Публикувано на: 11 май, 2009

Историята на младия модел и изгряваща актриса Дороти Стратън е славна, но кратка и трагична. През 1980 г. великолепната канадка беше убита от ревнивия си, алчен и манипулиращ съпруг Пол Шнайдер, само няколко месеца след като бе избрана за Плеймейт на годината в списание „Плейбой“. Дороти умира едва на 20 години и оставя след себе си една от най-трагичните следи в историята на Холивуд.

Дороти Стратън

Дороти Стратън

Дороти Рут Хоогстратен е родена на 28 февруари 1960 г. във Ванкувър, Канада. Нейни родители са холандските имигранти Нели и Саймън Хоогстратен, които се развеждат, когато тя е още дете. Майката на Дороти се омъжва и развежда повторно, оставайки сама с три деца, които трябва да издържа. Докато учи в гимназията, Дороти започва работа на половин смяна в един ресторант от веригата „Деъри Куин“, където се среща с Чаровния принц.

Пол Лесли Шнайдър изглеждал и се обличал като сводник от 70-те години. Той бил от онези амбициозни, хлъзгави субекти, които са готови да продадат майка си за власт и пари.

В края на 1977 г. Пол Шнайдер влиза в „Деъри Куин“ и забелязва следващото си завоевание. Той моментално разбрал, че тя може да му осигури така мечтания добър живот.

Шнайдер започнал да омайва непълнолетната Дороти. Съблазнил я и тя сякаш не забелязвала, че той се облича и държи като евтин сводник. Тя била влюбена и чувствала, че е срещнала своя принц и бащинската фигура, която винаги й била липсвала.

Майката и приятелите на Дороти не харесали Пол още от самото начало. Той не могъл да ги заблуди със своите маниери и манипулации. Когато Шнайдер осъзнал, че те не се връзват на умилкванията му, той забранил на Дороти да се среща с приятелите си. Той не бил толкова глупав, че да говори лошо за майка й, и вместо това казал на Дороти, че иска сам да се грижи за нея.

През лятото на 1978 г. създателят на списание „Плейбой“ Хю Хефнър обявил, че търси младата жена, която ще стане Плеймейт за 25-ата годишнина на списанието. Победителката щяла да се появи в януарския брой на „Плейбой“ през 1979 г. и да получи 25 000 долара.

Пол пуснал чара си в действие и убедил Дороти да позира за голи снимки. Той дори я накарал да подправи подписа на майка си, изпращайки документите в списанието.

Когато през август редакторите на „Плейбой“ видели снимките на Дороти, те били толкова впечатлени, че незабавно я извикали в Лос Анджелис. Дороти се срещнала с редактора Мерилин Грабовски и с издателя Хю Хефнър.

„Аз треперех толкова силно, че всички в стаята можеха да чуят как ми тракат коленете! Бях толкова, толкова срамежлива“ – разказва по-късно Дороти Стратън.

Тя се преместила в имението на „Плейбой“, където заснела няколко фотосесии с фотографа Марио Касили. Дороти започнала да се чувства удобно и да се наслаждава на новия си живот. Тя си намерила много приятели, посещавала партита и ходела на танци. Тогава, през октомври 1978 г., Пол Шнайдер пристигнал в града.

Дороти и Пол се преместили да живеят заедно. Докато тя работела като модел и „зайче“, Шнайдер кроял планове за развитието й в еротичния шоубизнес.

Кенди Ловинг става Плеймейт за 25-ата годишнина на списанието, но „Плейбой“ избира Дороти за „Мис август 1979 г.“.

След едно турне в Канада Дороти се връща в Лос Анджелис и започва да посещава курсове по актьорско майсторство. Тя започнала да получава малки роли в киното и телевизията.

„Доста момичета от Плейбой искат да станат добри актриси, но нямат желание да работят за развитието си. Дороти беше готова да се откаже от всичко, за да го постигне“ - казва агентът Дейвид Уайлдър.

През лятото на 1979 г., усещайки растящото отчуждение между него и Дороти, Пол Шнайдър започва да я умолява да се омъжи за него. Тя се съгласила, може би защото се чувствала длъжна за всичко, което той бил направил за нея.

Плеймейт на годината

Плеймейт на годината

„Плейбой“ решава да направи Дороти „Плеймейт на годината“ за 1980 г. Докато тя и Касили работели здраво над нейните фотосесии през зимата на 1979 г., Пол харчел изкараните й с труд пари за коли и дрехи.

В края на 1979 г. Дороти среща истинската любов на живота си. Филмовият режисьор Питър Богданович забелязва Дороти и й дава роля в своя предстоящ филм „They All Laughed„. По време на снимките в Ню Йорк Дороти и Питър се влюбват и започват да се срещат тайно.

Пол Шнайдер станал подозрителен, наел частен детектив и научил истината за тяхната връзка.

Дороти му изпратила писмо, в което обяснявала чувствата си, и го молела за развод по взаимно съгласие. „Ако ме обичаш, ще ме пуснеш да си отида. Аз съм като птица и искам да летя“.

След края на снимките Дороти се върнала в Лос Анджелис, за да направи поредната си фотосесия за „Плейбой“. Снимките често били прекъсвани от непрекъснатите гневни обаждания на Шнайдер, които страшно разстройвали Дороти.

Тя се преместила в имението на Богданович в Бел Еър. През месец август Дороти вече уреждала подробностите около развода си с Шнайдер.

В утрото на 14 август 1980 г. Дороти се съгласила да се срещне с Шнайдер в неговия апартамент, където някога били живели заедно. Тя се появила малко след обяд с 1000 долара, които щяла да даде на Шнайдер, надявайки се той най-накрая да приеме раздялата им.

Дороти Стратън

Дороти Стратън

Пол делял апартамента си с две съквартирантки, които се прибрали към 17:00 ч. и видели в алеята колите на Дороти и Пол. Те видели, че вратата на Шнайдер е затворена и от стаята му не се чувал звук. Момичетата решили, че той и Дороти не искат да бъдат обезпокоявани. В 18:00 ч. гледали новините и после излезли да вечерят навън и се върнали към 20:00 ч. Междувременно частният детектив на Пол звънял многократно на телефона му, но никой не вдигал слушалката. Накрая той решил да се обади на д-р Къшнър, който живеел в същата сграда, и изказал опасенията си, че нещо не е наред с Пол. Докторът и съквартирантките на Шнайдер решили да погледнат в стаята му, където ги очаквала зловеща изненада. Те се обадили в полицията.

Полицаите пристигнали в 00:30 ч. Те заварили тялото на Дороти да лежи в единия край на ниско водно легло. Цялото й тяло било покрито с черни мравки. Тя била простреляна в бузата с пушка Мосберг и върхът на левия й показалец липсвал. Стените и завесите в стаята били опръскани с кръв.

Никой не знае какво точно се било случило между двамата, но в юмруците на Шнайдер били открити руси косми. Единственият сценарий, който има смисъл е, че Дороти е седяла на края на леглото, когато Пол е насочил оръжието си към лицето й. Тя се е опитала да се предпази с ръка и, когато той е натиснал спусъка, тя загубила върха на показалеца си. Половин час по-късно Шнайдер обръща оръжието към себе си и се застрелва в лицето. Възниква въпросът, какво е правил той в продължение на тези 30 минути. Върху задните части на Дороти били открити кървави отпечатъци от длани, което навежда на мисълта, че той може би е блудствал с мъртвото й тяло.

Дороти Стратън е кремирана и погребана на 19 август 1980 г. в „Уестууд Мемориал Парк“. Нейното семейство и Богданович били опустошени от скръб.

Питър Богданович написва книга за Дороти, озаглавена „Убийството на еднорога„, която излиза на пазара през лятото на 1984 г. По-късно той се оженва за по-малката сестра на Стратън Луиз, която е едва с една година по-голяма от собствената му дъщеря. Двамата се развеждат през 2001 г.

Историята на Стратън е пресъздадена и във филма на Боб Фос от 1983 г. „Star 80„, с участието на Мариел Хемингуей в ролята на Дороти и Ерик Робъртс в ролята на Шнайдер. Филмът е заснет в същата къща, в която се случва действителното убийство.

3 Коментари за “Дороти Стратън: Смъртта на един Плеймейт”

 1. AvatarИме (задължително) taka li

  Такива са мъжете не се различават много от жените в извличането на ползи от половинките си.

 2. Avatarzafrina

  ужасно деяние !

 3. AvatarТаня

  Жалко за красивото момиче, можела е да постигне много а всичко и е било отнето от едно егоистично говедо с мания за собственост

Остави коментар

Коментарите се цензурират според преценка на администратора на сайта! Безсмислени, вулгарни, написани на латиница и съдържащи спам коментари ще бъдат изтривани без предупреждение!

Криминална анкета
  • Какво бихте легализирали в България?т (можете да дадете до 3 отговора)

   Виж резултатите

   Loading ... Loading ...
 • Най-новите коментари
 • User AvatarТаняГражданинът Х: Андрей Чикатило... { Наистина потресаващо, но защо Московича,пише че е изведен навън и... } –
 • User AvatarТаняФил Спектър: Лудият гений... { Личи си му, че е откачен! Колкото грозен, толкова и... } –
 • User AvatarТаняИсеи Сагава: Японският канибал... { Пари, пари, пари и пак пари. В която част по... } –
 • User AvatarТаняРобърт Акерман: Виенският канибал-тинейджър... { Да, да точно от такива хирурзи има нужда светът и... } –
 • User AvatarТаняНаташа Кампуш: Австрийската пленница... { Точно така! Напълно съм съгласна с 333, защото това са... } –
 • User AvatarТаняМилионерът Джон Джамелски и... { Лудо, откачено старче дано изгние в затвора. } –