Арчибалд Хол: Иконома убиец

Арчибалд Хол: Иконома убиец

Арчибалд Хол се издига от скромното си потекло, за да стане иконом в елита на британските семейства.

Той убива и ограбва някои от богатите си работодатели, както и брат си. Той и съучастникът му Майкъл Кито са заловени случайно от полицията с трупа на поредната им жертва в багажника на колата им.

Арчибалд Хол започнал да краде на 15-годишна възраст и скоро преминал към обири с взлом. След като осъзнал, че е бисексуален, се внедрил в гей обществото на Лондон и продължил да се занимава с престъпна дейност. Получил първата си присъда, когато се опитал да продаде бижута, откраднати в Шотландия, в Лондон. Междувременно Хол полагал усилия да изучи етикета на висшето общество, да притъпи шотландския си акцент и да стане експерт по антиките.

След излизането си от затвора започнал да използва името Рой Фонтейн – вдъхновено от актрисата Джоан Фонтейн, на която бил почитател – и си намерил работа като иконом. Отново се връщал в затвора понякога, тъй като продължавал да краде бижута. В този период Хол успял да се ожени и разведе.

През 1975 г. Хол бил освободен от затвора и се върнал обратно в Шотландия. Там започнал работа като иконом при вдовицата Маргарет Хъдсън, която живеела в „Къртълтън Хаус“ в Дъмфрисшир. Планът на Хол бил да открадне ценностите на жената, но така и не го осъществил, защото осъзнал, че харесва работата и господарката си твърде много.

Тогава, през 1977 г., на работа в имението постъпил Дейвид Райт, с когото Хол бил лежал в затвора, и двамата били бивши любовници. Между тях избухнала кавга, когато Райт откраднал бижутата на лейди Хъдсън и казал на Хол, че ще разкаже за тъмното му минало, ако го издаде.

Научи повече за:   Лари Джийн Бел: Кошмарът в Южна Каролина

Под предлог, че иска да се сдобрят, Хол поканил Райт на лов за зайци. Когато излезли в полето, той го застрелял и го погребал близо до потока в земите на Хъдсън.

Хол незабавно напуснал работата си – за огромно разочарование на лейди Хъдсън – и се преместил в Лондон, където продължил да краде, вече като иконом на 82-годишния Уолтър Скот-Елиът и неговата 60-годишна съпруга Дороти. Скот-Елиът, който бил член на Парламента от 1945-50 г., бил богаташ от аристократично шотландско потекло. Планът на Хол бил да ограби възрастната двойка и да се пенсионира, но се наложило да убие и двамата, тъй като Дороти чула как той и неговият съучастник Майкъл Кито кроят плановете си. Кито незабавно затиснал устата на Дороти с ръка и я задушил.

Те упоили съпруга й и откарали и двамата в Шотландия, подпомогнати от местна проститутка и тяхна позната на име Мери Когълс. Г-жа Скот-Елиът била погребана в Брако, Пъртшир, след което пребили и удушили упоения й съпруг и го погребали в горите близо до Томич, Инвърнсшир.

Следващата им жертва била самата Когълс, която безразсъдно носела скъпите дрехи и бижута на г-жа Скот-Елиът, привличайки върху себе си твърде много нежелано внимание. Когато отказала да се раздели с коженото палто, което било потенциално уличаващо ги доказателство, Хол и Кито я убили и оставили тялото й в хамбар в Мидълби, Дъмфрисшир, където била открита на Коледа 1977 г. от местен овчар.

Последната жертва на двамата станал полубратът на Хол – педофил, току-що пуснат от затвора, когото Хол не можел да понася. Хол и Кито го заварили в лятната къща на Хол в Камрия и Хол го упоил с хлороформ преди да го удави във ваната. Неуспешният опит да се отърват от тялото му довел до тяхното залавяне.

Научи повече за:   Андрю Кънанан и убийството на Джани Версаче

Хол и Кито сложили тялото в багажника на колата си и потеглили към Шотландия, за да извършат поредното погребение. Тъй като зимното време затруднявало шофирането, решили да преспят в хотел и да свършат работата на следващия ден.

Криминални Досиета има нужда от помощта ви: [научи защо]
Bitcoin: 3QFhkLx1VR26Zjk8D9RuSxRc6abBEGD1sc
Изпрати SMS с текст beer ИМЕ на номер 1092 (2.40лв.)
С бира ме почерпиха: Xp?cto 🍺 Elena 🍺 Elitsa 🍺 Mirra 🍺 Elena 🍺
Дарители: AlexiosMimLyubomirPavelKaterina
350
21

Потайното им поведение се сторило подозрително на хотелиера и той се притеснил, че може да не си платят нощувката и затова се обадил в полицията като предохранителна мярка. Полицаите претърсили колата им и открили трупа.

Кито бил арестуван, но Хол успял да се измъкне през прозореца на банята. Той бил заловен при полицейската блокада близо до Хадингтън.

Полицията направила връзка между колата на Хол и регистрационния номер на кола, забелязана от подозрителен търговец на антики, на когото двама мъже се опитали да продадат сребро и китайски порцелан на двойно по-ниска цена. Полицията проследила колата до адреса на Скот-Елиът в Лондон и заварила апартамента ограбен и опръскан с кръв. Това довело до връзка и с убийството на Когълс, чието тяло вече било открито. Полицията разполагала с доказателство, че трима мъже (включително упоеният г-н Скот-Елиът) и една жена са били отседнали в хотел в Шотландия за една нощ, а на следващата вечер в хотела се върнали само двама мъже – Хол и Кито.

Хол се опитал неуспешно да се самоубие в затвора, след което разкрил местоположението на трите погребани жертви. Пред погледите на медиите, в дълбокия сняг и смразяващи температури, полицаите изровили телата на Дейвид Райт и Уолтър и Дороти Скот-Елиът. Хол и Кито били обвинени в пет убийства.

Хол бил осъден в съдилищата в Лондон и Единбург на доживотен затвор за четири убийства. В Шотландия съдията препоръчал той да излежи най-малко 15 години, докато в Англия препоръката била никога да не излезе от затвора.

Научи повече за:   Дженийн Джоунс: Смъртоносна смяна

Кито получил доживотна присъда за три убийства. Според полицията той извадил късмет, че бил заловен, защото най-вероятно Хол щял да убие и него.

Следващите министри на вътрешните работи включили Хол в списъка с най-опасни затворници, които задължително трябва да излежат доживотната си присъда. През 1995 г. „Обзървър“ публикувал писмо от Хол, в което настоявал да му бъде дадено правото да умре. Той неколкократно правил неуспешни опити за самоубийство.

Хол издал автобиографията си „Перфектен джентълмен“ през 1999 г. През 2002 г. той умрял от удар в затвора „Кингстън“ в Портсмут, на 78-годишна възраст. Тогава бил най-възрастният затворник в британските затвори, излежаващ доживотна присъда.

През 2005 г. британският актьор Малкълм Макдауъл и холивудският сценарист Питър Белууд съобщават, че търсят режисьор и продуцент за филм, базиран на живота на Хол.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Източник: wikipedia.org

The following two tabs change content below.
Криминални Досиета е моето хоби, с което отказвам да се разделя... [научи още]
Не забравяй да коментираш и да споделяш!

Напиши коментар

avatar
  Абонирай се  
Извести ме