Фил Спектър: Лудия гений на рокендрола

Фил Спектър: Лудия гений на рокендрола

Ексцентричният музикален гений Фил Спектър е обвинен в убийството на залязващата филмова актриса Лана Кларксън. Съдът трябва да реши дали Спектър, под влияние на един от своите алкохолни пристъпи на ярост, е пъхнал зареден револвер в устата на Лана и е дръпнал спусъка, или тя самата е била достатъчно отчаяна, за да извърши самоубийство.

На 13 април 2009 г., след около 30-часово заседание, съдебните заседатели решават, че музикалният продуцент Фил Спектър е виновен в убийството на Лана Кларксън, извършено преди повече от шест години.

Мисля, че просто я застрелях

Мъртвата Лана Кларксън
Мъртвата Лана Кларксън

Жертвата е намерена във фоайето на имението, известно като Замъка Пиренеи, разполагащо с десет спални и намиращо се на 1700 „Саут Грандвю Драйв“ в лосанджелиското предградие Алхамбра. Някога този дом бил хотел с 28 стаи. Високата блондинка седяла свлечена в един стол, застреляна с куршум в устата. Тя била облечена с малка черна рокля, черен чорапогащник и черни обувки. От рамото й висяла леопардова чанта. По червения килим били разпръснати счупените й зъби. Два чифта доспехи стояли изправени наблизо и сякаш тихо бдяли над нея.

Един стоманеносин, .38 калибров револвер Колт с двуинчова цев лежал на пода под левия й крак. В него имало още пет пълни и един празен патрон. Полицията открива на пода в банята до фоайето една напоена с кръв покривка и мокра хавлиена кърпа за ръце в мивката. Кръв е открита върху дръжката на вратата, по стълбището и парапета, и по мъжките палта, окачени в дрешника на втория етаж.

Върху камината във всекидневната горели свещи. На масичката за кафе стояла наполовина пълна чаша за бренди. Кутия с безалкохолно и бутилка с текила са намерени на една друга маса.

Претърсването на къщата донася други девет огнестрелни оръжия, сред които още два стоманеносини револвери Колт.

Името на жертвата е Лана Кларк. Тя била залязваща вече актриса, участвала в многобройни второкласни филми, известна най-вече с ролите си в „Варварска кралица“ и „Амазонки на Луната“. Един неин бивш приятел я характеризира като много шумна, много енергична и винаги подхващаща нещо ново. Преди смъртта си Кларксън се надявала да вдигне кариерата си отново на крака, но на 40-годишна възраст трудно получавала роли. За да свързва двата края, тя започва работа като салонна управителка в „Къщата на блуса“ в Западен Холивуд. Там, в ранните часове на 3 февруари 2003 г., тя среща легендарния рокендрол продуцент, 62-годишният Фил Спектър. Той е създател на „Стената от звук“ – една техника, която се превръща в златен стандарт за рок хитовете от 60-те години. Неговото студио било работило с легендарни изпълнители като Бийтълс, Рамонес и др.

През онази нощ Спектър и Кларксън напуснали „Къщата на блуса“ заедно в неговата лимузина, отивайки към имението в Алхамбра, където той живеел сам. Спектър и неговата гостенка влезли вътре, а шофьорът Андриано Де Суза чакал навън в колата. Десет минути по-късно Спектър излязъл, за да си вземе кафявото кожено куфарче, което бил оставил в лимузината. Един час след това Де Суза чул изстрел.

Имението на Спектър
Имението на Спектър

Спектър напуснал къщата през задния вход с оръжие в ръка. Според „Асошиейтед Прес“, която се позовава на клетвените показания, Спектър бил казал „Мисля, че току-що я застрелях“.

Когато полицията пристигнала в 5:02 ч., те заварили Спектър надвесен над тялото на Кларксън с ръце в джобовете си. Те го помолили да им покаже ръцете си, но той отказал. Според полицейските доклади, той е оказал съпротива, когато се опитали да го арестуват и се наложило да използват електрошок, за да го усмирят. Макар Спектър да твърдял, че Кларксън се е застреляла сама, той е арестуван в 6:09 ч. и по-късно е освободен срещу гаранция от 1 милион долара.

Полицията и прокуратурата се заемат със задачата да разберат какво точно се е случило между кралицата на второкласните филми и прочутия ексцентричен рок продуцент в Замъка на Пиренеите.

Тя целуна оръжието

Детективите събират пъзела на движенията на Спектър в нощта на 2 февруари 2003 г., преди да се срещне с Лана Кларксън. Преди да отиде в „Къщата на блуса“ той бил посетил три ресторанта: „Грилът“ в Бевърли Хилс, където вечерял, „Дан Танас“ в Западен Холивуд и „Трейдър Викс“ в Бевърли Хилс.

Лана Кларксън
Лана Кларксън

Свидетелите разказват, че Спектър е консумирал алкохол във всяко от тези заведения. В „Къщата на блуса“ той си поръчал коктейл и бутилка с вода, като оставил 450 долара бакшиш. Той казал по-късно на полицията, че през онази нощ не той, а Кларксън е била пияна.

В едно интервю на Спектър, публикувано в „Ескуайър“ през юли 2003 г., рок-продуцентът разказва, че Кларксън е целунала оръжието преди да се застреля. Той твърдял, че няма представа откъде е взела револвера и, че никога преди това не я бил срещал. „Не я познавах“ – казва той. – „Преди онази нощ дори не я бях виждал. Нямах представа коя е тя и какви са намеренията й“.

Спектър казва, че в „Къщата на блуса“ Кларксън е била пияна и шумна, и на излизане от клуба взела със себе си бутилка с текила. „Тя ме помоли да я закарам до дома й, но после поиска да види Замъка ми“ – разказва той за „Ескуайър“. – „Няма основание за процес. Тя се самоуби… Това е класически случай на лъжливи обвинения“.

Фил Спектър
Фил Спектър

Спектър наема за свой адвокат Робърт Шапиро, който бил ключова фигура в „Отбора на мечите“ в процеса срещу О Джей Симпсън.

Дали наистина Кларксън е имала намерение да се самоубие през онази нощ, както твърди Спектър?

Лана Кларксън е родена в Южна Калифорния и получава първата си роля на 18 години във филма „Fast Times at Ridgemont High“. По-късно тя се появява във филма „Белязаният“ с участието на Ал Пачино. Тя се появява и в доста телевизионни продукции. Според официалния й сайт, нейните изпълнения са вдъхновени от русата сексбомба Мерилин Монро. Тя работи усилено през 20-те и 30-те си години, използвайки успешно своя висок ръст и атрактивен външен вид, като дори в един момент се сдобива с къща на венецианските канали в Калифорния. Тя получава първата си главна роля, когато режисьорът на второкласни филми Роджър Корман я избира за филма „Варварска кралица“, роля, която тя повтаря и във „Варварска кралица 2: Императрицата отвръща на удара“.

Но, когато навлиза в средната си възраст, тя започва трудно да си намира роли. На Коледа 2001 г. Кларксън пада, докато танцува на едно детско парти, и счупва двете си китки, което я изважда от играта за цялата 2002 г. Поради липсата на роли, тя започва работа като салонна управителка в „Къщата на блуса“. Нейният бивш приятел Робърт Хол разказва за „Тайм Юръп“: „Тя се стараеше да мисли позитивно, но през последните няколко години едва успяваше да си изплати вноските за колата“. Възможно е тя да е видяла в Спектър възможност да съживи кариерата си. От години в Холивуд се въртял слухът, че се готви филм за живота на продуцента. Може би Кларксън се е надявала да изкопчи някаква роля за себе си. Може би това е бил нейният план. Ако намеренията й са били да сложи край на живота си през онази нощ, защо би го направила в дома на един непознат?

Неговата лична тъмнина

Фил Спектър е роден в Бронкс и на 13-годишна възраст, четири години след като баща му се самоубива, се премества в Лос Анджелис заедно с майка си. През 1958 г. Спектър издава първия си хит със своята група „Теди Беърс“. Заглавието на песента му „Да го познаваш, значи да го обичаш“ е взето от посвещението върху надгробната плоча на баща му.

Въпреки че бил изключително талантлив музикант, той страдал от много тежка степен на сценична треска. Групата „Теди Беърс“ се разпада и Спектър започва работа като стенограф, докато учи в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Но музиката е неговата страст и той открива своята ниша в продуцирането й. Наставляван от независимите продуценти Лий Хейзълууд и Лестър Сил, Спектър изучава бизнеса и доказва, че може да създава хитове и зад контролното табло. През 1960 г. Спектър участва в създаването на хитове като „Корина, Корина“ на Рей Питърсън, „Хубави малки, ангелски очи“ на Къртис Лий, „Обичам как ме обичаш“ на Парис Систърс и „Испански Харлем“ на Бен Е. Кинг. През следващата година, заедно с Лестър Сил, той създава Филис Рекърдс, с което започва формирането на неговия уникален стил на записване.

За да постигне ефекта на своята стена от звук, Спектър натъпква своето малко студио в Холивуд с цяла плеяда от музиканти – много китаристи, беквокали, двама басисти, трима пианисти, барабанисти, перкусионисти и други. Без значение с кои изпълнители работел, песните които продуцирал, били безгрешно разпознавани, заради техния увличащ и динамичен стил. За три години той създава 20 хита. Спектър е обявен за първия тинейджър магнат, тъй като спечелва своя първи милион преди да навърши 21 години.

Но неговият феноменален успех трудно можел да се конкурира с британската инвазия, която нахлува в Америка. През 60-те години класациите са превзети от Бийтълс и други британски групи, които успяват да засенчат американските изпълнители. Все пак Спектър успява да се задържи на крака, продуцирайки хитовете на синеокото соул-дуо „Райтчъс Брадърс“. Той се опитва да повтори този успех с Айк и Тина Търнър с парчето „River Deep, Mountain Wide“, но то не се харесва особено на публиката и кариерата му започнала да се изплъзва.

През онзи период Фил Спектър става по-саможив и започват да изпуват някои тъмни черти от характера му. Той се оженва за Рони Бенет, вокалистката на групата „Ronnie and the Ronettes“, но през 1966 г. започва да я малтретира, държал я като затворничка в имението си и дори заплашвал, че ще наеме човек да я убие.

През 1969 г. той получава малка роля във филма „Волният ездач“, където играе дилър на наркотици. За следващата Коледа той изпраща на познатите си картичка, изобразяваща сцена от филма, в която шмърка кокаин. Посланието гласяло: „Малко снежец на Коледа не е навредил никому!“.

В началото на 70-те години Спектър започва да работи с Бийтълс и някои техни индивидуални проекти. Той бил извикан за довършването на техния последен албум „Let It Be“, тъй като по онова време членовете на Великолепната четворка почти не разговаряли един с друг и имали нужда от някой, който да движи проекта.

Спектър и Джордж Харисън
Спектър и Джордж Харисън

През 1970 г. Спектър копродуцира първия солов опит за изява на Джон Ленън – групата „Plastic Ono Band“, както и много негови соло хитове, като „Instant Karma“ (We All Shine On), „Power to the People“ и прочутата балада „Imagine“, която Ленън написва в дома на Спектър.  Той също така работи и върху соло дебюта на Джордж Харисън – „All Things Must Pass“ и „The Concert for Bangla Desh“.

През 1975 г. Спектър отново е в студиото с Джон Ленън, продуцирайки неговия албум „RocknRoll“ – колекция от интерпретации на Ленън на ранни класики в рока. Времената са трудни и за двама им и те често се напивали, докато записвали песните. Проектът потъва в алкохолна мъгла и Спектър е много разтроен. Накрая той избухва. Според автора Марк Рибовски в книгата „Той е бунтовник“, Спектър стрелял в тавана на студиото си, за да накара музикантите да се осъзнаят. Ленън подскочил с ръце на ушите си. „Фил“ – казал той, – „ако ще ме убиваш, убий ме. Но не се ебавай с ушите ми. Те ми трябват“. Спектър бил развил обсебеност към оръжията и този инцидент е само преглед на онова, което предстояло да се случи.

През 1977 г., по време на записа на албума „Death of a Ladies Man“ на певеца Ленърд Коен, цигуларят Боби Брус се осмелява да имитира фъфленето на Спектър право в лицето му. В отговор Спектър изважда пистолет, насочва го към Брус и го изгонва от студиото.

Твърде съм зъл

През 2000 г. Фил Спектър споделя в едно свое интервю за „Венити Феър“ какъв е най-големият му страх.

„Страхувам се, че Бог няма да ме пусне в рая, защото съм твърде зъл“ – казва той, – „а Дяволът няма да ме пусне в ада от страх, че ще го изместя“.

През цялата си кариера Спектър приема публичния си образ на луд гений, но когато славата му на създател на хитове е застрашена, той започва да показва една своя по-зловеща черта. Историите за неговите ексцентричности попаднат в пресата, която рисувала картината на един умопобъркан отшелник, обитаващ своя замък в Калифорния.

Появяват се слухове, че Спектър е забелязан да тича около имението си облечен в костюм на Батман. Говорело се, че той държи стъклен ковчег в мазето си и се е заканвал, че, ако неговата съпруга Рони някога го напусне, щял да я убие и да изложи тялото й в ковчега, също като в приказката за Снежанка.

Спектър обикновено се преобличал по четири пъти на ден и всеки път сменял оръжието си, за да е в тон с облеклото му.

Четири седмици след смъртта на Лана Кларксън Спектър казва за „Лондон Дейли Телеграф“: „Взимам лекарства за шизофрения, но не бих казал, че съм шизофреник, по-скоро имам биполярно разстройство. Аз съм най-лошият си враг. Обсебен съм от демони, които са по-силни от мен“.

Вероятно на това се дължи неговото опасно поведение през годините. Неговата бивша съпруга Рони твърди, че той я е държал като затворничка в къщата им. Басистът на групата „Рамонес“ Дий Дий Рамоне също отправя подобни обвинения към него. „Спектър винаги носеше оръжие“ – казва Рамоне, – „и понякога не ме пускаше да изляза от дома му дни наред“.

Атмосферата в студиото по време на записите на албума на „Рамонес“ „End of the Century“ била напрегната и маниакална. Спектър пиел непрекъснато и вдигал скандали. Накрая Дий Дий не издържал и избухнал, казвайки на Спектър, че ще го убие. Последният отново реагирал твърде бурно, насочвайки оръжието си към главата на басиста.

След убийството на Кларксън изникват още предполагаеми потърпевши, пострадали от особените маниери на Спектър. Детективите от Лос Анджелис издирват бившата стриптизьорка Сенди Кейн, която заявява, че преди 25 години Спектър я бил принудил да му прави орален секс под дулото на пистолет.

Кейн се била съгласила, страхувайки се за живота си, но не подала оплакване в полицията. „Аз бях стриптизьорка“ – разказва тя. – „Смятах, че ще изкарат мен виновна“.

Вероятно най-уличаващите обвинения идват от двамата осиновени синове на Спектър Донте и Гари, които, през декември 2003 г., разкриват ужасите от детството си пред пресата. „Години наред ние бяхме като животни в клетка, които се пускаха навън само за забавлението на Татко“ – споделя Донте. Насилственото поведение на баща им се засилва след развода му с Рони Спектър.

Донте твърди, че като дете е бил принуждаван да симулира секс с една от приятелките на баща му. На 9-годишна възраст той бил окован и очите му били завързани, след което приятелката на баща му се захванала с него.

Гари Спектър също твърдял, че е бил връзван и малтретиран сексуално, а баща му му казвал, че прави това, за да му даде ценен житейски опит.

Братята също били държани като затворници в имението на Спектър, където прозорците на къщата са обезопасени с решетки и бодлива тел. „Ние бяхме заключвани в отделни стаи от нашата гувернантка, пускаха ни за закуска и после ни отвеждаха с охрана на училище“ – разказва Гари.

Висене на нокът

Обвиненият в убийството на Лана Кларксън се явява на предварителното заседание на съда на 17 февруари 2004 г. със своя адвокат Лесли Ейбрамсън. Спектър бил сменил адвоката Робърт Шапиро, но нито един от двамата не дава обяснение за решението му.

Лесли Ейбрамсън
Лесли Ейбрамсън

Ейбрамсън, която е известна със защитата на братята Менендез, отлага планираното си пенсиониране, за да поеме случая на Спектър.

Спектър пристигнал в съда облечен целия в черно. Черна риза закопчана до шията, дълго черно палто, черни панталони и черни ботуши с 10-сантиметрови подметки. Единственият цвят по бледия продуцент идвал от розовите му очила. Проблемът поставен пред съда се състоял в едно доказателство, за което обвинението смятало, че се укрива от защитата: ставало въпрос за счупения нокът от палеца на Лана Кларксън, който бил почернял от барутен нагар.

След заседанието Ейбрамсън казала на репортерите, че не разполага с нокътя. „Ако разполагах с нокътя щях да окача снимката му на всички билбордове в Лос Анджелис“.

Но обвинението мислело другояче, водено от информацията получена от пенсионирания детектив от Отдел убийства Стан Уайт, който работел като следовател за екипа на защитата.

Фил Спектър и Робърт Шапиро
Фил Спектър и Робърт Шапиро

Прокурорите твърдели, че през лятото на 2003 г. Уайт се е похвалил на бившите си колеги за нокътя, казвайки им, че той е бил намерен след като криминолозите от полицията вече били приключили работата си в дома на Спектър. Ейбрамсън, от своя страна, контраатакувала обвинението за това, че са вкарали шпионин в редиците й.

Нокътят би могъл да определи изхода на процеса срещу Спектър. Ако обвинението успеело да докаже, че той е бил счупен,, защото Кларксън е вдигнала ръката си, за да защити лицето си от изстрела на оръжието, то Спектър щял да бъде признат за виновен. Но, ако защитата съумеела да докаже, че нокътят се е счупил, докато Кларксън е стреляла сама по себе си, то Ейбрамсън би могла да убеди журито в невинността на клиента си. В случай, че нокътят излезел наяве, защитата възнамерявала да го изпрати за анализ при експерта-криминолог Хенри Лий, който бил свидетелствал в процеса срещу О Джей Симпсън.

