползвам различни акаунти и псевдоними съществува само в твоята глава, 😀 Не знам по какъв начин стигаш до такова странно заключение… Тези фрази обикновено се ползват от манипулатори, 😀
  Колкото до възвръщането на нашите територии… Вече ти казах, как ще „възвърнеш“ Хърватия на Сърбия? Ами по същия начин.

 22. „Колкото до възвръщането на нашите територии… Вече ти казах, как ще „възвърнеш“ Хърватия на Сърбия? Ами по същия начин“. – Аха демек ще воюваме с нашите съседи до пълна победа и докато ги накараме да капитулират пред нас ли? 😀

  Нали знаеш, че нямаме ресурси за водене на войни, пък и на никой не му се мре за безсмислени идеи. 😉

  „Ами при положение че старите другари прехвалват Ирина Бокова, какво можем да правим0?“ – Ех, тази Ирина Бокова, тя горката е виновна за глобалното затопляне, черните дупки в космоса, озоновите дупки и каквото още се сетите. Вземете и обявете джихад на Бокова и да мирясате най – накрая. 😀

  В общи линии ти чета глупостите и се смея на глас, признавам си, че искрено се забавлявам на мечтите на наивни хора като теб. А казват, че нямало мечтатели в наше време. 🙂

 23. Жалък си просто, знаеш ли? Смятам да разпространя страницата за да може хората да видят позорните ти коментари.
  Аман от чуждопоклонници!
  И още нещо, познавам хора, чиито роднини са били изтезавани от комунистическия изрод Георги Боков, баща на Ирина Бокова, която се гордее с престъпленията на баща си.
  Ти вече с всичко доказа че не си българин, а си антибългарски спамер… Вървят ти комунетата, бориш се за Югославия, тихо подкрепяш циганизацията на България, която се осъществява чрез членство в ЕС… Какво искаш вече, разкри се.
  Затова ще ти разпространя коментарите, за да може обикновените българи да се запознаят с антибългарските настроения у интернет.

 24. Абе Праведник, не виждаш ли че всички те оплюват? Изчезвай от форума бе трол! Тук вече е казано мнението за Бокова, и то е че тя е КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕСТЪПНИК, ясно ли ти е бе чорбаджия скапан? Има достатъчно турски, сръбски, комунистически, и еврокомунистически форуми, иди при тях да говориш срещу българите, а от тук СЕ МАХАЙ, дека ми писна да ти чета глупостите.

 25. Докато има хора мечтаещи за кръв, тероризъм, изтребване на балкански нации и реваншизъм, аз неуважаеми нацистки боклуци няма да се махна никога. Ще продължа да казвам истината за вашите намерения и ще продължа да защитавам истината независимо дали на улични пумияри като вас им харесва или не.

  България никога повече няма да води войни със Сърбия, Гърция, Турция или когото и да било друг. Избийте си от главите жаждата за кръв и насилие.

  Всички балкански държави ще бъдат част от НАТО и ЕС и всички европейски народи ще бъдат едно общо цяло без значение дали в миналото са водили конфликти или не. Бъдещето е една обща цел за сближаване на европейските народи. Сорка! 😉

  Ирина Бокова е най – добрата кандидатура на България в ЮНЕСКО, тя е умна, можеща, знаеща и най – вече честна личност която ще издигне България пред международната общност. Бокова никога не се е гордяла нито с баща си, нито с когото и да било друг. Престанете да се уповавате на лъжите на разни доносници и антибългари.

  Да живеят България, Сърбия, Македония, Гърция и Румъния в общото европейско семейство. 😉

 26. Абе Скитец, Иван Йованович, не си губете времето с тоя комуняга-югославянин Праведник, напомням казаното от същия въпросен тип: „Сърбия заслужава да бъде обезщетена с огромни парични средства, а сръбските територии в Босна и Хърватия да бъдат върнати обратно на Сърбия.“ – Праведник, 7 декември, 2015 година, 9:15.
  Праведник, какво се маскираш бе? Знаеш много добре какво си казал… „Докато има хора мечтаещи за кръв, тероризъм, изтребване на балкански нации и реваншизъм, аз неуважаеми нацистки боклуци няма да се махна никога.“ – неуважаеми провокатор Праведник, трябва ли още веднъж да ви напомня какво сте казали в предишните коментари… Кой желае реваншизъм? Кой желае Босна и Хърватска да станат сръбски и да се възвърне Югославия? Праведник, не се прави на ударен, знаеш много добре как се подмазваш на сърбите, сега ще се правиш на голям патриот и „антифа“.

 27. Абе Скитец, Иван Йованович, не си губете времето с тоя югославец-антибългарин Праведник… Пак ще напомня казаното от същия въпросен тип:
  „Сърбия заслужава да бъде обезщетена с огромни парични средства, а сръбските територии в Босна и Хърватия да бъдат върнати обратно на Сърбия“, Неуважаеми продажник „Праведник“, как ще коментирате това ваше изявление? Какво е това двуличие? Вие казахте „Докато има хора мечтаещи за кръв, тероризъм, изтребване на балкански нации и реваншизъм, аз неуважаеми нацистки боклуци няма да се махна никога.“, но в същото време подкрепяте Сърбия да превземе Хърватска и Босна… Какъв сте такъв „праведник“? Кого лъжете неуважаеми „Праведник“? ами единствено себе си… Не очаквай да ти се хванем на лъжите ти…

 28. Коняр акаунта ти отговаря на положението в което се намираш. 🙂 Гледай си конете и не се меси в работи които не разбираш и вадиш нарочно от контекста. 😉

  Първо никога не съм искал да се въстанови Югославия в нейната цялостност и пълност, а само да се върнат на Сърбия изконно сръбските територии подписани по мирния договор „Ванс – Оуен“ подписан през 1993 год. и гарантиран от САЩ, ЕО и НАТО. 😉

  Второ има разлика между това да се връщат отнети територии на държави по мирен договор и насилствено откъсване на една територия и присъединяването и към друга. Схващаш ли разликата?

  За това сме и толкова различни – докато хора като мен гледат към бъдещето и знаят, че никога повече Балканите и Източна Европа няма да се върнат към мрачните времена на реваншизма и национализма, ще има и същества като вас които да оправдават насилието, тероризма, убийствата, концлагерите, изнасилванията и пр. изродщини скрити зад маската на „патриотизма“. По това си приличате всички национал – шовенисти от всички страни: мечтаете си за времената на импотентното австрийско ефрейторче и тоталитаризма. 😉

  А зад акаунтите „Скитец“, „Иван Йоанович“, „Коняр“ се крие един и същи психическi обременен човечец който има нужда от адекватно медицинско лечение. Сам си пише коментарите и сам си се възхвалява с чужди имена. 😀

 29. Искам си западните покрайнини! Ньой изтече! Праведник, ти вместо да браниш българските интереси, браниш сръбските, не те ли срам бе?

 30. Абе Праведник, кой си ти, та си дошъл да ръсиш акъл? Абе некретене, чорбаджийник продажен, и Левски ли е бил терорист, а? Ами Левски, той нали е бил жаден за кръв, той е бил „гаден фашист“, който прави размирици на Балканите… Нали така бе?
  А ти си избий от главата завинаги това за Обединена Европа, ясно ли ти е комунистически боклук?
  И се махай вече с цървения боклук Ирина Бокова, фалшификатор долен, знаеш ли кой е баща й, а? Или може би на теб ти допадат комунистически престъпници като Георги Боков, бащата на Ирина Бокова.

 31. Праведник… Кой акаунт?
  Абе защо толкова евтин подход? Да не се лъжем, нямаш начин да се докопаш до моето положение, 😀 Не лъжи незнаещите читатели, че можеш… Всеки знаещ може да провери, дали наистина има начин да намериш местоположението ми…
  Знаеш ли?Ти щом искаш „сръбските територии“ в Хърватска и Босна към Сърбия, защо не искаш Българските територии в Македония, Сърбия, Румъния и Гърция към България… Наше право са земите от българската екзархия… Това са Македония, Западните Покрайнини, Беломорието и Добруджа… Може да се върнем по-назад във времето и да си искаме и Албания и Алриатическо Море… Нали?
  Искаш ли пак да ти напомня какво си казал? „Скитец…, да се върнем още по – назад в историята и да върнем изконните римски земи на Свещената Римска империя и Византия? Какво ще кажеш а?“
  Сега смени посоката и говориш противоположни неща, „Първо никога не съм искал да се въстанови Югославия в нейната цялостност и пълност, а само да се върнат на Сърбия изконно сръбските територии подписани по мирния договор „Ванс – Оуен“ подписан през 1993 год. и гарантиран от САЩ, ЕО и НАТО.“
  Криведник, аз пък искам исконните български земи според българската екзархия, какво ще кажеш, а?
  А зад профила „праведник“ се крие един нередовен човечец, който се води от емоциите си.

 32. Аз пък искам мир, справедливост и просперитет за Балканите и България. Като си искаш западните покрайнини грабвай оръжието и тичай в Сърбия да се биеш, ние цивилизованите българи не искаме да проливаме кръвта си за безсмислени каузи.

 33. Абе виж го ти нередовника бе… Криведник, да ти цитирам ли пак какво си казал? „Първо никога не съм искал да се въстанови Югославия в нейната цялостност и пълност, а само да се върнат на Сърбия изконно сръбските територии подписани по мирния договор „Ванс – Оуен“ подписан през 1993 год. и гарантиран от САЩ, ЕО и НАТО“, сега казваш „Аз пък искам мир, справедливост и просперитет за Балканите и България. Като си искаш западните покрайнини грабвай оръжието и тичай в Сърбия да се биеш, ние цивилизованите българи не искаме да проливаме кръвта си за безсмислени каузи.“
  Ама ти нещо не си наред с мозъка… Прво искаш „исконните сръбски територии“, а сега искаш мир… Мисля че ти сам не си наясно с това какво искаш.

 34. Коняре, па направо да си искаме Влахия, Молдова и Седмиградско, 😀 Това си е наше право… Под предлог да се възвърне България от двете страни на Дунава, 😀
  Не е чесно така, Сърбия да си върне исконните си земи, а ние не… Па може и Рас в Сърбия да си го върнем, и Белград, и Пеща, 😀 И Анадола си искам, там през средновековието е имало българско присъствие… 😀 И Италия си искаме, и Волжка България, до Каспийско и Аралско море, 😀 Това са исконни наши земи, нали Праведник?

 35. Ще трябва да се разберете и с македонците за луната. 😉

  Иначе Коняр и Скитец са едно и също лице с психическо заболяване и не знам защо още админите на страницата не са го баннали заради призивите му за етнически прочиствания, терор, геноцид и кланета над цивилни хора. Нали уж имаме закони в тая страна? Или те важат само за обикновените хора, изглежда ненормалниците тип “ Волен Сидеров“ не ги закачат, защото е по – лесно да гледаш сеири отколкото да се бориш с ксенофобията и шовенизма.

  И както и преди съм спорил с този идиот Скитеца много ми е интересно как си представя ситуацията в XXI век с водене на войни и конфликти на територията на Балканите?

  Забавно е четеш недостижимите блянове на глупаците – националисти които винаги си мечтаят за невъзможното за България. 😀

  Аз пък им казвам на всички губещи патриотари – Да живее братска Сърбия и Македония, да живеят Гърция, Румъния и Турция. Всички те са добре дошли в Европейският съюз.

 36. Абе вие Праведник и други странни личности по други страници сте една и съща личност, целяща да зароби българския народ, да го накара да се влюби в престъпничката Бокова, да забрави за свойте земи и да живее в Еврокомунистическия Съюз наравно с циганори и турчуля, а в същото време да ни се говори колко сме били напреднали, и ти сега ще определяш кой какъв е.
  „Иначе Коняр и Скитец са едно и също лице с психическо заболяване и не знам защо още админите на страницата не са го баннали заради призивите му за етнически прочиствания, терор, геноцид и кланета над цивилни хора.“ – Праведник, не са ме „баннали“ защото коментирам от един единствен акаунт, разбираш ли?
  „Нали уж имаме закони в тая страна?“ – ами и аз това се питам, нали има закони и сме в мир? Та нали любовницата ти Бокова е много „културна“?
  „Аз пък им казвам на всички губещи патриотари – Да живее братска Сърбия и Македония, да живеят Гърция, Румъния и Турция. Всички те са добре дошли в Европейският съюз.“ – Праведник, нали Сърбия трябваше да си възвърне исконните си територии, защо Сърбия да може, а България не?
  Иначе не се притеснявай, 😀 Разпространил съм страницата за да може други „глупаци патриоти“ да се възбудят, и да видят що за антибългари шетат из интернет…

 37. Праведник, знаеш ли? Ако аз бях на твое място, щях да си замълча. Виж, не искам да влизам в спорове и желая да запазя културния тон, така че приеми това като съвет… Единственото което ще постигнеш с това, е че ще те наругаят. Аз подкрепям идеята да има мир, но това няма да стане така лесно… Нашите съседи отдавна чакат да ни заграбят още, знам го това от личен опит. А и аз няма да оставя така нещата докато нямаме едно нормално правителство, (и не я искам изобщо оная Бокова), а сега в момента, всички партии са антибългарски, до последна (трябва да си призная все пак, 2009-та гласувах за Волен Сидеров защото си мислех че е демократ, но сега се срамувам от това, и напълно се отричам от Сидеров, един огромен лъжец и маскар), а и май ЕС е също толкова добър избор колкото и комунизма, т.е. много лош.
  Но много те моля Праведник, уважавай България, не обиждай патриотите с изрази „фашистки боклуци“, „глупаци“, „губещи“, и не наричай искането да се възвърнат исконните ни земи „невъзможно“. Има мирен начин да се възвърнат нашите територии и това си е наше право, 😀 Не е редно да лаеш срещу хора които бранят нашите територии, уважавам твоето мнение Сърбия да си „върне“ териториите си, въпреки че съм твърде против това да стане… Уважавай ти и нашето мнение 😀 Все пак, българи сме, и наше право е да си искаме исконните ни земи.

 38. Праведник, не те ли е срам да лижеш чужди интереси бе? Като искаш справедливост, искам ти да си първия който осъжда Ньойския договор, който изтече, значи трябва да ни се върнат Македония, Западните Покрайнини, Беломорието и Добруджа… Как така ще искаш справедливост за Сърбия, а за България не? А ако си сърбин ходи си у сръбски форум и изчезвай от тука бе момче.

 39. На този етап е невъзможно връщането на територии на България. Кажете ми как ще стане това? С военна сила ли? 😀 Българската армия е небоеспособна и не може да пази дори нашите граници, а вие искате войни да водим със съседите. :V

  Да не говорим, че като страна член на НАТО и ЕС не можем да вземем еднолично решение и да използваме армията си за да връщаме територии. Балканите отдавна се реформираха към по – демократичното и светло бъдеще. Надали някой на Запад ще си позволи нашето своеволие. 😉

  Да не говорим, че сега в ЕС границите между отделните европейски държави на практика не съществуват и формално е много по – добре за българите да пътуват в чужбина отколкото да се занимават с неща от който никой няма полза.

  Сърбия и Македония рано или късно ще бъдат част от ЕС и НАТО – това е неизбежно.

  Затова вместо да лаете като глутница бесни песове против всичко и всички е най – добре да се замислите за изгодите които ще имаме ако Сърбия и Македония влезнат в ЕС. 😉

  Така на практика почти всички македонци ще кандидатстват за български паспорти, а Македония рано или късно отново ще се върне към България само, че тогава главният проблем за нас ще са албанците живеещи там. За сега присъединяване на Македония с над 350 000 албанци в нея не е добра идея. 😉

  Нека всеки от вас да погледне реалността и да спре да живее в илюзорният свят на вълшебствата, приказните герой и злодеите. 😉 В живота никой не е само добър или само лош.

  Бокова към момента е най – добия вариант за България. А това, че баща и е бил комунист не виждам какво общо може да има с нея?

  Сигурен съм, че вашите родители също са членували в партията и също са били част от БКП. Сега ще се отречете ли от тях? 😉

  Пещерният антикомунизъм разделя българският народ и го държи в капана на миналото. Време е да погледнем отново реалността и да разберем, че комунизма падна вече. 😉

  А всеки които иска да воюва за България или българщината нека да вземе оръжие в ръце (ако има такова) да хваща гората или балкана и да обявява война на когото си поиска. 😉

  Ние нормалните хора искаме спокойно развитие за страната си. 😉

 40. Праведник, че що да е невъзможно? Айде стига с тоя песимизъм 😀 Ако си българин, редно е да подкрепиш нашите национални интереси… Колкото за Бокова, ето какво казва тя http://m.blitz.bg/news/article/390242, „Баща ми е бил антифашист, бил е партизанин, и не смятам, че за това носи някакви прегрешения“ – т.е. Да си партизанин и комунист е добре, 😀
  Праведник, изобщо нямам намерение да ти сменям мнението по въпроса, ти сам си знаеш… Но ако си българин, би трябвало да се замислиш.
  Нищо не казвам, ти сам си прецени. Аз като българин имам много против Бокова да ни представлява. Иначе ти си имаш правото на собствено мнение, само да уважаваш и ти нашето мнение.

 41. Като българин съм категорично против проливането на българска кръв по чужди полета. България не трябва да си разваля добросъседските отношения със Сърбия и Македония само заради болните амбиции на шепа откачалници. Аз като българин категорично подкрепям кандидатурата на Бокова за поста генерален секретар на Юнеско. Бокова е една достойна българка и нейната кандидатура ще бъде голям коз за страната ни. Да се надяваме, че Сърбия и Македония също ще станат част от Европейският съюз/ 🙂 Само така ще можем да сме отново заедно с нашите братя отвъд Поморавието и Европейското семейство. А всички пишман „националисти“ и „патриотари“ могат да си скубят косите от яд. 😀

  Да живее общото единство между сърби и българи. 😉

 42. Праведник, това „заради болните амбиции на шепа откачалници“ и това „А всички пишман „националисти“ и „патриотари“ могат да си скубят косите от яд“ можеше да си го спестиш, 😉
  Аз нямам някакви болни амбиции, нито пък ще започна да си с куб косата от яд. Това което аз искам е просто, справедливост, и Македония, източна Сърбия, Беломорието и Добруджа са наше право, там и до днес живеят българи, чиито права не се спазват, в Македония е забранено да си българин… И не ми разправяй приказки, бил съм в Македония и знам по-добре от тебе какво е положението, ще те арестуват само да заяви че си българин. Не мисля че ЕС ще защитава правата на тези българи. Наше право е поне да искаме българите в тези територии да се признаят като малцинство. Друг въпрос е ако не искаш справедливост, това си е твое мнение.

 43. Не че харесвам сърбите ама Праведника е прав донякъде. Били сме съюзници с Усташите и заедно с тях сме участвали в убийството на сръбският крал Александър Караджорджевич в Марсилия, но малко по – късно усташите се оказват путки и бягат от местопрестъплението оставяйки Владко сам в ръцете на побеснелите французи. С този си курвенски акт на предателство усташите се доказват като безполезни съюзници за българската кауза в Македония, а Черноземски както винаги обира негативите на усташката пропаганда в Югославия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *