Публикувано на: 8 юли, 2009

На 20 април 1999 г. в малкото провинциално градче Литълтаун в щата Колорадо двама ученици от последния клас на гимназията – Дилън Клеболд и Ерик Харис – извършват нападение в гимназията Колумбайн по средата на учебния ден. Планът на момчетата бил да убият стотици от своите съученици. Въоръжени с оръжия, ножове и голямо количество бомби двете момчета влизат в училището и започват да сеят смърт. До края на деня загиват дванадесет ученици, един учител и двамата убийци. След всичко това остава зловещият въпрос: какво ги е накарало да го направят?

Нормални тинейджъри

Дилън Клеболд

Дилън Клеболд

Дилън Клеболд и Ерик Харис били интелигентни момчета, отгледани в стабилни семейства, като и двамата имали братя с три години по-големи от тях. В началното училище Клеболд и Харис се занимавали със спортове като бейзбол и футбол. И двамата обичали да работят с компютри.

Момчетата се запознават в средното училище Кен Карил през 1993 г. Клеболд бил роден и израснал в района на Денвър, а семейството на Харис често се местело, тъй като баща му служел във Военновъздушните сили.

Ерик Харис

Ерик Харис

Когато баща му се пенсионирал, те най-накрая се установили в Литълтаун щата Колорадо. Двете момчета трудно се приспособявали в гимназията и не били част от никоя група. Както често се случва в училищата, те постоянно били подигравани и тормозени от своите по-атлетични и нахакани съученици.

Въпреки това Клеболд и Харис създавали представата, че прекарват времето си в обичайните тинейджърски занимания. Те работели заедно в една местна пицария, обичали да играят на „Doom“ и се вълнували дали ще си намерят среща за бала. Гледани отстрани, момчетата приличали на съвсем нормални тинейджъри. Поглеждайки назад обаче, Дилън Клеболд и Ерик Харис със сигурност не попадат в групата на средностатистическите юноши.

Подготовка

Подготовка за операцията

Подготовка за операцията

Според дневниците, бележките и видеозаписите, които двамата оставят след себе си, Клеболд бил започнал да мисли за самоубийство още през 1997 г., а двамата били започнали да замислят масово клане още през април 1998 г. – една година преди действителното събитие.

Дотогава и двамата вече се били забърквали в неприятности. На 30 януари 1998 г. Клеболд и Харис били арестувани за проникване в микробус. Част от сделката за намалена присъда изисквала те да участват в програма за проблемни тинейджъри. Понеже това било първото им провинение, успешното завършване на тази програма щяло да им позволи да изчистят престъплението от досиетата си. И така, в продължение на 11 месеца, двамата посещавали работилници, разговаряли с терапевти, работели по доброволни проекти и убеждавали всекиго, че искрено съжаляват за стореното. Но всъщност през цялото това време Клеболд и Харис кроели планове за мащабно клане в собственото им училище.

Те били гневни тинейджъри. Те били ядосани не само на атлетите, които ги тормозели, или на християните или на черните, както твърдят някои хора; те мразели абсолютно всички, с изключение на шепа хора. На първата страница в дневника на Харис е написано: „Мразя шибания свят“. Той също бил написал, че мрази расистите, експертите по бойни изкуства, и хората, които се фукат с колите си.

„Знаете ли, какво мразя? Почитателите на `Звездни войни`: нямате ли за какво друго да живеете, заспали неудачници такива? Знаете ли, какво мразя? Хората, които не произнасят правилно думите, като например `интелегентно` вместо `интелигентно` или `експресо` вместо `еспресо`. Знаете ли, какво мразя? Хората, които карат бавно в най-лявата лента – Боже, тези хора наистина си нямат представа от шофиране. Знаете ли, какво мразя? Телевизионният канал на Уорнър Брадърс!!!! Исусе и Света Богородице, мразя този канал с цялото си сърце и душа“.

Клеболд и Харис сериозно възнамерявали да дадат ход на омразата си. През пролетта на 1998 г. те писали в годишниците си за убийство и отплата, в комбинация с рисунката на въоръжен мъж, заобиколен от мъртви тела и надпис под нея, който гласял: „Единствената причина да сте още живи е това, че някой е решил да се смили над живота ви“.

С помощта на интернет Клеболд и Харис се сдобили с рецепти за направата на тръбни бомби и други експлозиви. Те били натрупали арсенал, който включвал оръжия, ножове и 99 експлозивни устройства.

Клеболд и Харис искали да убият колкото се може повече хора и затова наблюдавали притока на ученици в столовата, отбелязвайки си, че след 11:15 ч. в нея се събират над 500 деца. Те планирали да заложат в столовата пропанови бомби, настроени да избухнат в 11:17 ч., и след това да застрелят оцелелите, които излизат от вътре.

Съществуват някои неясноти за това дали оригиналната дата за покушението е била планирана за 19 или 20 април. 19-и април е денят на бомбардировката в Оклахома Сити, а 20-и април е 110-ият рожден ден на Адолф Хитлер. В крайна сметка клането се състояло на 20-и.

Макар според някои, момчетата да са били членове на „Мафията с шлиферите“ (ученическо движение от геймъри-аутсайдери), в действителност те просто се познавали с някои от нейните членове. Двамата обикновено не ходели с шлифери на училище; те били облечени с тях на 20-и април, за да могат да скрият оръжията си, докато прекосяват паркинга.

Операцията започва

Клеболд и Харис в училището

Клеболд и Харис в училището

В 11:10 ч. на 20 април 1999 г. Дилън Клеболд и Ерик Харис пристигнат в гимназията Колумбайн в две отделни коли, спирайки на двата паркинга, заобикалящи столовата. В 11:14 ч. момчетата внесли две пропанови бомби (с таймери нагласени за 11:17 ч.) в платнени торби и ги поставили близо до масите в столовата. Никой не ги забелязал да го правят; торбите се сливали със стотиците други ученически чанти. Момчетата се върнали в колите си и зачакали експлозията.

Нищо не се случило. (Смята се, че ако бомбите били избухнали, най-вероятно биха загинали всичките 488 ученици в столовата).

Момчетата почакали още няколко минути, но нищо не се случвало. Те осъзнали, че сигурно нещо се е объркало с таймерите. Техният първоначален план се бил провалил, но те все пак решили да влязат в училището.

Клеболд, облечен в широки панталони и тениска с надпис „Гняв“ на гърдите, бил въоръжен с 9-милиметрово полуавтоматично оръжие и 12 кал. разяна пушка двуцевка. Харис носел тъмни панталони и бяла тениска с надпис „Естествен подбор“. Той бил въоръжен с 9 мм. карабина и 12 кал. разяна пушка помпа. Двамата били облечени с черни шлифери, за да скрият оръжията и коланите си пълни с муниции. Клеболд носел черна ръкавица на лявата си ръка,  а Харис на дясната. Те също били въоръжени с ножове и носели една раница и една платнена торба пълни с бомби.

В 11:19 ч. избухнали двете бомби, които Клеболд и Харис предвидливо били заложили на няколко пресечки от училището, с цел да заблудят полицията.

По същото време двамата произвели първите си изстрели по учениците, стоящи отвън пред столовата. Седемнадесетгодишната Рейчъл Скот загинала на място, а Ричард Касталодо бил ранен. Харис съблякъл шлифера си и двете момчета продължили да стрелят.

За нещастие, повечето ученици не осъзнали веднага какво става. До завършването оставали само няколко седмици и гимназистите често скалъпвали помежду си разни лоши шеги и номера. Мнозина от младежите сметнали стрелбата за подобна шега и затова не напуснали незабавно района.

Учениците Шон Грейвс, Ланс Кърклин и Даниъл Рорбоу точно излизали от столовата, когато забелязали въоръжените Клеболд и Харис. За съжаление, те помислили, че това са пушки за пейнтбол и са част от някакъв номер. Тримата продължили да вървят към Клеболд и Харис, които открили по тях огън и ги ранили.

Младите убийци завъртели оръжията си надясно и открили огън по петима ученици, които обядвали на тревата. Поне двама от тях били улучени – един успял да избяга, а останалите били твърде уплашени, за да реагират.

Вървейки, Клеболд и Харис хвърляли по пътя си малки бомби.

Клеболд слязъл по стълбите, насочвайки се към ранените Грейвс, Кърклин и Рорбоу. Той застрелял Рорбоу и след това и Кърклин от упор. Рорбоу умрял моментално, а Кърклин успял да оцелее от раните си. Грейвс съумял да пропълзи обратно към столовата, но на вратата изгубил сили. Той се престорил на умрял и Клеболд го подминал, за да надникне в помещението.

Учениците в столовата започнали да надничат през прозорците още когато чули първите изстрели и експлозии, но те също смятали, че това е номер или че се снима филм. Един от учителите, Уилям „Дейв“ Сандърс, и двама от пазачите, осъзнали, че това не е просто шега, а истинска опасност. Те се опитали да отстранят учениците от прозорците и да ги накарат да легнат на пода. Много от децата напуснали помещението, качвайки се по стълбите към втория етаж на училището. Затова, когато Клеболд и Харис надникнали в столовата, тя изглеждала празна.

Докато Клеболд гледал в столовата, Харис продължавал да стреля отвън. Той уцелил Ан Мари Хочхалтър, докато тя се опитвала да избяга.

Харис и Клеболд се събрали отново заедно и се насочили към западния вход на училището. На сцената се появил един полицай и обменил огън с Харис, но нито той, нито младежът били ранени. Харис и Клеболд пристъпили прага на училището в 11:25 ч.

В училището

Харис и Клеболд в столовата

Харис и Клеболд в столовата

Харис и Клеболд поели по северния коридор, стреляйки и смеейки се по пътя. Повечето от учениците, които не били отишли да обядват, били все още по класните стаи и нямали представа за случващото се. Стефани Мунсон, една от учениците вървящи по коридора, видяла Харис и Клеболд и се опитала да избяга от сградата. Те я уцелили в глезена, но тя успяла да се измъкне. Двете въоръжени момчета се обърнали обратно и се насочили към входа, от който били влезли в училището.

Дейв Сандърс, учителят, който се бил погрижил за безопасността на учениците в столовата, тъкмо се качвал по стълбите и завивал зад ъгъла, когато видял Клеболд и Харис с вдигнати оръжия. Той бързо се обърнал и понечил да избяга, но те го простреляли. Сандърс успял да допълзи до ъгъла и един друг учител го задърпал до една класна стая, където вече се криела група ученици. Учениците и учителят прекарали следващите няколко часа в опити да запазят живота на Сандърс.

През следващите три минути Клеболд и Харис сеели безразборно куршуми и хвърляли бомби в коридора пред библиотеката, където бил прострелян Сандърс. Те хвърлили две тръбни бомби надолу по стълбите водещи към столовата, в която се криели 52 ученици и четирима училищни служители.

В 11:29 ч. Клеболд и Харис влезли в библиотеката.

В библиотеката

Те нахлули в библиотеката с викове „Ставайте!“. След това накарали всеки, който носел бяла шапка, да се изправи. Никой не го направил. Клеболд и Харис започнали да стрелят; един ученик бил ранен от хвърчащите дървени отломки.

Вървейки през библиотеката към прозорците, Клеболд застрелял и убил Кайл Веласкез, който седял на едно компютърно бюро, вместо да се крие под масите като останалите. Клеболд и Харис оставили торбите си на пода и започнали да стрелят през прозорците по полицаите и спасяващите се от сградата ученици. Тогава Клеболд свалил шлифера си. Един от двамата стрелци се провикнал „Яхуу!“.

Клеболд се завъртял и стрелял по трима ученици, криещи се под една маса, и ранил всеки от тях. Харис се обърнал и стрелял по Стивън Кърнау и Кейси Рюгсегър, убивайки Кърноу. След това се насочил към една близка до него маса, под която се криели две момичета. Той ударил два пъти по плота и казал „Ту-ту!“. След това започнал да стреля под масата, убивайки Кейси Бернал. Откатът от изстрела счупил носа му.

Харис попитал Бри Паскал, която седяла на пода, дали иска да умре. Докато тя се молела за живота си, вниманието на Харис било отвлечено от Клеболд, който го викал да дойде при една друга маса, понеже един от скритите под нея ученици бил черен. Клеболд сграбчил Исая Шулс и го измъкнал изпод масата, след което Харис го застрелял и убил. Тогава Клеболд стрелял под масата и убил Майкъл Кечтър.

Харис се загубил за известно време сред библиотечните рафтове, а Клеболд минал в предната част на библиотеката и открил огън по изложбената витрина. След това и двамата започнали да стрелят безразборно навсякъде.

Те тръгнали от маса на маса, стреляйки непрекъснато. Ранили мнозина и убили Лорен Таунзенд, Джон Томлин и Кели Флеминг.

Спирайки да презареди, Харис разпознал някого под една от масите. Този ученик бил познат на Клеболд. Момчето попитало Клеболд какви ги върши и той отговорил: „О, просто убивам хора“. Чудейки се дали няма да прострелят и него, ученикът попитал Клеболд дали ще го убие. Клеболд му казал да напусне библиотеката, което той бързо направил.

Харис стрелял отново под една от масите, убивайки Даниъл Маузер и Кори Депутър.

След като постреляли още малко, хвърлили един коктейл Молотов и потормозили няколко ученика, Клеболд и Харис напуснали библиотеката. През седемте и половина минути прекарани там, те били успели да убият 10 души и да ранят още 12. Тридесет и двама ученици успели да се измъкнат без наранявания.

Обратно в коридорите

Клеболд и Харис прекарали около осем минути, обикаляйки коридорите и надничайки в класните стаи, където се криели учениците, но не се опитвали особено усърдно да влязат вътре. Учениците стояли свити и скрити под чиновете в заключените стаи. Но ключалките нямало да бъдат пречка, ако стрелците наистина искали да проникнат вътре.

В 11:44 ч. Клеболд и Харис се насочили към долния етаж и влезли в столовата. Харис прострелял една от платнените торби, които двамата били оставили там по-рано, опитвайки се да детонира 9-килограмовата пропанова бомба, но не успял. Тогава Клеболд хвърлил една бомба по торбата, но пропановият експлозив отново не избухнал. Експлоадирала само хвърлената от Клеболд бомба, която причинила пожар и задействала противопожарната система.

Клеболд и Харис продължили да обикалят училището, хвърляйки бомби. Накрая се върнали отново в столовата, където пропановите бомби все още не били избухнали, а противопожарните пръскачки били загасили пожара. Точно по обед те се качили обратно на горния етаж.

Двамата се запътили отново към библиотеката, от която почти всички ранени ученици били успели вече да се измъкнат. Няколко училищни служители се криели в шкафовете и килерите. От 12:02 до 12:05 ч. Клеболд и Харис стреляли през прозорците по полицаите и линейките, които били спрели отвън.

Телата на Клеболд и Харис

Телата на Клеболд и Харис

Някъде между 12:05 и 12:08 ч. Клеболд и Харис отишли в южната част на библиотеката и се застреляли в главите, слагайки край на клането в Колумбайн.

За полицаите, медиците, семействата и приятелите на учениците, които чакали отвън, ужасът на случващото се в сградата се разкрил постепенно. От 2000 ученици, които посещават гимназията Колумбайн, никой не бил видял ясно цялото събитие. Затова, разказите на спасилите се очевидци били изкривени и разпокъсани.

Служителите на реда се опитвали да спасят ранените отвън, но Клеболд и Харис стреляли по тях от библиотеката. Никой не видял как двамата стрелци се самоубиват и никой не бил сигурен, че всичко е свършило, докато полицията не нахлула в сградата.

Спасилите се ученици били закарани с училищен автобус до началното училище Лийууд, където били разпитани от полицията и предадени на родителите си. Накрая останали единствено родителите на жертвите. Потвърждението за убитите дошло чак по-късно през деня.

Поради големият брой хвърлени бомби, спецчастите и полицията не можели веднага да влязат в сградата, за да евакуират криещите се все още вътре учители и ученици. Някои от тях трябвало да чакат с часове преди да бъдат спасени. Патрик Айърланд, който бил прострелян два пъти в главата от нападателите в библиотеката, се опитал да избяга през прозореца в 14:38 ч., падайки от втория етаж в ръцете на спецчастите, докато телевизионните камери от цялата страна излъчвали на живо събитието. Патрик оцелял като по чудо от раните си.

Учителят Дейв Сандърс, който бил прострелян в 11:26 ч., берял душа в една класна стая. Учениците получили указания по телефона как да му окажат спешна помощ. Спецчастите пристигнали чак в 14:47 ч., когато той вече едва дишал.

Жертвите от Колумбайн

Жертвите от Колумбайн

Всичко на всичко Клеболд и Харис убиват 13 души (12 ученици и един учител). Двамата заедно произвеждат общо 188 изстрела (Клеболд 67, а Харис 121). От 76-те бомби, които Клеболд и Харис хвърлят по време на 47-минутната си обсада на Колумбайн, 30 избухват и 46 не успяват да експлоадират. Освен това те били заредили 13 бомби в колите си (12 в колата на Клеболд и една в тази на Харис), които не избухнали, и 8 бомби в домовете си. Плюс, разбира се, двете пропанови бомби в столовата, които изобщо не успели да се задействат.

Чия е вината?

Никой не знае със сигурност защо Клеболд и Харис извършват това ужасно престъпление. Според някои от теориите, причината се корени в това, че двамата са били подигравани в училище, че са играели на изпълнени с насилие компютърни игри (като „Doom“), че са гледали пълни с жестокости филми („Убийци по рождение“), както и други причини като музика, расизъм, готика, проблемни родители, депресии и т.н.

Трудно е да разберем кой е бил спусъкът, който е изстрелял тези две момчета към самоубийствената им мисия. Те се стараели да заблудят хората около себе си в продължение на повече от една година. Един месец преди събитието семейството на Клеболд предприело четиридневно пътуване до Университета в Аризона, където Дилън бил приет. По време на пътуването родителите не забелязали нищо необичайно в поведението на сина си.

Поглеждайки назад лесно можем да видим издайническите признаци показващи, че нещо наистина не е било наред. Видеозаписите, дневниците, оръжията и бомбите в техните стаи лесно биха могли да бъдат открити от родителите им, ако те бяха решили да проявят малко повече интерес към заниманията на синовете си. Харис бил създал няколко уебсайта и имал силно интернет присъствие из разни геймърски сайтове. Неговият никнейм бил REB, а този на Клеболд, VoDKa. Той дори бил публикувал в интернет някои подробности, касаещи предстоящата смъртоносна мисия, която той и VoDKa планирали да извършат.

Клането в Колумбайн променя завинаги начина, по който обществото гледа на децата и училищата. Жестокостта вече не се случва само след учебните часове и в затворените кръгове на определени детски банди. Тя би могла да се случи навсякъде.

40 Коментари за “Харис и Клеболд: Клането в гимназията Колумбайн”

 1. AvatarМарина

  mnogo me zaentrigova az sym momi4e v 5 ti klas i mn izkam da stana detektiv

 2. Avatarаз

  точно по този случай има написана книга, преведена и на български, посветена на едно от убитите момичета, споменато в статията – момичето на първата снимка . книгата се казва: „Тя каза Да“.

 3. AvatarTimi

  Az sam po4ti na 16 i sam mnogo zaintriguvan ot seriini ubiici.Gledam filmi(dokumentalni),4eta ot saitove,no nai mi e interesno kakvo moje da nakara deca,pred koito e celiq im jivot da ubivat!

 4. Avatarивита

  vseki den gledam foxcrime i mnogo haresvam takiva istorii i poprincip ne se strehuvam.no tazi istoriq me potrese!

 5. AvatarХи

  Има и филм по този случай.Казва се „Klass“ . Филмът е наистина уникален,но не е за хора със слаби сърца….

 6. AvatarСилвия

  @Хи – Да, гледала съм го, наистина беше доста добър – ако говориш за същия естонски филм „Klass“. Само че не е по този случай, а просто е вдъхновен от него и други подобни инциденти.

 7. Avatar*7

  Наистина потресаващо. Чета в този сайт, защото ми е доста интересно, но също така оставам шокирана. Все пак са само деца – какво може да ги подтикне да искат масово унищожение? Явно са ги тормозили съучениците им…е, да, случва се, но ако всяко тормозено дете реши да убива…

 8. AvatarUZKA

  Марина за да станеш детектив, е необходимо да се научиш на първо място да пишеш и говориш правилно поне на един език. За 5-ти клас е недопустимо да правиш такива правописни грешки.

  Защо се случва това? Защото децата отдавна са загубили връзка с родителите си и семейството. Не споделят не правят нищо заедно. И даже когато някой ги тъпче се разбира след дъж качулка както е и станало след като са изтрепали дузина хора. Друг не малък фактор са игрите от типа „first person shooter“ като „DOOM“. Този тип игри трябва да ги забранят за лица под 21 години. Не за друго, а изкривяват психиката на някои деца, които са били наранявани или по-лабилни от останалите.

  Децата колкото и тъпо да ви звучи имат нужда от връзка с природата, даже и да упражняват земеделие. Действа разтоварващо и благодарно на психиката.

 9. Avatarkokera

  ami spored mene daje tezi slychai sa prekaleno malko

 10. AvatarBlaBla

  Kakwa e prichinata da go naprawqt?
  Emi pone spored men 1wo i roditelite imat wina… Znachi kolkoto i da ti e kriwo deteto (s izwinenie prosto moq misyl)to si zaslujawa otdelqne na wnimanie… Qwno roditelite sa bili : mi da mn qko, lele super , br no ne razbiram i nqma smisal da mi obqsnqwash“ walna na izkazwane..
  2ro imat i wina saochenicite… to toq tormoz normalno e…
  Tiq 2te neshta : 1wo zagubata na wnimanie ot roditelite kara da prawish kwoto ti e na dusha w sluchaq sh si kajish : emi dobre tqh gi boli fara za men nit mi sa wrut w rabotite tuiche kwo sh stane!? :)
  I 2roto : Dostatachno pisna mi ot tiq shantoci po cql den da mi se bazikat i da mi razwalqt jiwota.
  I ot ediniq i ot drugiq krai im teglqt nojowete. Werno ubiistwoto ne wodi do nikude.. no naistina moeshe nqkoi da im tegli i 1 kurshum na roditelite da wleznat i te malko w chas i da znaqt che wse pak ima chowek na toq swqt deto iska wnimanie kym nego…

 11. AvatarМосквич 412

  Остави родителите,в такива случай най-голяма вина имат и връстниците на бъдещите убийци,правило номер едно на ФБР за серийните убийци е „Серийният убиец винаги има тежко детство“в 90% от случайте е така,с Чикатило пак е същата работа в училище…

 12. AvatarLucifer

  Родителите нямат нищо общо, това го казаха самите Ерик и Дилан. Още по малко Дуум, филмите…и т.н. И като гледам предните изказвания…. много ми е забавно, честно. Май повече иобщо си нямат и идея за какво става въпрос. Единственото хубаво нещо, освен това което направиха ест, е че поне сега Реб и Водка са на по-добро място.

 13. AvatarHanna Montana

  Трудно би било да се предположи коя би била при4ината за това 2 млади мом4ета да избият сумати народ и накрая да се самоубият!!Дали не е това,4е играели игри с насилие-аз незнам игра без насилие.. в Том и Джери даже има насилие.Дали не е..“Родени убиици“..надали за6ото като малка брат ми има6е неблагоразумието да го гледа в мое присъствие.Дали,тогава не е бил факта,4е са им се подигравали…като у4ени4ка първо бях много слаба заради,което ме нари4аха с наи-разли4ни обидни имена а после ка4их доста и взеха пък да ми се подиграват,4е съм дебела…е,никои не убих тогава!Зна4и остава единственото логи4но обяснение-тези двамата имат повреда ж 4ипа.

 14. AvatarHanna Montana

  Трудно би било да се предположи коя би била приЧината за това 2 млади момЧета да избият сумати народ и накрая да се самоубият!!Дали не е това,че играели игри с насилие-аз незнам игра без насилие.. в Том и Джери даже има насилие.Дали не е..“Родени убийци“..надали защото като малка брат ми имаше неблагоразумието да го гледа в мое присъствие.Дали,тогава не е бил факта,че са им се подигравали…като ученичка първо бях много слаба заради,което ме наричаха с най-различни обидни имена а после качих доста и взеха пък да ми се подиграват,че съм дебела…е,никои не убих тогава!Значи остава единственото логично обяснение-тези двамата имат повреда в чипа.То е като да си направиш торта..на вид всичко си и е наред,нали?!Обаче някак си готваа[в техния случай природата или генетиката] забърква и малко машинно масло,погрешка.Знаеш,че е вътре в тортата,то е найна съставка и не можеш да го махнеш..защото ТАКА Е НАПРАВЕНА!Та същото се отнася и до тези двама проклетници.

 15. AvatarНякой си

  Силвия,както винаги комплименти за статията,но нека да направя едно малко уточнение – правилният синоним на български за боеприпаси е муниции, а не амуниции.Две различни неща са. :)
  Иначе като интересен факт мога да кажа: се смята за песента на Rammstein Halt,от новия им албум,че е създадена на базата на този случай.

 16. AvatarСилвия

  Спомням си, че се колебаех за тази дума и като я написах в гугъл ми излязоха доста сайтове за оръжия, които я използват – това ме успокои, че съм на прав път :) Очевидно дори бизнесите с оръжия не са наясно по въпроса! Благодаря ти, че ме поправи, но подозирам че съм я използвала неправилно още в доста статии :(

 17. AvatarНякой си

  Да,това е много масово срещаната грешка,главно допускана под влиянието на английския.Но при нас има тази особеност,както казах вече боеприпаси и муниции са едно и също,докато амуниции е сборно понятие за всички принадлежности за езда – юзди,хамут и т.н. А иначе въобще не се учудвам, че дори и работещи в тази област я допускат,аз от личен опит мога да кажа,че съм се сбъсквал с фрапираща некомпететност от тяхна страна.Е друг е и въпросът,че аз съм меко казано маниак на тема оръжия… :D

 18. AvatarZlati

  Sus sigurnost pri4inita e suvkupnost ot nqkolko faktora. Roditelite i u4eni4eskata sreda sus sigurnost sa edni ot tqh, no osnovna rolq igrae i vutre5nata lo6otiq, zloba i omraza u tiq dve mom4eta. Kolkoto i da e trudno da go povqrvame nqkoi hora prosto se rajdat zli i kato dobavim i ostanalite faktori se polu4avat 4udovi6ta!

 19. AvatarДис-пансер

  Получава се срив рано или късно дори най – силната психика се срива.
  И мен ме тормозиха в училище няколко години и продължават да го правят но това че съм възпитан добре и че умея да се сдържам може би е причната да не направя подобна глупост. В случая на тези 2-ма „герои“ явно негативизмът е в повече от там започва всичко. Отрицателната нагласа към заобикалящата ги среда.

 20. Avatarmimito

  Доста ме потресе историята,но все пак ми беше мн интересно.Започнах да се ровя в случея..а пък относно причините за това клане не са родителите и самите Ерик и Дилан го казват.И все пак не мога да си обясня как ли са ги тормозили,че да се стигне дотук..според мен рано или късно повечето от тормозените деца стигат до насилие,но колкото и тежко и неприятно да ми е това събитие все пак ги разбирам,въпреки че това не е решение на проблема.R.I.P на всички изгубили живота си и на REB i VoDkA!

 21. Avatarmimito

  Също има и доста филми за такива случеи като „Elephant“,“Bang Bang you’re dead“,“Klass“(страхотен и много тъжен филм).А пък специално по този случей има филм „Zero Day“..мн е интересен

 22. AvatarDeiman

  Предлагам да направите една статия по този случаи: http://www.factor-news.net/index_.php?cm=3&id=13159

 23. AvatarСилвия

  Здравей, Deiman, ще видя какво мога да направя ;)

 24. Avatarmimito

  А само да питам..този ученик дето е стрелял в „Юкела“ във Финландия,от Колумбайн ли му е щукнала идеята и той да го направи?

 25. AvatarDeiman

  Мисля че не, всъщност не знам, има доста материал по въпроса, ако имате интерес направете една подробна статия, историята е много интересна.

 26. Avatarmimito

  Мхм..да може и аз да се включа и да напиша някоя статиика.. :)

 27. AvatarСилвия

  @mimito – Може, защо да не може! Стига да искаш ;)

 28. AvatarНякой си

  mimito,първо като за начало се научи да пишеш (имам предвид изобщо) и чак тогава премини на статии
  (За справка „статиЙка -ед.ч. се пише с Й“ и случАи !).

 29. Avatarmimito

  еми ок сори направила съм грешка..сякаш е нечовешко.не съм толкова зле,че да не знам как се пише,просто като съм бързала съм натиснала грешната буква..!

 30. AvatarLora

  mimito, свиквай,доста ще те нападат тук някои хора!

 31. Avatarmimito

  да..във всеки сайт е така :( :D :)

 32. AvatarДимитър

  Като прочетох статията,се сетих,че имаше подобен случай в Германия съвсем скоро.Някакъв ученик беше убил 14 ученици + 1 учител.Мисля,че ще се получи интересна статия.

 33. Avatarникой

  Като се потъпче човешкото достойнство и подрива психиката, е нормално да има такъв отпор. А пък тези, които са се подигравали и осмивали двата убиеца, са чист човешки отпадък, който няма място в обществото. Доста крайно наистина, но нали всички плачем за справедливост?

 34. AvatarDoom

  Направили са го, защото в училище те са били бити, подигравани, публично унижавани, обиждани и тормозени постоянно от другите ученици. В дневникът на Ерик пише, че дори са го замеряли с кучешки фекалии. Заради това отношение нито едно момиче в училището не искало да се занимава с тях. Били са отличници и очевидно са умни хлапета – колко от вас могат да направят бомба? Нападението и убийствата са начин да накарат обществото да обърне внимание на проблемът с тормоза в училище. Може да е краен, но той им се е видял като необходим, защото трябва да се случи нещо голямо, за да има траен отпечатък.

  Има и песен по случая Ill Bill – The Anatomy Of A School Shooting. Текстът е доста смислен.

 35. AvatarАнгел

  @Силвия, В You Tube има клипчета за този случай, също така и за Ричард Спек – Чикагското клане. Само им трябват едни субтитри и може да ги качите към раздела с видеоматериали. Лично аз ще бъда много благодарен.

 36. AvatarСилвия

  @Ангел, лошото е, че нямам време вече да превеждам. Мислех, че е временно, но все по-натоварено става в истинската ми работа и едва смогвам :( Ако искаш пусни тук линковете към клипчетата, пък дано ми се отвори възможност да ги преведа.

 37. AvatarАнгел

  http://www.youtube.com/watch?v=aV7qca3gbOw – това е като филм
  http://www.youtube.com/watch?v=0Vh_Cq7h_gI – 1/5
  http://www.youtube.com/watch?v=5R80uTxQg6c – 2/5
  http://www.youtube.com/watch?v=0vlIhMR8e8o – 3/5
  http://www.youtube.com/watch?v=NcBwuyuz_-o – 4/5
  http://www.youtube.com/watch?v=lI9DaoE_UAs – 5/5

  Като напишеш Columbine shtoting излизат доста клипчета и филмчета, може да разгледаш и да си избереш някое друго.

 38. AvatarСилвия

  Мерси ;)

 39. Avatarbones

  Жалко за момчетата, били са умни. Гледайте филма „Klaas“, в замунда го има, мисля, че нещо подобно се е случвало с Харис и Клеболд, когато са били на училище, системен тормоз и унижения.

 40. AvatarТаня

  Каквото и да е ставало, колкото и да са били тормозени НЕ ТОВА Е НАЧИНА за справяне със ситуацията, просто тъпите американци са предозирани с хормони и нямат стратегии за справяне със ситуации, които изискват повече воля, мисъл и доброта

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   Виж резултатите

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User AvatarТаняХарис и Клеболд: Клането... { Каквото и да е ставало, колкото и да са били... } –
 • User AvatarТаняОтвличането и убийството на... { Прави впечатление, че зад всеки трагичен случай на насилие се... } –
 • User AvatarТаняУбийството на известния холандски... { Браво на всички, дръпнали да покажат колко извращения има в... } –
 • User AvatarТаняДоротеа Пуенте: Черната вдовица... { Както винаги- чудесна статия. Браво! } –
 • User AvatarТаняКлането на семейство Уесън:... { Много е жалко, когато в опитите си за изясняване на... } –
 • User AvatarанонименИрина Гайдамачук: Блондинката с... { Интересна статия. Може ли някой път да напишеш за някои... } –