Първоначално върховният съдия Карлос Уранга наредил на защитата да предостави нокътя, но след среща при закрити врати с двете страни, той отложил решението си за 21 май 2004 г., когато било насрочено заседание за разглеждане на доказателствата.

Спектър бил освободен под гаранция в размер на 1 милион долара. На съдебните заседатели им предстояло да решат дали той ще продължи да създава своите стени от звук, или ще бъде затворен зад каменни такива. Адвокат Ейбрамсън била убедена, че ще спечели последното си дело преди пенсия. „Честно, момчета, победата ми е сигурна“ – казва тя на репортерите. – „Ако смятам да приключа кариерата си с този случай, няма да допусна да го загубя“.

Смъкнати панталони

Съдебният процес срещу известния продуцент Фил Спектър започва на 25 април 2007 г. във Върховния съд на Лос Анджелис. Спектор е обвинен в убийството на актрисата Лана Кларксън. В своята предварителна реч заместник областният прокурор Алан Джаксън казва на журито, че Спектър е „напъхал зареден пистолет в устата й и я е застрелял“.

Фил Спектър
Фил Спектър

Джаксън обещал да докаже, че Спектър е имал и предишни случаи на заплашване на жени с оръжие и щял да призове на свидетелската скамейка четири от тях, които са оцелели от неговите предизвикани от алкохола пристъпи на ярост. „Кларксън“ – казал той, – „е била просто последната от дългия низ жени, които са ставали жертва на Фил Спектър“.

В залата избухва фурор, когато защитата разбира от речта на обвинението, че държавата няма да представи пред съда показанията на Спектър, дадени на полицията на самото местопрестъпление. Според закона в Калифорния, подобни изявления се разглеждат от съда като свидетелски показания, основани на факти, дочути от трето лице. Те не се допускат в процеса, освен ако не бъдат представени от самото обвинение. На предишните заседания обвинението се било борило за допускането на показанията на Спектър, а сега се отказвало от тях.

Водещият адвокат на Спектър Брус Кътлър казал на съдия Лари Фидлър: „Чувствам се така, сякаш някой ми е смъкнал панталоните и сега стоя гол пред цялата зала“. Част от защитната стратегия на Кътлър почивала върху включването на тези показания в процеса.

Полицейските служители, които били пристигнали в имението на Спектър в Алхамбра в нощта на убийството, го записали как говори с пренебрежение за жертвата, наричайки я „лайно“. Спектър бил записан да казва: „Не знам какъв беше шибаният й проблем, но тя със сигурност нямаше право да идва в шибания ми замък, за да си пръсне шибаната глава“.

Защитата възнамерявала да използва ядосаната декламация на клиента си, за да подкрепи своето твърдение, че Кларксън е отнела сама живота си, а Спектър е бил вбесен и разстроен, че тя го е направила в дома му.

„Това е абсолютно нечестно“ – оплаквал се яростно Кътлър.

„Такъв е законът“ – отговорил му съдия Фидлър.

Кътлър бил третият адвокат на Спектър след освобождаването на Робърт Шапиро и Лесли Ейбрамсън. Той е най-добре познат като адвокат на мафиота Джон Готи и често предизвиквал недоволството на съдия Фидлър, заради бруклинския си маниер. Съдията го предупредил да не говори и да не заплашва свидетелите, а да ги проучва от адвокатската скамейка, както е по правило в Лос Анджелис.

Кътлър излага своята защитна реч на следващия ден. Той казал, че смъртта на Лана Кларксън е едно трагично самоубийство. Съдията подкрепил почти дузина възражения, повдигнати от обвинението срещу коментарите на Кътлър.

Сред зрителите на първия ред в залата присъствали майката на Кларксън Дона, нейната сестра Фоун и 26-годишната съпруга на Спектър Рейчъл Шорт.

Фил-режим

Първият свидетел на обвинението описал състоянието на обвиняемия под влиянието на алкохол, като изпадане във „Фил-режим“. Дороти Мелвин, която някога била менаджер на комедийната актриса Джоан Ривърс, казва пред журито, че когато Спектър пиел „той изведнъж си променяше настроението и се превръщаше в лунатик“. Тя била помолена да разкаже за един инцидент от 1993 г., в който Спектър я бил заплашил с пистолет и я бил заставил да си съблече дрехите.

Всичко започнало като „една прекрасна вечер“, спомня си Мелвин. В един момент Спектър седнал пред пианото в неговия дом с петата водка до себе си. Времето минавало и Мелвин се унесла на кушетката. Когато се събудила посред нощ, Спектър не бил там, а тя забелязала, че водката в шишето е почти изпита. Тя тръгнала да го търси и го открила навън, където той насочвал пистолета си към нейния нов Мерцедес. Той й изкрещял да се „връща веднага в шибаната къща“. Тя отказала и той я ударил с оръжието. След това й вдигнал скандал, че я бил търсил навсякъде, защото била откраднала някакви рокендрол сувенири от дома му.

Тя се върнала обратно вътре и той я последвал. Той й наредил да се качи на горния етаж и да се съблече. Тя отказала и той отново я ударил с оръжието. Мелвин грабнала ключовете си и се затичала към колата, опитвайки се да избяга. Но, когато стигнала до края на алеята, тя установила, че портите са заключени.

Спектър се втурнал след нея, този път въоръжен с пушка. „Казах ти да се махаш от тук, мамка ти!“ – крещял той.

„Портата не се отваря!“ – извикала тя, страхувайки се, че той ще я застреля.

Тогава Спектър внезапно престанал да я заплашва и изтичал обратно в къщата, за да отвори портата.

Тя се обадила в полицията и поискала помощта им, за да си върне дамската чанта, която била забравила в дома му, но не повдигнала обвинения, макар и да имала рани и подутини по главата. Тя обяснила, че не е искала да привлича негативно публично внимание. Мелвин била принудена да признае, че е продължила да поддържа контакти със Спектър и дори се е чувствала поласкана, когато той показвал интерес към нея.

Малко бяло нещо

Проведено било специално заседание без присъствието на съдебните заседатели, което разгледало въпроса със съществуването на доказателство, за което се предполагало, че е било намерено от екипа на защитата, но не е било предоставено на полицията.

Д-р Хенри Лий
Д-р Хенри Лий

Грег Дайъмънд, бивш служител на първия адвокат на Спектър Робърт Шапиро, свидетелствал, че е присъствал във фойето в дома на обвиняемия, заедно с адвокатите на защитата, в деня след смъртта на Кларксън. Там били и експертът по анализ на кървави петна д-р Хенри Лий и криминалният патолог д-р Майкъл Бедън. Тялото на Лана Кларксън било открито на един стол във фоайето. Според Дайъмънд, един от адвокатите бил забелязал някакъв малък бял предмет на килима. Тогава д-р Бедън разгледал предмета и казал, че това е парче от зъб. Полицията, обаче никога не била получавала зъб от защитниците на Спектър.

След това на свидетелската скамейка се качил д-р Бедън и заявил, че подобен инцидент никога не се е случвал, добавяйки, че досега не е бил обвиняван в подправяне на доказателства.

Адвокат Сара Каплан, която била част от екипа на защитата по онова време, свидетелствала, че е видяла доктора да вдига „малко бяло нещо“ от килима и да го поставя в плик за доказателства. Тя описала предмета като „плосък, с неравни краища“ и горе-долу с размера на нокът. Тя казала, че няма представа какво се е случило с този предмет, след като д-р Лий го бил поставил в плика.

Частният следовател Станли Уайт свидетелствал, че той също е присъствал във фоайето и е чул д-р Лий да казва, че белият предмет е от човешки произход. След това той и Лий били спорили за естеството на предмета. Уайт бил сигурен, че това е нокът, но Лий не бил съгласен и му казал: „Имаш нужда от очила“. Когато го помолили в съда да определи по скалата от 1 до 10 до каква степен е сигурен, че това е било нокът, Уайт казал „9,5“. Той добавил, че преметът „изглеждаше като наранен при защита нокът“. Според него, той бил сивкав на цвят, което може би се дължало на барутния нагар, а част от него била червена, но той не можел да каже със сигурност дали това е била кръв или лак за нокти.

Д-р Лий пътувал за Китай и не могъл да присъства на заседанието.

Този загадъчен бял предмет представлявал голяма важност, тъй като в нощта на смъртта си Кларксън носила изкуствени нокти, а криминалистите били установили, че от десния й палец липсва малко парченце от нокътя. Защитата възнамерявала да докаже, че счупеният нокът със сигурност говори за това, че жертвата сама е насочила оръжието към себе си и вероятно е натиснала спусъка с палец.

Показанията на свидетелите си противоречали на места. Грег Дайъмънд казал, че д-р Лий изобщо не е докосвал предмета. Той твърдял, че Сара Каплан го била намерила, вдигнала го и го показала на д-р Бедън. Каплан, обаче заявила, че никога не го е докосвала и казала също, че Станли Уайт не е бил във фоайето по време на тази случка. Според нея, той бил сложен на пост отвън.

Но друг следовател на защитата, който също бил на мястото, Бил Павелик, свидетелствал, че не е виждал д-р Лий, или някой друг, да държи малък бял предмет. Когато по-късно телевизия „Court TV“ иска коментара му за показанията на Уайт, той ядосано отговаря, че счита Уайт за „свидетел на обвинението“ и „доносник“.

Обладан от демон

На свидетелското място сяда координаторът по кастинг Даян Огдън и описва две покъртителни случки, които преживяла с Фил Спектър през 1989 г. Огдън, която била работила като личен асистент на Спектър през 1988 г., отишла на парти в неговия дом през март 1989 г.

Даян Огдън
Даян Огдън

Когато гостите си тръгнали и Огдън решила да се сбогува с домакина, Спектър внезапно грабнал една пушка и започнал да й крещи. След това извадил пистолет, насочил го към лицето й и, псувайки, настоял тя да остане. Според Огдън, Спектър бил пил по време на цялото събиране.

„Това не беше моят Фил“ – казала Огдън. – „Това не беше човекът, когото обичах… не беше той. Сякаш се беше превърнал в демон“.

Тя разказала на журито как Спектър я завлякъл под дулото на пистолета в спалнята си и се опитал да прави секс с нея, но не успял. На следващата сутрин тя се събудила от звука на неговото пеене под душа.

Няколко седмици след този инцидент Огдън отишла на вечерно парти в дома на Спектър и той отново пил през цялото време. Когато се опитала да си тръгне, той пак настоял тя да остане и тръгнал да я гони с Узи. Тя изтичала до колата си и се заключила вътре, но той започнал да удря с оръжието по прозорците. Тя подкарала колата и видяла в огледалото за обратно виждане как той насочва оръжието си към нея. От този момент нататък Огдън внимавала никога да не остава насаме със Спектър.

Стефани Дженингс
Стефани Дженингс

Фотографът Стефани Дженингс разказва подобна история. През 1995 г. тя била в Ню Йорк за церемонията по въвеждане на музиканти в Залата на славата на рокендрола. Тя се била запознала със Спектър миналата година и те били станали „интимни“, според „Лос Анджелис Таймс“. Тя свидетелствала, че двамата били отседнали в хотел „Карлайл“ в Манхатън, но в отделни стаи. Една нощ тя спяла в стаята си, когато охранителят на Спектър почукал на вратата й и я поканил в апартамента на шефа си. Тя отклонила поканата и се опитала да заспи отново, но тогава на вратата пак се почукало. Този път отпред стоял самият Спектър и бил очевидно много пиян. Той настоял тя да се качи с него в апартамента му.

„‘Аз плащам за тази стая“ – казал той. – „и ти ще дойдеш в апартамента ми щом ти казвам“.

Но тя отказала и избухнал скандал. Тя се втурнала към банята потънала в сълзи и той тръгнал след нея. Спектър я зашлевил и тя го бутнала във ваната. Той се измъкнал от там и застанал пред вратата, изваждайки пистолет и й казал, че не може да излезе. По-късно тя съобщава за случая в полицията, но отказва да повдигне обвинения.

При кръстосания разпит Дженингс признава, че в онзи момент не е смятала, че той ще я застреля нарочно, а се е страхувала, че това може да стане случайно. Адвокатът на защитата Роджър Дж. Росен подчертава факта, че тя била казала на полицията, че Спектър не е насочвал оръжието си към нея.

„Тогава ли излъгахте или лъжете сега?“ – попитал я той, но съдия Фидлър го порицал и казал на заседателите да игнорират въпроса.

Съдия Фидлър
Съдия Фидлър

Тогава Росен представил един договор, който показвал, че от „Нешънъл Инкуайърър“ са й платили 1000 долара, за да направи интервю със Спектър и за негови снимки.

По-късно заседателите изслушали две гневни съобщения от телефонния секретар на Дженингс, които Спектър бил оставил, когато тя не се появила на партито за рождения му ден през 1996 г. В едното съобщение той заплашвал да я прогони от бизнеса. „Лос Анджелис Таймс“ прави преброяване на думите и съобщава, че „от 166 думи, около 20 са нецензурни“.

Още една жена, която се познавала със Спектър, разказва на журито за своите преживявания с пияния звукозаписен продуцент. През 1992 г. Мелиса Гросвенър работела като сервитьорка в Ню Йорк, когато Спектър я поканил да прекара известно време с него в Калифорния. Щом пристигнали, той я завел на вечеря. След това отишли в неговия дом в Пасадена, където танцували. Според Гросвенър, Спектър бил „определено малко пиян и заваляше думите си“.

Мелиса Гросвенър
Мелиса Гросвенър

В около 02:00 ч. Гросвенър решила, че е време да си ходи и изведнъж „цялото поведение на Спектър се промени“. Той излязъл от всекидневната и се върнал, носейки кобур с пистолет. Той извадил оръжието, вдигнал го пред лицето й и казал: „Ако се опиташ да си тръгнеш, ще те убия“. Тя останала да седи на стола си, страхувайки се какво може да направи той, и накрая заспала там с чантата си на рамо. Лана Кларксън също била намерена да седи в стол, във фоайето на имението на Спектър, с преметната през рамото й чанта.

По време на кръстосания разпит защитата се опитала да дискредитира Гросвенър, повдигайки въпроса за нейния престой в затвора в миналото. През 1989 г. тя била осъдена за незаконно присвояване на средства от банката, в която работела. Гросвенър признала, че е пропуснала този факт в молбата си за работа, и разкрила, че през 1992 г. Спектър бил платил половината от сумата за операцията на едното й око.

Да, трябва

Тогава обвинението обръща вниманието си към нощта на смъртта на Лана Кларксън и събитията, които довеждат до срещата й със Спектър. Роми Дейвис е първата среща на Спектър през онази нощ. Двамата били стари приятели и бивши съученици. Той я завел на вечеря в „Grill on the Alley“ в Бевърли Хилс, по време на която си поръчал две дайкирита.

Роми Дейвис
Роми Дейвис

Дейвис не могла да заяви със сигурност, че нейният стар приятел е бил пиян през онази вечер. „Не съм експерт по алкохолизъм и не мога да определя какво точно значи да бъдеш пиян“. Но все пак тя признала, че Спектър „не беше на себе си“.

Следващата среща на Спектър за вечерта била с Кати Съливан, негова приятелка и сервитьорка в „Grill on the Alley„. Тя не била на работа, а вечеряла в ресторанта с приятел. Според нейните показания, Спектър изпратил съобщение на нейната маса, питайки я дали иска да излязат заедно на питие. Тя приела и двамата отишли в близкия „Trader Vic’s“, където той поръчал два Моряшки грога – коктейл, съдържащ плодови сокове и 3 унции (85 мл.) различни видове ром. След това отишли в „Dan Tana’s“, където си поръчал две дайкирита и салата, която не изял. Последната им спирка била в „Къщата на блуса“ в Западен Холивуд, където си поръчал чист ром.

Съливан свидетелства, че Спектър не изглеждал пиян и се държал добре, докато бил с нея. Тя разказва също, че той раздавал щедри бакшиши през онази нощ – оставил 150 долара за сметка от $44 в „Trader Vic’s“, и 450 долара за сметка от $13 в „Къщата на блуса“.

Съливан казва на журито, че Спектър се натъкнал на Лана Кларксън в „Къщата“, където тя работела като салонна управителка. Спектър, който е висок 1,60 м., два пъти се опитал да влезе във Вип залата на клуба и двата пъти Кларксън, която е висока 1,80 м., го спирала, защото там имало частно парти.

„Знаеш ли кой съм аз?“ – попитал я Спектър.

Когато разбрала, че той е прочутият продуцент, който е работил с много велики имена в рокендрола, включително и с Бийтълс, тя казала: „О, съжалявам, г-н Спектър, влезте. Казвам се Лана“.

Според CourtTV.com, когато Съливан си поръчала вода вместо алкохолна напитка, Спектър „и наредил да напусне клуба и накарал Кларксън да я изпрати до Мерцедеса“.

Съливан се почувствала унизена и, вървейки с Кларксън към колата на Спектър, казала на актрисата: „Трябва ли да го правиш“.

Кларксън отговорила: „Да, трябва“.

Заместник областният прокурор Алан Джаксън запитал Съливан: „Останахте ли с впечатлението, че тя следва заповедите, дадени й от г-н Спектър?“.

„Така си помислих“ – отговорила Съливан.

След това Съливан заявява, че Спектър никога не е насочвал оръжие срещу нея и не се е опитвал да я задържи против волята й, но веднъж я бил придружил от дома си до колата й с пушка в ръка, за да осигури безопасността й.

Тя казва на журито, че го е виждала с оръжие и друг път в неговото имение, но не се е чувствала заплашена. Тя описва отношенията си с него като такива между баща и дъщеря.

Целият им случай е Де Суза

Шофьорът на Фил Спектър Андриано Де Суза свидетелства, че Спектър е излязъл от имението си в около 05:00 ч. на 3 февруари 2003 г., държейки револвер в окървавената си ръка. Според Де Суза, Спектър му бил казал: „Мисля, че убих някого“. Обвинението смятало тези думи за несъмнено признание в убийство. 

Андриано Де Суза
Андриано Де Суза

Но защитникът Брус Кътлър характеризира бразилеца Де Суза като нелегален имигрант, работещ в Щатите със студентска виза, чийто познания по английски език са доста ограничени. Кътлър поставя под съмнение точността на неговата интерпретация на казаното от Спектър през онази сутрин. „Целият им случай е Де Суза“ – казва Кътлър, визирайки обвинението.

Де Суза, обаче се оказва надежден свидетел за обвинението. Той свидетелства, че е започнал да учи английски език на 13-годишна възраст в Бразилия и на скамейката разбирал и отговарял без проблеми на задаваните му въпроси. Все пак той признал, че английският му се е подобрил през четирите години, които били изминали от смъртта на Лана Кларксън. Той разказал, че през онази нощ е закарал Спектър и Кларксън в имението и че шефът му е миришел на алколохол.

При кръстосания разпит защитникът Брадли Бранън запитал Де Суза, дали е разбирал какво казва Спектър през онази вечер и го помолил да опише гласа му.

„Не съм добър в описанията“ – отговорил Де Суза и вместо това имитирал носовия глас на Спектър: „Андриано, Андриано, карай към `Grill`“. Заседателите не могли да сдържат смеха си.

Когато го запитали за пиянството на Спектър, Де Суза заявил: „Не мога да кажа, че беше пиян, но не беше и същият човек, при когото дойдох на работа в 19:00 ч“.

Едно плюс едно е равно на пет

Първият свидетел призован от защитата е д-р Винсент Димайо, бивш съдебен лекар на Бексар Каунти в щат Тексас. Димайо свидетелства, че „Предметните доказателства говорят най-вече за самопричинена огнестрелна рана“, подкрепяйки по този начин тезата на защитата, че смъртта Лана Кларксън е инцидентно самоубийство.

Д-р Винсент Димайо
Д-р Винсент Димайо

Димайо прекарва на скамейката три дни, предоставяйки обширни показания върху низ от криминални области и поставяйки под съмнение някои от показанията, дадени преди това за обвинението от помощник съдебния лекар на Лос Анджелис д-р Луис Пеня.

Д-р Пеня бил казал на заседателите, че жертвите на самоубийство от женски пол рядко използват оръжие и никога не се прострелват в лицето. Но д-р Димайо свидетелствал, че жените, които възнамеряват да отнемат живота си, най-често използват пистолет или револвер и, че „99%“ от смъртните случаи, в резултат на изстрел в устата, са „самоубийства“. Така той хвърля съмнение върху твърденията на обвинението, че Фил Спектър е застрелял Кларксън в устата.

Когато поискали мнението му въпроса защо Кларксън не е оставила предсмъртно писмо, Димайо отговорил, че повечето самоубийства представляват спонтанни актове и повечето хора, които отнемат живота си, не оставят бележки.

Анализът на кръвта на Кларксън след смъртта й показал ниво на алкохол 0,12 (законният лимит за шофиране е 0,08). Преди това д-р Пеня бил свидетелствал, че в организма й са открити следи от болкоуспокояващите Aleve и Викодин, но в малки количества. На скамейката д-р Димайо обяснил, че комбинацията от алкохол и Викодин създава „синергично въздействие“. „Тогава едно плюс едно не е равно на две“ – казал той, – „едно плюс едно е равно на пет“.

След това защитата засяга въпроса за това колко далеч биха могли да стигнат пръските кръв след изстрел в устата. Димайо се съгласил с позицията на защитата, че кръвта би могла да се разпръсне до 1,80 м., опръсквайки бялото сако на Фил Спектър. Но обвинението оспорва това твърдение, заявявайки, че кръвта би могла да стигне на по-малко от метър при тези обстоятелства, което означавало, че за да опръска сакото си, Спектър трябва да е бил в непосредствена близост и да е стрелял в устата на жертвата си.

Алан Джаксън
Алан Джаксън

По време на кръстосания разпит прокурорът Алан Джаксън многократно запитвал д-р Димайо дали вади заключенията си от настоящия случай или просто цитира общи криминални статистики. Въпросите на Джаксън били обстойни и често заядливи, а отговорите на Димайо сухи и граничещи със снизхождението.

Джаксън повдигнал въпроса за охлузването по езика на Лана Кларксън. Димайо заявил, че подобни охлузвания не биха могли да бъдат причинени от насилственото натикване на оръжие в устата й. Той обяснил, че езикът е мускул и е необходима доста сила, за да бъде охлузен. Според него то се е появило в резултат от газовете причинени от изстрела.

Прокурор Джаксън предизвикал изявлението на Димайо, според което жените най-често отнемали живота си с оръжие. Той цитирал статистики, показващи, че жените от възрастовата група на Лана Кларксън най-често се самоубиват с отрова.

След смъртта на Кларксън по ръцете на Спектър не била открита кръв, но тя била размазана навсякъде из къщата. Полицаите били намерили окървавена кърпа до една от тоалетните. Джаксън попитал Димайо, дали е възможно Спектър да е измил ръцете си в тоалетната чиния.

„Човек обикновено си мие ръцете в мивката, а не в тоалетната“ – отговорил Димайо, предизвиквайки смях сред журито.

„Ами, ако току-що е убил някого?“ – попитал Джаксън.

Димайо не допускал такава възможност, казвайки, че хората са същества на навика и вероятно Фил Спектър би измил ръцете си в мивката както обикновено.

Димайо също коментирал разликите между ниския, слабоват Спектър и Кларксън, която била висока 1,82 м. Според него, ако е имало борба за оръжието, по всяка вероятност тя щяла да бъде спечелена от Лана.

Джаксън запитал Димайо дали свидетелства повече като адвокат на защитата или като безпристрастен учен. Димайо заявявал многократно, че неговите мнения почиват на научната обективност, но все пак признал, че взима по 400 долара на час за услугите си.

Много, много депресирана

Обвинението призовава на свидетелското място бившия бодигард на комедийната актриса Джоан Ривърс, който разказал как две години подред е изхвърлял Фил Спектър от новогодишните партита в дома на Ривърс, понеже правел заплашителни коментари за стреляне по жени. Пенсионираният детектив от нюйоркската полиция Винсент Таназо казал, че при първия случай мениджъра на Ривърс Дороти Мелвин го била информирала, че Спектър е извадил пистолет на партито. (Самата Мелвин дава показания, според които Спектър е заплашвал лично нея с оръжие). Таназо казал, че, докато е изпровождал Спектър навън, е можел да усети оръжието под сакото му. Бодигардът предупредил Спектър да не докосва оръжието, за да не се наложи той самият да извади неговото и да го застреля. Излизайки навън Спектър, използвал вулгарен термин, с който описвал жените и заявил, че те „всички заслужават куршум в главата“.

Една година по-късно Спектър направил сцена на Коледното парти у Ривърс и отново Дороти Мелвин помолила Таназо да го изхвърли. Според Таназо, когато той свалил Спектър в лобито, в същия момент една жена излизала от асансьора и Спектър бил казал: „Ще я застрелям в главата“. Таназо извел войнствения продуцент навън и го вкарал в лимузината му.

Защитата продължила да представя случая си, призовавайки серия от свидетели, чиито показания създали за журито образа на една разтревожена Лана Кларксън. Медицинският служител от Пожарната служба в Лос Анджелис Дейвид Старк свидетелствал, че когато оказвал помощ на Кларксън по време на едно коледно парти през 2001 г., той бил подушил алкохол в дъха й. Тя била счупила и двете си китки, падайки на партито.

Приятелят на Кларксън, писателят Дейвид Шапиро, казал на журито, че тя му се оплаквала от паричните си неволи. В един имейл до него от 2000 г. тя казва: „Смятам да си подредя нещата и да се откажа, защото не издържам повече“. Тя също била написала: „Твърде съм изморена, за да се насилвам да ям“. При кръстосания разпит Шапиро признал, че Лана е известна със склонността си да преувеличава нещата.

Драматургът Джон Барънс свидетелствал, че три месеца преди смъртта на Кларксън, я бил уволнил от своята продукция „Brentwood Blondes“, тъй като била непредсказуема и с нея било трудно да се работи.

Според нейната приятелка Дженифър Хейс-Рийдл, в дните преди смъртта си, Лана Кларксън била „абсолютно не на себе си и депресирана“. Принудена да работи в „Къщата на блуса“, за да свърже двата края, Кларксън се чувствала „унижена“. В добавка към финансовите й проблеми, тя наскоро била приключила връзката си с един мъж, за когото мислела, че е „избраният“. Хейс-Рийдл казала на съдебните заседатели, че Кларксън пиела твърде много и често комбинирала Викодин с шампанско или текила.

При кръстосания разпит прокурорът Патрик Диксън запитал Хейс-Рийдл по какъв начин Кларксън е гледала на своята кариера. Хейс-Рийдл признала, че тя е била изпълнена с надежди, но това била надежда от типа „притиснат в ъгъла“. Кларксън, казала тя, била „много, много депресирана“.

Защитата продължила с най-добрата приятелка на Лана Кларксън Пънкин Лафлин, която подкрепила показанията на Дженифър Хейс-Рийдл, отнасящи се до злоупотребата на Кларксън с алкохол и лекарства и нейното състояние на депресия. Лафлин свидетелствала, че, само няколко дни преди смъртта си, Кларксън й била казала, че е загубила волята си за живот. Лафлин разказала за един определен инцидент, който бил причинил огромен стрес на Кларксън. По време на едно парти холивудският режисьор Майкъл Бей не могъл да я познае. Клърксън, която била работила с него в някаква реклама за коли, която той режисирал, била неутешима. В интервю за „Лос Анджелис Таймс“ самият Майкъл Бей казва, че този инцидент „никога не се е случвал“.

„Не искам да живея повече“ – била казала Кларксън на Лафлин в един телефонен разговор. – „Не искам да живея в този град. Искам да сложа край“.

Труден въпрос

Защитата поставя под съмнение точността на тестовете на пробата от урина, която била взета от Спектър в утрото на 3 февруари 2003 г. Криминалният токсиколог Робърт А. Мидълбърг заел свидетелското място и казал на журито, че тези тестове не са надеждни, тъй като тестът с урина не е най-добрият метод за определяне на наличието на алкохол. Той обяснил как от естествено присъстващите в урината захар и мая би могъл да се получи алкохол и, в случай че човек не е уринирал от известно време, нивото на алкохола би се вдигнало.

Прокурор Джаксън попитал Мидълбърг дали човек тежащ 61 кг., колкото тежал Спектър, би се опиянил след консумирането на толкова много напитки, колкото Спектър бил изпил, според свидетелите, в нощта на смъртта на Кларксън.

Мидълбърг казал, че това е „много, много труден въпрос“. За да отговори, той имал нужда от повече информация, като например колко бързо са били изпивани питиетата. Той също казал, че хората имат различни нива на поносимост към алкохола и биха били нужни още тестове, за да се определи дали Спектър е бил под въздействието на алкохол.

Защитата призовала експерта по анализ на кръвни петна Стюарт Джеймс. Джеймс свидетелствал, че кръвта при изстрел би могла да измине до 1,80 м., но при кръстосания разпит признал, че не би могъл да определи със сигурност дали Спектър е стоял твърде далече от Кларксън, за да може да я застреля в устата. Джаксън посочил, че пръските от кръв са намерени върху предната част на роклята на жертвата, но не и по опънатите й крака и попитал свидетелят как това би могло да се случи, ако Спектър е бил твърде далеч, за да блокира пръските. Джеймс казал, че се съмнява, че краката на Кларксън са били в тази позиция, когато спусъкът е бил натиснат. Джаксън се приближил до свидетеля и протегнал ръката си, за да демонстрира колко близко би трябвало да е бил обвиняемият, за да е могъл да я застреля в устата и Джеймс се съгласил, че може би Спектър наистина е бил толкова близо.

Следващият свидетел на защитата бил д-р Вернер Спиц, бивш главен съдебен лекар в окръг Уейн Мичиган, който свидетелствал, че по негово мнение смъртта на Лана Кларксън е била самоубийство. През 50-годишната си практика той не бил виждал нито един смъртен случай в резултат на изстрел в устата, който да се дължи на убийство. Спиц казал, че комбинацията от изстрела в устата, нейната депресия, наличието на алкохол и лекарства в организма й и нагара, кръвта и тъканите, открити по ръцете й, говорели, че Лана Кларксън сама е отнела живота си.

Джаксън запитал Спиц колко му плаща защитата и докторът отговорил, че взима по 5000 долара на ден, като до този момент бил получил 45000 долара. Джаксън го попитал дали очакването, че ще получи толкова много пари не е повлияло на професионалното му мнение. Спиц отговорил, че няма такова нещо.

Да се върнем на въпроса

Двадесет и четиригодишната дъщеря на Фил Спектър Никол се появява закратко на свидетелската скамейка. Защитата се опитва да измъкне от нея показания, които да представят обвиняемия в светлина различна от досега създаденото за него впечатление. Описвайки своите отношения с баща си след развода му с майка й, когато тя била на осем години, Никол започнала да обрисува портрета на един любящ и грижовен баща, но съдия Фидлър бързо пресякъл сладките й спомени. „Да се върнем на въпроса“ – смъмрил той защитата. Съдията позволил на Никол да свидетелства, че баща й е десняк.

В същия този ден защитата призовала компютърния анализатор от шерифското управление Томас Фортиър, който бил преровил лаптопа на Лана Кларксън за думите самоубийство, убийство и депресия. Фортиър разказал как е попаднал на един имейл от 2002 г., който тя била написала на приятел и, който съдържал изречението: „Степента на депресия, в която съм изпаднала, ме кара да се чувствам изчерпана и изхабена“. Кларксън също била запазила един имейл от Актьорската гилдия, в който се рекламирала прожекция за депресията в Медицинския център Седърс-Синай.

При кръстосания разпит прокурор Джаксън запитал дали е истина, че думата самоубийство не присъства никъде в лаптопа на Лана Кларксън. „Точно така“ – отговорил Фортиър.

На съдебните заседатели било показано 30-минутното промоционално видео, което Кларксън била заснела, за да показва талантите си. На видеокасетата, озаглавена Lana Unleashed, тя играе моханиня, самотна жена, която няма късмет със срещите, стриптизьорка от Вегас, рок-фенка, кукла Барби и певеца Литъл Ричард, продаващ гримове по телевизията. Записът предизвиква смях и сълзи от зрителите в залата, сред които била и сестрата на Кларксън.

Записът бил излъчен във връзка с показанията на свидетеля на защитата Ник Терзиан, който бил агент на Кларксън от много години. Но вместо да подкрепи тезата на защитата, че Кларксън е била една депресирана и отчаяна безработна актриса, Терзиан заявил, че тя е била „истинска машина за пари“ с „много добра кариера“. През 2002 г. тя останала без работа за девет месеца, след като счупила китките си, но според Терзиан, след възстановяването си тя била щастлива, че е „обратно в играта“ и добавила дублажите към репертоара си. Терзиан разкрил, че тя е получила две работи само три дни преди смъртта си. Снимките за едната от тях, в която щяла да се появи в реклама за мобилни телефони, щели да започнат пет дни след кончината й.

Близката приятелка на Кларксън Нили Хъдсън свидетелствала, че тя е била „много въодушевена да продължи напред“, след като се е възстановила. Хъдсън казала, че Кларксън е била депресирана, заради загубата на приходите си по време на възстановителния си период, но твърденията, че е била склонна към самоубийство били „абсурдни, напълно абсурдни“. Хъдсън казала също, че в деня преди смъртта си, Кларксън й била споменала, че възнамерява да отиде да си купи удобни обувки, които да носи по време на работата си в „Къщата на блуса“.

Филмовият режисьор Майкъл Бей се качил на свидетелското място и опровергал показанията дадени от Пинкин Лафлин, според които той не бил познал Лана Кларксън на едно парти. Бей, сред чийто филми са заглавия като „Пърл Харбър“ и „Трансформърс“, свидетелствал, че Кларксън не е била повяхнала теменужка и той със сигурност би я забелязал на парти. „Тя беше забавна, тя беше секси и не изпитваше притеснение да заговори някого“. Той добавил, че тя би го зашлевила през лицето, ако той се опитал да се надува по този начин пред нея. Макар Бей да не си спомнял точната дата на въпросното парти, той бил уверен, че не е виждал Кларксън през този период от време. „Нямах контакт с Лана“ – казал той. – „Тя също не се беше свързвала с мен“.

Последни опити

Невропатологът д-р Ян Лийстма се явява като свидетел на защитата и заявява, че позата на тялото на Кларксън съвпадала с тази, която обикновено се наблюдава при такъв тип самоубийства. Той обяснил, че доста хора записват самоубийствата си и той бил изучавал тези записи, за да установи някои типични „смъртни динамики“. Все пак, при кръстосания разпит, д-р Лийстма признава, че не е в състояние да каже със сигурност дали смъртта на Кларксън е била самоубийство или убийство.

На 9 август 2007 г. дванадесетте съдебни заседатели и още шестима техни резерви посещават имението на Фил Спектър в Алхамбра, за да видят с очите си местопрестъплението. Спектър също бил там, облечен небрежно в синя фланелка с дълги ръкави, спортни панталони и сандали.

Съдия Фидлър и други съдебни служители наблюдавали, докато заседателите разглеждали фоайето, в което била умряла Кларксън. Четирима заседатели изпробвали да седнат в копие на стола, в който било открито тялото й. Предоставени им били увеличени фотографии на ключовите места, както и снимки на тялото на Кларксън, така както било намерено. Заседателите не били допуснати в стаята, където било открито опръсканото с кръв бяло сако на Спектър.

На мястото, на което бил паркиран Мерцедесът на Спектър в онази нощ, сега стоял един Форд Краун Виктория. Някои от заседателите попитали дали биха могли да влязат в колата, докато тя е със запален двигател и пуснат климатик, за да могат да добият представа за нивото на шума, на което е бил изложен шофьорът Андриано Де Суза, но съдия Фидлър не удовлетворил молбата им под предлог, че климатикът на Форда може да не шуми по-същия начин като този на Мерцедеса. Той също отказал и на молбата им във фоайето да бъде възпроизведен силен шум, подобен на изстрел, докато те стоят отвън.

Нова теория

Защитата призовава на свидетелската скамейка майката на Лана Дона Кларксън, за да разкаже за писмата, които била намерила в апартамента на дъщеря си. Те приличали на препоръки от директори на големите филмови студия, но защитата и обвинението били единодушни, че са подправени. Лана Кларксън очевидно била използвала тези препоръки, за да вземе заем от своя приятел, покойния Хюго Куокенбуш, основател на Корпорацията Чарлз Шуоб. Защитата възнамерявала да докаже , че тези писма демонстрират колко отчайваща е била ситуацията на Кларксън. Една от препоръките била написана от името на кастинг-директора в NBC Марк Хършфийлд, който по-късно свидетелствал, че никога не е писал или подписвал подобно писмо.

При кръстосания разпит прокурор Джаксън се възползвал от възможността да разпита майката на Кларксън за нейната последна среща с дъщеря й. Дона Кларксън обяснила, че през следобеда преди смъртта на Лана, те били ходили да купуват обувки. Лана възнамерявала да си купи един чифт, но накрая си купила седем. Според майка й, след шопинга тя била отишла направо на работа.

Следващият свидетел, бележитият криминален патолог д-р Майкъл Бедън, разпалил страстите в залата, когато заел свидетелското място и предложил обяснение за това, как кръвта на Лана се е озовала върху бялото сако на Спектър. Количеството течност в дробовете на Кларксън показвало, че гръбнакът й не е бил напълно прекъснат от изтрела. Докторът смятал, че Кларксън е продължила да диша между 2 и 4 минути след изстрела. Той продължил с теорията, че след като се е застреляла, Спектър се е затичал да й помага и тя е изкашляла кръв върху сакото му.

Обвинението гласовито протестирало, тъй като не било предупредено за тази нова теория, което било ясно нарушение на правилата. Ядосаният съдия Фидлър изпратил съдебните заседатели навън и скастрил екипа на защитата за това крещящо нарушение, отбелязвайки, че това не е първият път, в който те укриват доказателства от обвинението.

Адвокатите на Спектър се възпротивили, че тази нова теория е възникнала толкова скоро, че не са имали възможност да я споделят. Но съдията не се вързал на това. „Нямам съмнения и ще го кажа пределно ясно – това бе направено с цел да се придобие тактическо превъзходство“. Съдията заявил, че ще обясни поведението на защитата в своите инструкции към заседателите и ще ги посъветва да не взимат под внимание показанията на този свидетел.

Когато заседанието било възобновено, д-р Бедън казал, че не би могъл да заключи от доказателствата, че Лана Кларксън е възнамерявала да се самоубие. „Тя може да си е играела с оръжието, да го е разглеждала или просто да е била безразсъдна“ – казал той.

При кръстосания разпит Бедън бил запитан дали в този случай няма конфликт на интереси, тъй като неговата съпруга е една от адвокатките на Спектър. „Единственият ми интерес е г-н Спектър да получи справедлив процес с помощта на информацията, с която разполагам“ – казал Бедън. Той признал, че таксата за услугите му по случая ще достигне около $110,000.

Прокурор Джаксън запитал Бедън дали по някакъв начин е режисирал показанията на двамата предишни експерти, д-р Вернер Спитц и д-р Винсент Димайо, които споделяли неговото мнение, че Кларксън се е застреляла сама. Бедън отхвърлил тази възможност, казвайки че те са по-изтъкнати в областта на криминалистиката от него самия. „В сравнение с тях аз съм некадърник“.

Студено дуло в челото

Тогава обвинението призовава бившата служителка и интимна приятелка на Спектър Девра Робитейл, която свидетелствала, че Спектър два пъти е насочвал оръжие срещу нея. Първият инцидент се случил през 70-те години, след едно парти, на което той се бил напил.

Девра Робитейл
Девра Робитейл

Той заключил вратата, за да не й позволи да си тръгне, след това опрял оръжието в главата й и заплашил, че ще дръпне спусъка, ако тя се опита да си отиде. „То докосваше слепоочието ми“ – казала тя. – „Студено“.

Робитейл, която е от Лондон, казала „тогава показах британския си характер, казах му да престане и да свали оръжието“. В крайна сметка той го направил и й отключил вратата.

През 1987 г. Спектър повторил изпълнението си след едно парти в дома му в Пасадена, където живеел тогава. Според Робитейл, Спектър заключил вратата и я заплашил с пушка, настоявайки тя да остане с него. Този път тонът й на британска гувернантка нямал ефект върху него и той я държал затворена за няколко часа.

При кръстосания разпит тя свидетелствала, че тогава не мислела, че пушката е заредена. Тя също признала, че е приела 9000 долара от един жълт вестник, за да разкаже за преживяванията със Спектър.

След това на скамейката се качил невропатологът Джон Андрюс, за да опровергае показанията на д-р Майкъл Бедън. Той обяснил защо, според него, Лана Кларксън не би могла да е дишала след изстрела. Той казал, че дори гръбначната хорда да не е била напълно прекъсната от куршума, тя би изпаднала в „гръбначен шок“, който би довел до краткотрайна парализа. Той вярвал, че гръбнакът на Кларксън е бил напълно прекъснат от куршума, предотвратявайки по този начин всякакви нейни движения.

Що се отнася до наличието на течности в дробовете, д-р Андрюс предположил, че те биха могли да са попаднали там в часовете, през които тялото е седяло във фоайето, или по време на местенето му в моргата. Друго възможно обяснение е, че сърцето й би могло да е продължило да бие за кратко след изстрела, създавайки достатъчно налягане за пренасянето на кръв и течности в белите дробове.

Криминалният патолог д-р Вернер Спитц бил призован отново, за да окаже подкрепа на теорията на д-р Бедън, че Кларксън е живяла достатъчно дълго, че да изкашля кръв върху сакото на Спектър. При кръстосания разпит прокурор Джаксън запитал д-р Спитц дали е съгласен с теорията, че гръбнакът на Кларксън е бил прекъснат само отчасти. Спитц започнал да разтяга локуми, отбягвайки да се съгласи напълно с мнението на Бедън.

В последния ден от призоваването на свидетелите главният адвокат от защитата Брус Кътлър поискал от съдията позволение да се оттегли от случая. По-късно Спектър обяснил, че е бил недоволен от агресивния подход на нюйоркския адвокат. „Освен това той беше трън в очите на съдията“ – казва Спектър.

Лана, не си отивай!

В заключителната си реч прокурорът Алан Джаксън помолва членовете на журито да си представят, че са на паркинга на „Къщата на блуса“ в нощта на смъртта на Лана Кларксън, когато тя се готвела да си тръгне с обвиняемия Фил Спектър.

Лана Кларксън
Лана Кларксън

Джаксън казал: „Вие бихте се приближили и бихте й прошепнали `Не отивай. Не отивай. Лана, не отивай`. Причината да го кажете е, че вие знаете нещо, което тя не знае. Вие знаете в сърцата си, че той е виновен за смъртта й. Той я е убил“.

„Лос Анджелис Таймс“ характеризира продължилата 4 часа и 13 минути реч на Джаксън като „пламенно изпълнение“, което включвало Power Point презентация от 130 слайда и видеозаписи на различните свидетели на обвинението и самата Кларксън, които предизвикали сълзи в съдебната зала. Той нарекъл подхода на защитата на Спектър „купуване на показания“, заявявайки, че обвиняемият е платил огромни суми на експертите, които са свидетелствали за него.

Бавно и премерено Джаксън казал на журито: „На нас не ни се налага да доказваме намерение за убийство“. Той сравнява Спектър с човек, който пуска топка за боулинг от мост над магистралата само, за да види какво ще стане. Топката уцелва кола и убива шофьора. Джаксън обяснил, че според закона в Калифорния, подобно съзнателно незачитане на човешкия живот изисква присъда за убийство от втора степен.

По-късно, когато съдът разпуснал заседанието в обедна почивка, защитата възразила срещу начина, по който Джаксън е охарактеризирал закона, казвайки, че той е объркал журито с една твърде обширна дефиниция на убийство от втора степен. Защита поискала процесът да бъде прекратен, поради неправилно провеждане. Съдия Фидлър отхвърлил искането им, но помолил Джаксън да коригира изявленията си, когато продължи с излагането на заключителните си аргументи.

Джаксън говорил дълго през целия следобед. Той приключил презентацията си с видеозаписи на петте жени, които били свидетелствали как Спектър ги е заплашвал с оръжие, както и със запис на шофьора Андриано Де Суза, който разказал как шефът му бил излязъл от дома си с окървавени ръце, казвайки: „Мисля, че убих някого“. Презентацията приключила с показването на бляскавите образи на Лана Кларксън от нейната промоционална видеокасета. Джаксън завършил, казвайки на журито, че Кларксън „има право на вашата справедливост“.

Всичко е от значение

Защитата започва заключителната си реч на следващия ден, обвинявайки обвинението в опит да спечели своята „първа червена точка в голямата книга на правителството“ и по този начин да компенсира своите предишни „лоши резултати“, свързани с криминални процеси срещу известни личности като О. Дж. Симпсън и Робърт Блейк. Защитничката Линда Кени Бедън набляга на убеждението на защитата, че доказателствата говорят за невинността на клиента им.

Кени Бедън разглежда някои от ключовите аргументи на обвинението, изтъквайки пред журито, че много от тях не са били доказани „извън всякакво съмнение“.

В къщата на Спектър нямало следи от борба, а по тялото на дребния обвиняем нямало никакви белези.

В центъра на презентацията на Кени Бедън е липсата на по-голямо количество кръв по сакото на Спектър. Ако той е държал оръжието и е натиснал спусъка, кръвта по бялото му сако би трябвало да е много повече.

„В този случай и сантиметрите имат значение… Всеки сантиметър в повече или по-малко предизвиква съмнение. А тук, дами господа, говорим за метри съмнение“

„Те искат от вас да мразите Фил Спектър“ – казва Кени Бедън на журито, имайки предвид обвинението, – „и искат от вас да направите безумното заключение, че щом той е лош човек, то би трябвало да е убил Лана Кларксън“.

Тя наблегнала на факта, че това да си известна личност с неприятно поведение не е достатъчна причина да бъдеш осъден за убийство.

След това прокурор Пат Диксън представил опровержението на обвинението. С помощта на анимации, които илюстрирали теорията на обвинението за случилото се в нощта на смъртта на Кларксън, Диксън представил с тих и приятелски тон аргументите си. В пълна противоположност заключителните аргументи на Кени Бедън били изнесени с професионалния тон на лектор, който чете от дебела, научна книга.

Нахалната съпруга

В понеделник сутринта на 10 септември 2007 г. съдия Фидлър обръща внимание на едно тревожно развитие в често странната одисея, каквато представлявал процесът срещу Спектър. Съдията предупредил неговата съпруга Рейчъл Спектър да спре да говори пред медиите.

Съдия Фидлър
Съдия Фидлър

Предишната седмица тя се появила по „Court TV“ , защитавайки съпруга си, а през уикенда се била свързала и с други медии, приканвайки ги да гледат видео от интервюто й, качено на нейния уебсайт.

Действията на Рейчъл Спектър съвпаднали по време с една публикация в британския вестник „The Mail“, в която се казвало, че Фил Спектър е критикувал журито. Вестникът цитирал казаното от Спектър така: „Аз съм в ръцете на 12 души, които са гласували за Джордж Буш“. Адвокатът на защитата Линда Кени Бедън заявила пред съда, че клиентът й никога не е правил подобно изказване, но авторът на статията Викрам Джаянти казва за „Асошиейтед Прес“, че Спектър е направил това изявление в едно интервю, проведено преди началото на процеса, и имал предвид всички съдебни заседатели като цяло, а не участващите в настоящото дело.

Рейчъл Спектър
Рейчъл Спектър

Съдия Фидлър строго предупредил и двете страни да не разговарят с медиите, за да не пречат на безпристрастността на журито. След това лично порицал Рейчъл Спектър:

„Няма да говорите с пресата. Ако го направите, ще бъдете в нарушение с моята заповед“.

Г-жа Спектър шокирала всички, отговаряйки на съдията:

„Но аз не съм свидетел“ – протестирала тя. – „Значи Луис (синът на Спектър) и всички останали могат да говорят, а аз не?“.

Адвокатът на защитата Кристофър Плоърд скочил от мястото си и тръгнал към нея с разтворени ръце в знак, че тя трябва да спре да говори. Ядосаният съдия й казал: „Ако нарушите моята заповед, бъдете готова за последствията“.

Щом редът в съдебната зала бил възстановен, журито било въведено и съдията му дал последните си интструкции. Заседанието на журито започнало в 10:45 ч.

Рейчъл Спектър по-късно изпраща извинителна бележка до съдията. Приемайки извинението й, съдия Фидлър признава, че продължилото пет месеца дело се е отразило стресиращо на всички.

Прекратен процес

След като заседавали седем дни съдебните заседатели уведомяват съдия Фидлър, че са изпаднали в безизходица. Председателят на журито му казал, че гласовете са разделени на 7 на 5.

Журито казало на съдията, че проблемът е в неговата Специална инструкция №3. В своите последни наставления към заседателите съдия Фидлър бил казал:

„Обвинението твърди, че деянието извършено от обвиняемия, което причинява смъртта на г-ца Кларксън, се състои в насочването на оръжие към нея, като при това то е попаднало в устата на г-ца Кларксън, докато е било в ръката на г-н Спектър. Обвинението е натоварено с отговорността да докаже, че обвиняемият Спектър е извършил този акт. Ако вие не смятате, че обвинението е доказало извън всякакво съмнение, че обвиняемият е извършил този акт, вие трябва да стигнете до присъдата невинен“.

Изглежда не всички заседатели били съгласни със сценария на обвинението, относно това какво е причинило смъртта на Лана Кларксън.

Адвокатите се препирали три дни по въпроса за написването на нови инструкции. В крайна сметка съдия Фидлър се произнесъл, че Специална инструкция №3 „не формулира правилно закона“ и представлява „абсолютна грешка“. За да излекува ситуацията, той казал на журито да я игнорира и издал коригирана инструкция, в която се казвало, че, за да намерят Спектър за виновен в убийство от втора степен, те ще трябва да се съгласят по въпроса, че той „е действал с огнестрелно оръжие по начин, който е довел до смъртта на Лана Кларксън, като например:

a. Поставил е оръжието в устата й или я е заставил да го постави в устата си, в което време то е възпроизвело изстрел;

b. Насочил е оръжието към или го е опрял в главата й, при което то е попаднало в устата й и е възпризвело изстрел;

c. Насочил е оръжието към нея, с цел да й попречи да напусне къщата му, което е довело до борба и в резултат на това оръжието е попаднало в устата й и е произвело изстрел“.

Съдия Фидлър обяснил, че това са просто примери и, за да го обявят за виновен, заседателите ще трябва да се съгласят, че Спектър е действал със „злонамерена предумишленост“.

Защитата протестирала срещу пренаписаната инструкция и поискала прекратяване на делото, поради неправилно провеждане. Съдията отхвърлил искането им и журито продължило да заседава.

Фил и Рейчъл Спектър
Фил и Рейчъл Спектър

Но на 26 септември 2007 г., на дванадесетия ден от заседанията, журито изпраща бележка на съдия Фидлър, съобщавайки му, че не могат да стигнат до съгласие. Гласовете били 10 на 2 в полза на решението виновен. Съдията обявил прекратяване на процеса.

Спектър, който можел да получи от 15 години до доживотна присъда зад решетките, остава на свобода срещу гаранцията от 1 милион долара.

На последвалата пресконференция говорителят на областната прокуратура в Лос Анджелис заявява: „Ние сме разочаровани и незабавно ще започнем подготовка за повторно провеждане на процеса“.

Селекцията ва състав от съдебни заседатели за новия процес е насрочена за 20 октомври 2008 г.

Спектър е застрашен и от граждански иск, подаден от семейството на Лана Кларксън, който вероятно ще започне след произнасяне на присъда по криминалния процес.

Виновен

Преразглеждането на процеса срещу Фил Спектър започва на 20 октомври 2008 година, отново под председателството на съдия Фидлър. Този път процесът не се предавал по телевизията. На 13 април 2009 г., след 30-часово заседание, журито в новия процес срещу музикалния продуцент Фил Спектър стига до решението, че той е виновен в убийството на актрисата Лана Кларксън, извършено преди повече от шест години.

Облеченият в черен костюм Спектър не показва никаква реакция при обявяването на решението. Съдията отказва да пусне Спектър на свобода под гаранция до датата за обявянето на присъдата му, цитирайки неговата дългогодишна „история на насилие“, свързана с огрестрелни оръжия.

Наказателната присъда на 69-годишния Спектър е обявена на 29 май. Той получава от 19 години до доживотна присъда. Спекър ще бъде на 88 години, когато ще може да се яви пред Комисията по предсрочно освобождаване.

———————————————————————————————————————————————

Източник: trutv.com, wikipedia.org

2 коментара on “Фил Спектър: Лудия гений на рокендрола

  1. Личи си му, че е откачен! Колкото грозен, толкова и луд! Е,наистина не разбирам жени като неговата как приемат да спят до мумия , пък било и то за пари

  2. Една от историите с най – необичайни обстоятелства. Не съм напълно сигурен дали я и убил или сама се е самоубила, но всичко звучи някак много неизяснено. Най – вече, че няма следи от съпротива, а не може да пъхнеш оръжие в устата на човек без да се противи, освен ако евентуално не е била заспала, което може да звучи по – верояно, но каква е причината да го прави?! Дори да е бил пиян и не на себе си, изглежда тя не е била и би трябвало да направи нещо за да се защити, но и цялата идея да вземеш чуждо оръжие от чужд дом и да си пръснеш мозъка там, не звучи правдоподобно. Предвид миналото на обвиняемия по – скоро, той я е убил, но как точно се е случило така и не си обяснявам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *