Публикувано на: 21 май, 2009

Джордж Джейкъб Йънг (роден на 6 август 1942 г.) е основната фигура във внасянето на кокаина в Съединените Щати през 70-те и началото на 80-те години на 20-и век. Йънг бил част от картела Меделин. Историята на неговия живот бе пресъздадена през 2001 г. във филма „Дрога“, с участието на Джони Деп.

Синът на Фредерик и Ермин Йънг е роден на 6 август 1942 г. в Уаймаут щата Масачузетс. Джордж не бил особено добър ученик, но за сметка на това се отличавал като изключително добър играч в отбора по американски футбол и съучениците му го описвали като „роден лидер“. Баща му притежавал собствен бизнес, който в един момент изгубил. От този момент нататък майка му започнала да изпада в нервни кризи, поради липсата на пари, и често напускала за известно време семейството си. Младият Джордж взел твърдото решение никога да не изпитва бедния и объркан живот на родителите си.

През 60-те години, след кратък престой в Университета на Южен Мисисипи, той заминал за Калифорния, където се надявал да вземе диплома в рекламата. В този период точно назрявала ерата на хипитата и свободната любов и съвсем скоро Джордж се забъркал с наркотиците.

Той започнал да пуши канабис за забавление и продавал част от стоката си, за да може да поддържа своя навик. През 1967 г., след като се срещнал с един приятел от детинство от Масачузетския Университет в Амхърст, Йънг осъзнал, че може да реализира огромни печалби, ако продава канабиса, който купувал в Калифорния за 60 долара килото, на 300 долара в Нова Англия. Първоначално той започнал да пренася контрабандно стоката си с помощта на своята приятелка-стюардеса, която безпрепятствено качвала куфарите си пълни с марихуана в самолета.

Джордж Йънг

Джордж Йънг

Търсейки още по-големи печалби, Йънг разширил своята операция, като отрязал посредника си и започнал да внася канабис директно от производител в Пуерто Ваярта Мексико, като за целта използвал самолети откраднати от частни летища в Кейп Код и професионални пилоти. С разрастването на предприятието им Йънг и неговите партньори изкарвали приблизително по 250 000 долара на месец.

Тази идилия обаче скоро приключила, тъй като през 1974 г. Йънг бил арестуван в Чикаго за притежание на 300 кг. марихуана. Той бил в „Плейбой Клуб“, където трябвало да се срещне с човека, който щял да прибере марихуаната, но онзи бил арестуван за търговия с хероин и предал Йънг на полицаите. След като поспорил със съдията за безмислието да се изпраща човек в затвора, само защото е „пресякъл някаква невидима граница с няколко стръка растения“, Йънг бил изпратен във федералния затвор в Данбъри щата Кънектикът.

Съкилийник на Йънг в Данбъри бил Карлос Ледър, млад мъж от германско-колумбийски произход, който бил осъден за кражба на коли. Двамата се сприятелили и започнали да обменят опит в бизнеса. Карлос разказвал на Джордж за кокаина и колумбийските наркокартели, а Йънг го посветил в изкуството на контрабандата на марихуана. В деня, когато Йънг излязал на свобода той се свързал с Ледър във Флорида, за да започнат подготовката за съвместен бизнес.

Пабло Ескобар

Пабло Ескобар

Планът им се състоял в това да натоварват на самолет стотици килограми кокаин от колумбийското ранчо на Пабло Ескобар и да го вкарват нелегално в Щатите, откъдето калифорнийската връзка на Йънг, Ричард Барил, поемал товара. За да избегнат подозренията, те си набелязали по-безопасния въздушен маршрут над Бахамите. Скоро репутацията им на сериозни бизнесмени се разнесла сред колумбийските снабдители и Йънг и хората му дори започнали да плащат рушвети на колумбийските власти за протекция.

Джордж се влюбил в едно колумбийско момиче, което му родило дъщеря, на име Кристина Съншайн Йънг, която се превърнала в неговата най-голяма радост и гордост.

Йънг бил предпазлив по отношение на Ледър и не разкривал нито на него, нито на останалите членове на колумбийския картел, самоличността на връзката си в Калифорния, Ричард Барил. Това му давало голямо предимство и го предпазвало в случай, че на някой му хрумнело да го изключи от бизнеса.

Карлос Енрике Ледър

Карлос Енрике Ледър

Партньрството му с Ледър се оказало не толкова обещаващо, колкото изглеждало в началото. В крайна сметка Ледър успял да накара Йънг да го представи на Барил и в края на 70-те години вече започнал да гради свои собствени планове. Оправдавайки опасенията на Йънг, Ледър се свързал директно с Ричард Барил и повече нямал нужда от партньора си. Йънг се възстановил от това предателство и измислил други схеми, които му донесли повече от 100 милиона долара.

През 1987 г. Йънг бил арестуван в своето имение в Носет Бийч, близо до Чатъм. Той нарушил гаранцията си, за да прекара известно време със семейството си и за нула време се забъркал в нова сделка, в която бил предаден от един пилот. По това време Карлос Ледър бил започнал да сътрудничи на властите срещу Нориега. С одобрението на Ескобар, Йънг свидетелствал срещу Карлос и бил освободен. Ледър получил присъда от 135 години затвор, но след това сключил сделка с федералното правителство и постъпил в програмата за защита на свидетели.

Джордж успял за известно време да върви по правия път, но просто не бил в състояние да стои далеч от бизнеса. През 1994 г. се свързал отново със своя стар мексикански партньор, който внасял марихуана в Щатите, и бил арестуван с 230 кг., за което го очаквали най-малко 15 години задължителна присъда. Той пледирал за виновен по три обвинения в конспирация и бил изпратен в Изправителния институт Форт Дикс в Ню Джързи.

Джордж Йънг

Джордж Йънг

Понастоящем той пребивава във Федералния медицински център в Дивънс Масачузетс. Освобождаването на Йънг е насрочено за 27 ноември 2014г., когато той ще бъде на 72 години.

Неговата дъщеря Кристина Съншайн Йънг сега живее в Калифорния, заедно със съпруга и децата си. През пролетта на 2002 г., една година след излизането на филма „Дрога“, тя най-накрая му отива на свиждане в затвора и му казва, че „съжалява, че не го е посетила по-скоро“.

5 Коментари за “Дрога: Джордж Йънг – човекът, който внесе кокаинът в Америка”

 1. Avatarvladi

  zna4i tozi 4ovek me kefi na maks prosto toi e super gerou za negovoto vreme toi e bil nomer edno

 2. AvatarЖаклин

  Хмм остават още 3 години от присъдата а филмът е страхотен!!Трябва да се гледа!

 3. AvatarEllenaa

  От една страна му се възхищавам, че въпреки всичко е постигнал най-голямото си желание – да не е беден! И амбициите му са били доста високи, с всеки човек според мен трябва да е така – иначе няма как да успее в живота !

 4. Avatarстефка

  филмът е страхотен, гледала съм го няколко пъти…джони деп изпулнява ролята си блестящо

 5. AvatarТаня

  Живот като на кино, живот между затворнически стени.

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   Виж резултатите

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User AvatarТаняСмъртта на Джеймс Бълджър... { Браво Светла, много добре казано. Аз макар, че препрочитам почти... } –
 • User AvatarТаняВелма Барфийлд: Серийна отровителка { Как пък всички откриват Бог, когато им запари под задника?... } –
 • User AvatarТаняДаян Даунс: Майка-детеубийца или... { Майка ли? Това няма как да бъде майка а само... } –
 • User AvatarТаняГражданинът Х: Андрей Чикатило... { Наистина потресаващо, но защо Московича,пише че е изведен навън и... } –
 • User AvatarТаняФил Спектър: Лудият гений... { Личи си му, че е откачен! Колкото грозен, толкова и... } –
 • User AvatarТаняИсеи Сагава: Японският канибал... { Пари, пари, пари и пак пари. В която част по... } –