Армин Майвес: Канибала от Ротенбург

Армин Майвес: Канибала от Ротенбург

Армин Майвес е германски канибал, който се сдобива с международна популярност, убивайки и изяждайки Бернд-Юрген Брандес – доброволец, когото намира в Интернет. Майвес убива жертвата си, разфасова тялото му и в продължение на известно време се храни с месото му.

На 30 януари 2004 г. Канибалът от Ротенбург е осъден на 8 и половина години затвор за непредумишлено убийство, тъй като Брандес бил дал съгласието си да бъде убит и изяден, а канибализмът в Германия по онова време не се считал за престъпление. През 2005 г. германският съд решава процесът да бъде проведен отново и на 10 май 2006 г. Майвес получава доживотна присъда.

Ранен живот

Роден през 1961 г., близо до германския град Кассал, Армин Майвес имал много самотно детство. Неговият доста строг баща обикновено го игнорирал и майка му се превръща в доминантната фигура в живота му. Тя унижавала младия Армин, мъмрейки го пред хората и настоявала да го придружава навсякъде. В малкото случаи, в които той излизал на среща с момиче, тя идвала с тях, а когато през 80-те години започнал военната си служба, тя се самопоканила в казармата. Точно заради това свръхзащитено и почти лишено от баща детство малкият Армин създава Франки.

Франки бил измисленото малко братче на Армин. Той имал руса коса и слушал Армин, нещо, което майка му никога не правела. Това желание за братче се явява катализаторът, който довежда до неговите първи пориви към канибализма. В един момент, между 8 и 12-годишната му възраст, у Армин се развива желанието да има някой, който да „бъде част от него“. Той си фантазирал как изяжда приятелите си и вероятно дори самия Франки. Неговата майка умира през 1999г., оставяйки вече възрастния Майвес да живее сам в голямата семейна къща, в компанията на своите засилващи се фантазии.

Търсене на жертва

Смъртта на майка му подействала опустошително на Майвес. След погребението той й направил олтар, допълнен от неин пластмасов манекен, който полагал на възглавницата в леглото й всяка вечер. Той също така развил интерес към порнографията в Интернет, особено към онази, която била свързана с мъчения и болка.

Къщата близо до Ротенбург
Къщата близо до Ротенбург

Чрез тези сайтове, насочени към любителите на необичайни фетиши, Майвес намира път към най-различни форуми за хора, интересуващи се от канибализъм. Повечето от тях били просто фантазьори и любители на ролеви игри и не го криели, но Майвес вярвал, че сред стотиците потребители все ще намери такива, които да са готови за истинската игра.

През 2000 г. Майвес публикува следната обява във форума „Cannibal Cafe„: „Търся млад, добре сложен мъж, на възраст между 18 и 30 години, когото да заколя“. (Форумът вече не съществува, но е запазен в web.archive.org)

По-късно той твърди, че е пуснал обявата в пристъп на лудост, но, колкото по-дълго седяла тя, толкова повече фантазирал и толкова по-сигурен в намеренията си ставал той. Той публикувал още съобщения, пояснявайки, че предпочита рус мъж, чиято „вкусна плът“ би могъл да изяде. В крайна сметка на обявата се отзовали няколко мъже.

Първият бил 32-годишният Борг Хози. Той се явил на срещата с Майвес, съгласил се да се подложи на процедурата и съблякъл дрехите си. След това позволил на Майвес да го овеси на кука за месо и после да го положи на масата за подготовка. Майвес го намазал с олио и започнал да го маркира, забождайки с карфици по тялото му етикетчета с надписи като „филе“ и „пържола“. Изведнъж, обаче Хози се оплакал, че не се чувства добре и помолил да бъде освободен. Майвес се съгласил и го пуснал да си върви.

Вторият мъж се казвал Матео. Той бил мазохист-хомосексуалист, който искал Майвес да изгори тестисите му с горелка, преди да го закове с пирони към пода и да го бичува до смърт. Тази оферта се сторила твърде безумна на начинаещия канибал и той отхвърлил Матео с думите, че го намира за „малко странен“. Следващият мъж, който се отзовава на обявата му, твърдял, че може да му намери малко момче, което да изяде, но след това се отметнал от обещанието си, обяснявайки, че момчето щяло да бъде изядено на събор на руската Ортодоксална църква. Въпреки тези неудачи, Майвес продължил да публикува обявата.

Четвъртият мъж, който му отговорил, стигнал единствено до среща с Майвес. Неговото име било Андреас, а фантазията му се състояла в това да бъде качен в камион за добитък от Армин, който да бъде обут в гумени ботуши, и да бъде заклан като прасе. Когато, обаче Майвес го овързал с прозрачно фолио и се приготвил да го убива, Андреас се отказал. Според Майвес, двамата след това отишли да пият бира, да ядат пица и да се забавляват. Следващият мъж, на име Алекс, искал да бъде обезглавен, но Майвес му отказал под предлог, че е „твърде дебел за ядене“.

Оптимистът Майвес се срещнал с шести мъж, Стефан, с когото стигнал до фазата с висенето на куката за месо. Той щял да го убие, но на Стефан му станало твърде студено и поискал да си тръгне. Седмата потенциална жертва бил 27-годишният лондончанин Дърк Молър. Този път Майвес стигнал още по-далеч. Той вързал мъжа за леглото си и отново маркирал тялото му за разфасоване. Молър, обаче се уплашил и след като бил освободен от оковите си тръгнал. Последният мъж, който отговорил на обявата, бил Бернд-Юрген Брандес.

Убийството

Брандес e 43-годишен инженер от Берлин.  В деня на Свети Валентин през 2001 г. той писал на Майвес, използвайки псевдонима Катор, че би се съгласил да бъде изяден при условие, че Майвес го направи по точно определен начин. Последвала поредица от имейли, в които двамата дразнели и гъделичкали фантазиите си.

Бернд-Юрген Брандес
Бернд-Юрген Брандес

В един от тях Брандес предлагал на Майвес да използва черепа му като пепелник и стигнал дотам да заяви, че, тъй като той самият бил пушач, се надявал неговият потенциален убиец да обича пушено месо. След около един месец двамата си уговорили среща. Брандес продал цялото си имущество, изтрил всичко от твърдия диск на компютъра си и си взел почивен ден от работата под предлог, че трябва да реши някакви „лични въпроси“.

Според Майвес, когато те се срещнали на гарата, Брандес бил казал: „Аз съм твоят Катор. Аз съм твоята плът“.

По пътя към къщата на Майвес се оказало, че двамата се разбират много добре. Според Майвес те само си говорили, но не били правили секс. След като се уверил, че Брандес наистина е готов да го направи, Майвес му дал да изпие двайсет приспивателни таблетки, едно шише сироп против кашлица и малко шнапс. След като жертвата му загубила съзнание, Майвес настроил видеокамерата си, отрязал пениса на Брандес, превързал раната му и фламбирал отрязаното с чесън. Според някои сведения, Брандес е бил буден през това време и даже се опитал да яде от собствения си пенис, преди да вземе приспивателните. Но месото било твърде жилаво и в крайна сметка Майвес го хвърлил на кучето си. След хапването Майвес качил Брандес на горния етаж и го положил във ваната, пълна с топла вода, за да може да „изкърви“. Това отнело около десет часа. Майвес убивал времето, четейки някаква книга за Стар Трек, но накрая го обзело нетърпение и той промушил няколко пъти Брандес във врата.

След като убийството приключило Майвес свалил трупа на долния етаж и настроил радиото на лека музика, която да слуша, докато сваля от тялото приблизително 30 кг. плът. Той пакетирал месото и го скрил във фризера, под пиците. През следващите 18 месеца доста често вечерял с жертвата си и дори веднъж направил опит да смели костта от ръката, опитвайки се да получи брашно.

Заловен и съден

През ноември 2002 г. запасите на Майвес от човешко месо започнали да се изчерпват и той публикувал нова обява по интернет. Тази обява била забелязана от австрийски студент, който уведомил германската полиция. На 11 декември 2002 г. полицията нахлула в къщата на Майвес и открила около 7 кг. от плътта на Брандес във фризера, както и видеозаписа заснет от Майвес и приспособената за кланица стая, която бил използвал. Майвес си признал почти незабавно за онова, което бил сторил. На следващия ден историята изтекла в публичното пространство и започнала истинска медийна лудост. Германските медии се надпреварвали коя от тях да публикува и излъчи най-много зловещи подробности.

Армин Майвес в съда
Армин Майвес в съда

Макар първоначално да съществували сериозни подозрения за наличието на още жертви, полицията скоро изоставила тази линия на разследване, след като проучила кореспонденцията в компютъра на Майвес. Там също били открити хиляди порнографски снимки на изтезания. На полицията й били необходими седем месеца, за да сглоби случая си и на 17 юли 2003 г. Майвес бил официално обвинен в убийство. Делото било насрочено за 3 декември.

През ноември Майвес дава интервю за германския вестник „Welt am Sontag“, в което изразява съжаление за стореното и казва, че не може да върне обратно стрелките на часовника. Той казал също, че не би искал някой друг да стори същото като него и призовал хората, обладани от подобни желания, да потърсят професионална помощ преди всичко да излезе от контрол. С наближаването на процеса се оказало, че в Германия не съществува закон срещу канибализма и ще се наложи Майвес да бъде обвинен в престъпването на един рядко използван закон, забраняващ „нарушаването покоя на мъртвите“.

Когато процесът започнал, защитниците на Майвес разкрили, че поради наличието на неопровержими доказателства под формата на видеозаписа, показващ че акта на убийство е бил съгласуван с жертвата, те възнамеряват да се борят за обвинение за убийство от състрадание – едно престъпление, което, според германските закони, може да доведе до присъда от шест месеца до пет години. Въпреки това обвинението вярвало, че Майвес е твърде опасен, за да бъде освободен, и продължило да настоява за обвинение в убийство.

На 29 декември психиатърът професор Георг Столпман заявил пред съда, че макар Майвес да страдал от шизоидно разстройство, той не е болен и би могъл да бъде изправен на съд. Според него, Майвес бил неспособен да показва „топли и нежни чувства към околните“. Това твърдение е подкрепено на 23 януари от втори лекар.

През целия месец януари били призовавани различни свидетели, сред които Борг Хози и Дърк Молър, като свидетели на защитата, а като свидетел на обвинението партньорът на Брандес, който заявил, че неговият починал приятел никога не е таил мисли за самоубийство и той самият не можел да повярва, че любимият му би могъл да се съгласи доброволно на подобно нещо. На 26 януари Майвес се изправя пред съда и казва, че съжалява за стореното и никога не би убивал отново. На 30 януари съдът взима решение. Майвес е признат за невинен в убийство и вместо това е обявен за виновен в непредумишлено убийство и нарушаване покоя на мъртвите. Той е осъден на осем и половина години затвор.

Три дни след обявяването на присъдата, обвинението поискало обжалването й.

След осъждането си Майвес се превръща в нещо като култова личност. Песента на група Rammstein „Mein Teil“ е вдъхновена от него, а историята му продължава да интригувала и отвращавала мнозина. Той се превръща в един от най-прочутите мъже в Германия и на него са посветени хиляди интернет сайтове.

Нов процес и нова присъда

През април 2005 г., след като обвинението успява да обжалва нищожната му присъда от осем и половина години затвор, германският съд разпорежда ново разглеждане на делото срещу Майвес. Според прокуратурата, той трябвало да бъде обвинен в предумишлено, а не в непредумишлено убийство и да получи доживотна присъда.

Майвес пристига за новия процес
Майвес пристига за новия процес

Сред въпросите, на които се дава отговор в съда, е дали Брандес е бил съгласен да бъде убит и дали е бил в умствено и физическо състояние да вземе подобно решение в момента на убийството си, като се има предвид вероятно неадекватното му умствено състояние, вследствие на поемането на значително количество алкохол и лекарства. Другите аспекти от новия процес успяват да установят, че Майвес е убил, за да задоволи собствените си желания (в частност сексуалните такива), а не защото е бил помолен да го направи, което самият Майвес неколкократно отричал по време на показанията си. Един от призованите психолози заявил, че Майвес би могъл да убие отново и че все още „таи фантазии, касаещи поглъщането на плътта на млади хора“.

На 10 май 2006 г. съдът във Франкфурт обявява Майвес за виновен в предумишлено убийство и го осъжда на доживотен затвор.

Канибал-вегетарианец

20 ноември 2007 г.

Бившият канибал Армин Майвес е вече вегетарианец. Мъжът, който уби, разфасова и изяде човек, когото бе намерил чрез обява в интернет, сега е лидер на група за опазването на околната среда в затвора, където излежава доживотната си присъда.

Четиридесет и петгодишният Майвес, който казва в своята книга, че човешката плът има вкус на свинско месо, е избран за ръководител на клон на „Зелената партия“ в затвора с максимална сигурност в Касел. Групата е съставена от убийци, педофили и дилъри на наркотици, а сега нейният лидер е канибал.

Групата се събира всеки вторник и обсъжда данъците и политиката на околната среда. Герхард Калер, който е представител на „Зелената партия“ и работи със затворниците, казва: „Армин не е глупак. Той умее да пише и говори добре. Групата го уважава и затова го избраха за свой лидер“.

Според радио „Бавария“, един друг затворник бил споделил, че Майвес се е заклел да не яде повече месо, прегръщайки новата си роля на природозащитник. „Той намира идеята за индустриалното фермерство за толкова отблъскваща, колкото е било и неговото престъпление. Сега той се придържа към зеленчуковите ястия“.

Но, макар Майвес да твърди, че е променил характера си – в своята книга „Разговори с един канибал“ той съветва хората да не го имитират – официалната „Зелена партия“ в Германия не иска да има нищо общо с него.

Нейният представител Кай Клозе казва: „Г-н Майвес никога не е бил и няма да бъде член на партията“.

Герхард Калер допълва: „За мен той е нормален затворник, който е извършил неописуемо престъпление“.

———————————————————————————————————————————————

През 2006 г. излиза филма „Свирепа любов“, но лентата е забранена в германските кина, защото Майвес се оплакал, че са нарушени личните му права. Впоследствие забраната е вдигната от Върховния съд. През същата година се появява и филмът „Канибал“, който следва истинските събития. Той също е забранен в Германия. Британският комедиен сериал „The IT Crowd“ прави пародия на тази история, като част от сюжета на трети епизод от втория си сезон, в който двамата герои Рой и Мос се преструват, че искат да бъдат изядени от един германски канибал само, за да могат да се възползват от големия му телевизор.

13 коментара on “Армин Майвес: Канибала от Ротенбург

 1. Tozi chovek trqbva da bade saden i vkaran v zatvora s dojivotna prisada, zashtoto tou ako bade pysnat sled opredeleno vreme tou kazva, che pak bi napravil sashtoto deqnie, koeto go pravi opasen za obshestvoto kato cqlo. Nemoje v 21-vi vek podobni zverski neshta da stavat oshte poveche v strana kato Germania, koqto pretendira s blestqshta zakonodatelna sistema i t.n..
  Choveka za tova e chovek za da ima prava i da bade prieman kato neshto po razlichno ot jivotnite primerno. Nemoje da se priema za normalno konsymiraneto na choveshka plat pri kakvito i da e obstoqtelstva.
  Drygoto, koeto mi napravi vpechetlenie, e che nemoje da ima takav moment, v kouto „jertvata“ da dava pismeno predvaritelno svoeto saglasie za da bade ybit i ot tam natataka veche izqjdan i t.n..

 2. 2.Prosto takav vid chovek ili shte e psixichno bolen za da se saglasi na podobno neshto ili shte strada ot nqkakava ekstremna forma na vid festishizam, no kakvoto i da e takova neshto nemoje da bade priemano i razreshavano nikade po sveta, zashtoto v protiven slychau kakvo shte stane to!?! Vseki lyd ili s ekstremni sexsyalni jelaniq shte tragne da ybiva drygi podobni xora da se qdat i prosto kakvo shte stane to!?! Tova e smeshno, grozno i otvratitelno neshto. Xorata ne sme sazdadeni za da se qdem i ybivame za da si zadovolim sexsyalnite nyjdi i fantazii. Tova prosto preminava vsqkakvi granici i razbiraniq. Dori i „jertvata“ da e bila saglasna na takova neshto to drygiq chovek ne e trqbvalo da go pravi. Imenno zatova sega tou trqbva da bade saden i to nau-strogo. Oshte poveche sled kato ne e izkaran lyd, a e bilo ystanoveno, che e naplno normalen i zdrav psixicheski znache tou e osaznaval napalno kakvo pravi v dadeniq moment i vapreki vsichko go e napravil.

 3. 3.Zatova sega na tozi chovek trqbva da my bade darjana otgovornost za deustviqta my, kouto za dokarali do ymishlena smart dryg chovek i sled tova tou e bil izqden, koeto avtomatichno kvalificira predtaplenieto kato ybiustvo po izkliychitelno jestok i machitelen nachin pri, koeto sabednite sistemi na koqto i da e darjava ne bi trqbvalo da se zamislq dori, a da osadi na dojivoten zatvor tozi i drygi takiva xora ako ima!
  Otnosno problema, che nqmalo zakon za kanibalizma. Ami ima 2 vazmojnosti nabarzo pralamenta im priema takav zakon kouto da osajda podobni deqniq i ybieca pak yspqva da bade saden ili drygiq variant ybieca pak si biva sade, no po veche prietite i deustvashti zakoni kato prosto se ignorari dymata „kanibal“ i na neq ne se dava takova golqmo i kostveno znachenie i ybieca si bade saden kato chovek, kouto e ybil dryg chovek s negovoto saglasie i sled tova go e izql.

 4. 4.Ta pak se povtarqm, che slychaq moje lesno da bade talkyvan kato ymishleno ybiustvo po osobenno jestok nachin. Nesamneno e bilo ymishleno, zashtoto ybieca saznatelno i celenasocheno e tarsel chovek kouto da ybie! Az nevijdam nikakvi problemi tozi chovek da bade osaden i s togava deustvashtata zakonodatelna sistema na Germania. Tova, che e precedent trqbav samo da se izpolzva kato plus za da moje da se pokaja na obshtestvoto po cql svqt, che takiva xora nqma da badat ostaveni beznakazano. Zashtoto to sex, sex, ama tova ne e nikakav vid sex i nemoje da se priema za normalno dostavqne na sexsyalno ydovolstvie. Tova si e xladnokravno ybiustvo na chovek.
  Tova e moeto mninie i vijdane po slychaq.

 5. Гледайте филма „Grimm Love“, направен по случая (изключително достоверен, като само имената са променени)! Потресаващ е (заснет с невероятно майсторство)и в Германия е бил абсолютно забранен, докато е течал процесът срещу Майвес, защото той твърдял, че произведението го описва в невярна светлина. 😉

 6. Случая е отварителен,но благодарение на него ние днес се радваме на песента Mein teil на Rammstein

 7. Разбира се този „герой“ си има и място в Уикипедията, октъдето чопнах описание на убийството, което е записано с видеокамера: „Както е известно от видеозаписа, който правят двамата мъже, когато се срещнат на 9 март 2001 г. в дома на Майвес… Майвес ампутира пениса на Брандес и двамата мъже се опитават да го изядат. Първоначално Брандес настоява Майвес да отхапе пениса му, но той не успява и в крайна сметка се налага да ползват нож… Вижда се ясно как Брандес порбва да яде от суровия си пенис, но не успява тъй като е, както той сам се изразява, „твърде жилав“. Майвес запържва пениса в тиган със сол, черен пипер, вино и чесън, използвайки мас от Брандес. За тяхно съжаление той прегаря „яденето“. По-късно нарязава пениса на парчета и го дава на кучето си. Според журналисти, които са гледали видеото (и което не е било направено публично достояние, Брандес най-вероятно е бил вече твърде замаян от загуба на кръв, че дори и да се е получила „манджата“ той не би бил в състояние да яде… Майвес чете книга в продължение на три часа, оставяйки Брандес да кърви в банята. Преди това той му дава болкоуспокояващи, 20 хапчета за сън, бутилка ракия и го целува. Доубива го в специално построена за целта стая, наречена „Касапницата“. Овесва го на една кука и го разфасова… по-късно дори се опита да смила костите и да ги ползва като брашно. За 10 месеца Майвес успява да изяде около 22 килограма…“

 8. Едва ли някога ще се намери по-хуманно настроен канибал от Майвес. 😀 😀 😀

 9. Аве вие болни ли сте сичките тука е ? Този пич е изял човек вие изобщо прочетохте ли статията ? Невинен !?!? СЕРИОЗНО ЛИ!?! Че кое му е невинното на това да търсиш хора в нета и да ги ядеш ? Божееее божеее накъде отива този свят… Аз съм потресена от вас хора ! Ми ако беше изял някой ваш приятел, близък ? Пак ли щеше да е невинен ? Вие сте болни ! БОЛНИ !

  –––––––––––––––––––––––-
  Коментарът е транслитериран от модератор. Моля, пишете на кирилица!

 10. Ако всички канибали, психопати и престъпници се отнасяха с такова уважение към „жертвите“си, светът щеше да е прекрасно място за живеене!

 11. Според мен не канибалът е виновен , а този който се е съгласил да бъде изяден ?! Забога кой ще иска да бъде ръган и мушкан и после да бъде храна на някого? Ако не се беше съгласил „Канибалът“ нямаше да убие никого и може би нямаше да бъде канибал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *